[ad_1]
از دیدگاه اسلام، مهربانی و محبت ورزیدن، مایه قوام و برپایی جامعه انسانی است و بدون مهربانی، نظام اجتماع بشری، سرد بی روح و زیبایی های زندگی به کام انسان تلخ و بی معناست.
فرآوری: آمنه اسفندیاری ـ بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
از دیدگاه اسلام، مهربانی و محبت ورزیدن، مایه قوام و برپایی جامعه انسانی است و بدون مهربانی، نظام اجتماع بشری، سرد و بی روح و زیبایی های زندگی به کام انسان تلخ و بی معناست.
کسی که آدمی را برای زندگی اجتماعی آفریده، احساس نیاز به این پیوند و رابطه را نیز در وجود او قرار داده است. او هم خود رحمان، رحیم، ودود، رئوف و عطوف است وهم بندگانش را بر این سرشت آفریده است. خدای مهربان، بندگانش را به محبت و مهرورزی تشویق می کند و اهل مهر و عاطفه را جزو اصحاب میمنه معرفی می کند؛ کسانی که نامه اعمالشان به دست راستشان داده خواهد شد یا کسانی که وجودشان سرشار از یمن و برکت برای خودشان و دیگران است. آن گاه می فرماید: ثُمَّ کانَ مِنَ الَّذینَ آمَنُوا وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ وَ تَواصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ. (بلد: 17 و 18) سپس از کسانی باشد که ایمان آورده اند و یکدیگر را به صبر و استقامت و مهربانی و عطوفت توصیه می کنند. اینان اصحاب یمین هستند.
امام محمد باقر علیه السلام فرمود: کسی که چهار ویژگی در وی باشد، خداوند برایش خانه ای در بهشت بنا می کند: کسی که یتیمان را پناه دهد؛ به ناتوانان مهربانی ورزد؛ با پدر و مادرش به نرمی برخورد کند و با زیردستانش مدارا کند.
رسول گرامی اسلام نیز استحکام پیوند و مودّت و مهربانی مومنان با یکدیگر را چنین توصیف می کند:
اِنَّمَا الْمُوْمِنُونَ فی تَراحُمِهِمْ وَ تَعاطُفِهِمْ بِمَنْزَلَةِ الْجَسَدِ الْواحِدِ اِذا اشْتَکی عُضْوٌ مِنْهُ تَداعی سایِرُ الْجَسَدِ بِالْحُمیّ وَ السَّهَرْ. مومنان در مقام مهربانی و عطوفت به یکدیگر، همانند یک پیکرند. وقتی عضوی از این گروه بیمار شود، دیگر اعضا در تب داری و شب بیداری با او همراهی می کنند.
اعتدال در محبت
میانه روی در هر کاری، پسندیده و افراط و تفریط ناپسند است. بر این اساس، تأکید کردن بر ارزش و اهمیت مهربانی، به معنای تجویز افراط در آن نیست. مهربانی بیش از حد به کسی که شایستگی آن را ندارد، سبب می شود تا او برای احترام کننده، ارج و ارزش متقابل را در نظر نگیرد و در نتیجه، حرمت فرد مهربان را بشکند و شخصیت و جایگاه اجتماعی او را خدشه دار کند. بنابراین، مهرورزی به دیگران باید با نیاز، شایستگی و ظرفیت آنان متناسب باشد. مهربان بودن با همه مردم به طور یکسان؛ اعم از فرومایه و بلندپایه، نادان و دانشمند، بدکار و نیکوکار، به معنای نادیده گرفتن ارزش ها و تباه ساختن گوهر محبت و مهربانی است. به همین دلیل، اسلام از سویی نظارت بر ابراز عواطف را به عقل سپرده است تا انسان، آن را با موازین شرعی و مقتضیات عقلی محدود سازد و از افراط و تفریط جلوگیری کند. از سوی دیگر، در آموزه های متین خود، پیروانش را به رعایت اندازه در محبت ورزیدن به افراد سفارش کرده است. برای نمونه، خداوند گروهی را شایسته هیچ محبتی ندانسته و از نرمش و مدارا با آنان نهی کرده و فرموده است: مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّهِ وَ الَّذینَ مَعَهُ أَشِدّاءُ عَلَی الْکُفّارِ رُحَماءُ بَیْنَهُمْ. (فتح: 29) محمد، فرستاده خدا و آنان که با اویند، بر کافران سخت گیرند و میان خود مهربانند.
گروهی را نیز شایسته محبت بیشتر دانسته و درباره آنان سفارش ویژه کرده است، مانند: ناتوانان، زیردستان، کودکان، یتیمان، تهی دستان و پدر و مادر.
رسول گرامی اسلام می فرمایند: مومنان در مقام مهربانی و عطوفت به یکدیگر، همانند یک پیکرند. وقتی عضوی از این گروه بیمار شود، دیگر اعضا در تب داری و شب بیداری با او همراهی می کنند.
