شیوه زندگی ناسالم که خیلی از افراد درگیر آن هستند باعث افزایش سطح کلسترول بد یا همان
چربی خون میشود. داشتن تغذیه نامناسب و یا استفاده از غذاهایی با چربیهای اشباع شده میتواند زمینه بروز این بیماری باشد. علاوه بر تغذیه، عادات رفتاری نامناسب مثل عدم تحرک یا مصرف دخانیات هم باعث بروز این مشکل میشود که اگر به درستی درمان نگردد عوارض جبرانناپذیری را بر جای میگذارد. در این مقاله قصد داریم مواد غذایی مفید برای کاهش کلسترول بد خون را ذکر کنیم. با ما همراه باشید.
کلسترول چیست؟
توجه: استرس و فشارهای روحی، اندوه، عدم ابراز احساسات درونی اعم از شادی و غم و مواردی از این دست میتواند در بالا رفتن کلسترول خون (LDL) به طرز قابلتوجهی موثر باشد.مواد غذایی مفید برای کاهش کلسترول بد خون (LDL)
بیشتر گیاهان (سبزیها و میوهها) به علت فیبر و الیافی که دارند، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون میشوند. البته تأثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست، تأثیر برخی از آنها بیشتر است و به دلیل خاصیتی که در کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون دارند، برای تهیه دارو استفاده میشوند.
برخی از این گیاهان عبارتند از:
سیر:در بین گیاهان، سیر بیشترین قدرت را در کاهش کلسترول بد و تریگلیسرید خون دارد و بیش از 100 صنعت داروسازی در دنیا از سیر، فرآوردههای دارویی تهیه کردهاند. سیر علاوه بر کاهش کلسترول و تریگلیسرید، خاصیت ضدمیکروبی و ویروسی دارد و فشار خون و قند خون را کاهش میدهد و خون را رقیق میکند.
تخم گشنیز:تحقیقات نشان داده است که گشنیز به کاهش سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید کمک میکند. تخم گشنیز همچنین کاهنده قند خون است و میتواند دیابت را کنترل کند. دو قاشق چایخوری از پودر دانه گشنیز را در یک فنجان آب جوش ریخته سپس فشار داده و آب آن را یک یا دو بار در روز بنوشید. همچنین میتوانید شیر، شکر یا هل به آن اضافه کنید و به عنوان جایگزینی برای چای روزانه بنوشید.
سویا:سویا یکی دیگر از گیاهان مفید در کاهش کلسترول بد خون است که به سه دلیل باعث این مهم میشود.
- حاوی پروتئین است، چرا که پروتئین کلسترول خون را کاهش میدهد.
- اکثر چربیهای موجود در سویا از نوع چربیهای غیراشباع هستند.
بنابراین در افراد مبتلا به کلسترول بالا سویا میتواند به عنوان یک منبع پروتئین غذا باشد و تا حد زیادی جایگزین گوشت گردد.
سرکه سیب:سرکه سیب سطح کلسترول بد خون و تری گلیسرید را کاهش میدهد. به این منظور در یک لیوان آب یک قاشق چایخوری سرکه سیب ارگانیک ریخته و به مدت یک ماه دو یا سه بار در روز بنوشید. شما میتوانید به تدریج میزان سرکه سیب را به دو قاشق غذاخوری در هر شیشه افزایش دهید. اگر طعم سرکه سیب را دوست ندارید، میتوانید آن را با آب پرتقال، آب سیب، آب انگور، یا دیگر آب میوههای تازه مخلوط کنید.
زیتون:میوه زیتون و روغن آن کلسترول را کاهش میدهد. مصرف برخی از روغنها نیز HDL (کلسترول خوب) را بالا و LDL (کلسترول بد) را پایین میآورد. مانند: روغن بادامزمینی، هسته انگور، کنجد، نارگیل، ماهی و کتان. این روغنها علاوه بر کلسترول، تریگلیسرید خون را هم پایین میآورند.
آجیل:گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، پسته و دیگر آجیلها و دانهها در کنترل کلسترول بالا مفید هستند زیرا غنی از استرولهای گیاهی و فیبراند. گردو برای کاهش سطح کلسترول و تریگلیسریدها کمککننده است.
نوشیدنیهااگر بخواهیم سه نوشیدنی را نام ببریم که هم فشارخون را پایین میآورند و هم کلسترول بد و تریگلیسرید را ، باید به آب گوجهفرنگی، آب انار و آب غوره اشاره کنیم که بهترین گزینهها هستند. این سه نوشیدنی هم میتوانند به عنوان میان وعدههای غذایی مصرف شوند و هم همراه با غذا. آلبالو، گیلاس، نارنج، لیموترش و گریپفروت نیز از میوههایی هستند که مصرفشان هم به صورت آبمیوه و هم میوه تازه، چربی و کلسترول خون را کاهش میدهد .
سبزیجاتکدو حلوایی، جعفری، پیاز، جو، فلفل سبز، بادمجان و عدس نیز از جمله مواد غذایی هستند که به کاهش تریگلیسرید و کلسترول بد خون کمک میکنند. البته باید دقت داشته باشید، این سبزیجات باید به مقدار متناسب مصرف شوند و روش پختشان نیز مورد توجه قرار گیرد. بخارپز شدن آنها معمولا بر روشهای دیگر ارجحیت دارد.
هشدار
مصرف بیرویه، نادرست و نابجای گیاهان دارویی نیز همانند داروهای شیمیایی میتواند سبب تداخل دارویی و عوارض جانبی گردد لذا مصرف آن باید کنترلشده و به اندازه باشد.
گردآوری: مجله اینترنتی ستاره