امام محمدباقر علیه السلام فرمود: کسی که چهار ویژگی زیر در وی باشد، خداوند برایش خانه ای در بهشت بنا می کند: کسی که یتیمان را پناه دهد؛ به ناتوانان مهربانی ورزد؛ با پدر و مادرش به نرمی برخورد کند و با زیردستانش مدارا کند.
مصداق مهربانی در علما
حضرت آیة اللّه حاج میرزا جواد آقا تهرانی (رحمت الله علیه) با همه مهربان بود و خوش رفتار. هیچ کس را نیازرد، حتّی آزار موری را تاب نمی آورد. این جریان که از خانواده ایشان نقل شده معروف است : آخر شبی از مسافرت برمی گردند. دیروقت است و موقع خواب و استراحت . به ملاحظه اینکه خانواده ناراحت و بدخواب نشوند از کوبیدن در خودداری می کند. پشت در تکیه می زند و منتظر می ماند. پس از لحظاتی همسر ایشان که مشغول خواب و استراحت بوده اند در عالم رویا می بینند که کسی به او می گوید: برخیز! برخیز و در منزل را بگشای ! همسر محترمه میرزا جواد آقا از خواب بلند می شود و در را باز می کند و می بیند میرزا پشت در است. سو ال می کند: آقا! حال که از سفر آمده اید پس چرا در نزدید؟ آقا می فرماید: دیدم نیمه شب است و دیروقت، نخواستم اسباب زحمت شما را فراهم کنم!
منابع:
سایت اندیشه قم
سایت حوزه
کتاب داستانهایی از علما/علیرضا حاتمی
[ad_2]
لینک منبع بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط با این موضوع عوامل تحکیم بنیان خانواده در اسلامخبرگزاری فارس انسان همواره به شناخت آن چه در طول زندگی با آن در ارتباط است نیاز داردواحد طرح تکریم ارباب رجوع و میز خدمت گفتاری در اهمیت گفتاری در اهمیت تکریم مردم کلام وحی و گفتار در تکریم مردم تکریم در کلام وحیاهمیت دعا کردن در ماه رمضان آکااز او هر چه خواسته شود اجابت می شودهر چه در توان کسی از بنی بشر نیست از او بر می آیدو احادیث دینی ارزش کار در اسلامارزش کار در اسلام از هنگامی که آدمی بر کره زمین پدید آمد، برای رفع نیازهای خود در دین اسلام برای کودکان چگونه تربیتی سفارش …در دین اسلام برای کودکان چگونه تربیتی سفارش شده است؟میگنا رابطه معلم و شاگرد در اسلامچکیده قال موسی ابن جعفر ع اِنَّ اَهْلَ الاَرَضِ لِمَرْحُومُونَ ما تُحابّوُا اسلام و مسأله تعلیم و تربیتاشاره مطالعات و تحقیقات علمای تعلیم و تربیت نشان از اهمیت و جایگاه فوقالعاده امر تساهل و مدارا در قرآنچکیده تساهل و مدارا بهمنزلة یک فضیلت اخلاقی و شیوۀ رفتار و عمل در مجموعۀ اندیشه حضور و سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست و … حضور و سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت امام خمینی رحمه زن در حقوق خانواده ارث ـ طلاق ـ حضانتاسلام حق تعلیم و لزوم آموزش را برای مرد و زن، هر دو فرض و واجب میشمارد عوامل تحکیم بنیان خانواده در اسلام خبرگزاری فارس انسان همواره به شناخت آن چه در طول زندگی با آن در ارتباط است نیاز دارد از واحد طرح تکریم ارباب رجوع و میز خدمت گفتاری در اهمیت تکریم مردم گفتاری در اهمیت تکریم مردم کلام وحی و گفتار در تکریم مردم تکریم در کلام وحی اهمیت دعا کردن در ماه رمضان آکا از او هر چه خواسته شود اجابت می شودهر چه در توان کسی از بنی بشر نیست از او بر می آیدو مهمتر احادیث دینی ارزش کار در اسلام ارزش کار در اسلام از هنگامی که آدمی بر کره زمین پدید آمد، برای رفع نیازهای خود نیازمند در دین اسلام برای کودکان چگونه تربیتی سفارش شده است؟ شهر سوال در دین اسلام برای کودکان چگونه تربیتی سفارش شده است؟ اسلام و مسأله تعلیم و تربیت اشاره مطالعات و تحقیقات علمای تعلیم و تربیت نشان از اهمیت و جایگاه فوقالعاده امر آموزش و میگنا رابطه معلم و شاگرد در اسلام چکیده قال موسی ابن جعفر ع اِنَّ اَهْلَ الاَرَضِ لِمَرْحُومُونَ ما تُحابّوُا وَادّوا اسلام و بردهداری ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد بردهداری در اسلام پذیرفته شده و احکام و شرایط آن به طور مفصل در قرآن و احادیث و در شریعت تساهل و مدارا در قرآن چکیده تساهل و مدارا بهمنزلة یک فضیلت اخلاقی و شیوۀ رفتار و عمل در مجموعۀ اندیشههای حضور و سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست و هفتمین سالگرد حضور و سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت امام خمینی رحمهالله دیوار مهربانی در تهران
لینک منبع :اهمیت مهربانی در اسلام
اهمیت مهربانی در اسلام - تبیان
article.tebyan.net/344569/اهمیت-مهربانی-در-اسلامCached19 دسامبر 2016 ... از دیدگاه اسلام، مهربانی و محبت ورزیدن، مایه قوام و برپایی جامعه انسانی است و بدون
مهربانی، نظام اجتماع بشری، سرد بی روح و زیبایی های زندگی به کام ...
اهمیت مهربانی در اسلام – روزنامه دنیای حقوق
www.donya-e-hoghough.com/اهمیت-مهربانی-در-اسلام/Cached4 ژانویه 2017 ... اهمیت مهربانی در اسلام. 393030428. آمنه اسفندیاری. از دیدگاه اسلام، مهربانی و محبت
ورزیدن، مایه قوام و برپایی جامعه انسانی است و بدون مهربانی، نظام ...
جهان امروز تشنه آموزههای پیامبر(ص) است/ اهمیت «محبت» در اسلام ...
www.mehrnews.com/.../جهان-امروز-تشنه-آموزه-های-پیامبر-ص-است-اهمیت-محبت-در-اسلامCached28 نوامبر 2016 ... قم- حضرت محمد(ص) آخرین فرستاده خداوند و کامل کننده دینی بود که بر گذشت، رأفت،
مهربانی و صلح تأکید بسیار دارد و جهان امروز نیازمند آموزهها و ...
اسلام، دین رحمت و عطوفت | پایگاه اینترنتی کاروان صادقیه
https://karevansadeghiye.ir/26980/اسلام،-دین-رحمت-و-عطوفت/Cached15 نوامبر 2015 ... برای درک دیدگاه اسلام در مورد خلقت و وحی، مفهوم و واقعیت رحمت از اهمیت خاصی ... باز
هم تعالیم بسیاری در قرآن و حدیث وجود دارد که بر اهمیت مهربانی ...
اسلام دین مهربانی - کانون گفتگوی قرآنی
www.askquran.ir/showthread.php?t=4176Cachedبنابراین مهربانی و مهرورزی جایگاه ویژه ای در این دین آسمانی دارد. ... تاکید اسلام بر
حقوق همسایه نمونه ی دیگری از اهمیت مهرورزی در اسلام است .
[PDF] اﻫﻤﻴﺖ ازدواج ازدﻳﺪﮔﺎه اﺳﻼم
health.sbmu.ac.ir/uploads/ezdevaji.pdfCached
Similarﮔﻴﺮﻳﺪ و ﻣﻴﺎن ﺷﻤﺎ راﻓﺖ و ﻣﻬﺮﺑﺎﻧﻲ ﺑﺮﻗﺮار ﻓﺮﻣﻮد در اﻳـﻦ اﻣـﺮ ﺑـﺮای. آ. ﻣﺮدم ﺑﺎ ﻓﻜﺮت،ادﻟﻪ و ﺣﻜﻤﺖ ﺣﻖ آﺷﻜﺎر
اﺳﺖ. “. ﺳﻮره روم آﻳﻪ. 20. و ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺑﺰرگ اﺳﻼم. (. ص. ) در اﻳﻦ زﻣﻴﻨﻪ ﻓﺮﻣﻮده اﻧﺪ. ": ﺑـﺎ ﻫـﻢ ازدواج.
جایگاه محبت در دین اسلام | پرسمان دانشجویی اخلاق
akhlagh.porsemani.ir/content/جایگاه-محبت-در-دین-اسلامCached
Similarلطفا در مورد جایگاه و تعریف محبت در اسلام و دین با ذکر منابع آن، مرا راهنمایی ... رحمت
الهی، بیکرانه است و مرزی برای مهربانی خدا نیست؛ "و رحمتی وسعت کلّ شیء".
اسلام دین رحمت، محبت و برادری
www.rohama.org/fa/content/813Cached
Similarاز اینجاست که به عظمت و اهمیت داشتههای خود پی میبریم ؛ اخلاق مسلمان و آداب زندگی او،
آدابی ربّانی و الهی است که سرچشمه آنها نیز وحی ... یکم : اسلام دین بخشش و مهربانی :
اهمیت حسن خلق در اسلام و قرآن - ایران ناز
www.irannaz.com/people-of-faith-in-islam.htmlCached
Similarحسن خلق چیست و چرا به طور مکرر در قرآن و اسلام به آن اشاره شده است حسن خلق آن است
... و به یقین این نرمش و مهربانی و حسن و خلق در هر کس باشد مایه رحمت و برکت است.
خانواده در اسلام - دانشنامهی اسلامی
wiki.ahlolbait.com/خانواده_در_اسلامCached
Similar23 ژانویه 2016 ... این آیه بر اهمیت خانواده و پیش آهنگی آن در تشکیل جامعه نمونه انسانی اشاره ... و محبت
در مسیر کمال، رحمت و مهربانی را برای خانواده و دیگران به بار می ...
دوشنبه 30 مرداد 1396 ساعت 06:38