مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

شک به توحید در نماز چه حکمی دارد؟

[ad_1]

بامداد-هنگام نماز دچار تردید می شوم که نکند خدایی وجود نداشته باشد و من مشغول عبادت بافته های ذهنی خودم هستم! چگونه می توانم با چنین وضعیتی مبارزه کنم؟

1099115420740107346929112219149107992521

حالت شک در موقع نماز سراغم می آید. حسّی می گوید که؛ نماز فایده ای ندارد یا چون به خودت تلقین کردی خدایی را برای خودت ساختی و فقط تو ذهنت وجود دارد نه تو واقعیت یا شاید اگر دعا می کنی جواب می گیری این یک قدرت درونی خودت هست و خدا وجود ندارد. برای از بین رفتن این حالت چه کارهایی مهم است که انجام دهیم؟

دو عامل مهم می تواند منشأ چنین تردیدهایی باشد که طبیعتاً مبارزه با آن دو به بهبود عملکرد عبادی انسان خواهد انجامید:

الف. وسوسه های شیطانی:

شیطان هیچ گاه بیکار نمی نشیند تا جایی که انسان را نسبت به وجود خودش ٓ که از آن بدیهی تر وجود ندارد – دچار تردید کرده و سوفسطایی گری را ترویج می دهد. یکی از مهم ترین جاهایی که شیطان به وسوسه گری می پردازد، هنگام نماز است تا بدین وسیله انسان را از عبادت خدا بازدارد؛ چنان که خود شیطان چنین قسم خورده است:
«به عزّتت سوگند، همه آنان را گمراه خواهم کرد، مگر بندگان خالص تو، از میان آنها».(سوره ص، ۸۲  ۸۳)
«اکنون که مرا گمراه ساختى، من بر سر راه مستقیم تو، در برابر آنها کمین می کنم! سپس از پیش رو و از پشت سر، و از طرف راست و از طرف چپ آنها، به سراغشان می روم و بیشتر آنها را شکرگزار نخواهى یافت!» (اعراف، ۱۶ ،۱۷)
کمى دقت در این آیات، این مطلب را به انسان گوشزد می کند که شیطان از وسوسه گری در هیچ موقعیتی ٓ حتی هنگام عبادت و مناجات – دست بردار نیست و با استفاده از سربازانی چون نفس امّاره، انسان های گمراه و … به دنبال هدف خویش است و باید همواره مراقب این دشمن قسم خورده بوده و او را دشمن خود قرار دهیم: «البتّه شیطان دشمن شماست، پس او را دشمن بدانید او فقط حِزبش را به این دعوت می کند که اهل آتش سوزان [جهنّم] باشند!» (فاطر، ۶)

کمى دقت در این آیات، این مطلب را به انسان گوشزد می کند که شیطان از وسوسه گری در هیچ موقعیتی ٓ حتی هنگام عبادت و مناجات – دست بردار نیست و با استفاده از سربازانی چون نفس امّاره، انسان های گمراه و … به دنبال هدف خویش است و باید همواره مراقب این دشمن قسم خورده بوده و او را دشمن خود قرار دهیم: «البتّه شیطان دشمن شماست، پس او را دشمن بدانید او فقط حِزبش را به این دعوت می کند که اهل آتش سوزان [جهنّم] باشند!». فاطر، ۶٫

البته وسوسه های شیطان، شدت و ضعف دارد. با این وجود، انسان ها با اعمال خود موجبات دور یا نزدیک شدن شیطان را فراهم می کنند. اگر انسان قدمى از حدود الهى(واجبات و محرمات) بیرون برود وارد حریم شیطان شده و در دام گسترده ای افتاده که شیطان آن را پهن کرده است در حالى که انجام واجبات و ترک محرمات مانند سپرى فولادین در مقابل تیرهاى ابلیس و سربازانش است.
اگر آدمی احساس کرد که می خواهد پا را از حدود الهى فراتر بگذارد، این آغاز وسوسه شیطان است که باید فوراً با یارى گرفتن از بارى تعالى، به سوى خداوند فرار کرد ذاریات، ۵۰٫
هر انسانى بر نفس خود آگاه است و می تواند این وسوسه ها را احساس کند. (قیامت، ۱۴)

بنابراین، هر قدر ارتباط معنوی انسان با پروردگار بیشتر شود و به نماز و دعا و ذکر بپردازد، به مرور زمان، شیطان از او دور خواهد شد؛ زیرا خداوند متعال هرگز بندگان خود را در این مسیر تنها نمی گذارد.

ب. ضعف اعتقادات و ایمان

یکی از عوامل وسوسه ها و تفکرات اشتباه ٓ مانند آنچه در پرسش آمده – ضعف ایمان و باورهای دینی است. از این رو؛ باید به تقویت ایمان و عقاید اسلامی پرداخت.همچنین مؤمن در عمل به دستورات دینی می بایست با دین شناسان و عاملان به دین ارتباط داشته باشد تا با استفاده از علم و عمل آنان بیش از پیش در مسیر هدایت قرار گیرد و از آسیب ها و شبهات برکنار و مصون باشد.
ایمان؛ یعنى باورى یا نیرویى معنوى که باعث می شود انسان با شجاعت و قدرت و صدق و اخلاص براى رضاى خدا تلاش کند و در مسیر قرب الهى قرار بگیرد و با آرامش کامل به دور از هر گونه شک و شبهه اى به انجام وظایف فردى و اجتماعى خود همت گمارد.
بسیارى از انسان ها قبل از این که قلب را جایگاه دین و ایمان بسازند و در عمل نیز به آن پایبند باشند؛ قلبشان را به دنیا، لذّت هاى نفسانى و هواهاى شیطانى بسته اند. این دلبستگى و دلدادگى چیزى جداى از مقوله دین و ایمان است. لذا قرآن مجید می فرماید: «بی شک در این [سرگذشت ها] تذکرى است براى کسى که او را قلبى [بیدار] باشد».

بنابراین، اگر انسان مایل هست از علم و معرفت دینى استفاده کند می بایست اول قلب را از آلودگی ها و تعلّقات بیهوده پیراسته سازد. و تا زمانى که تمایلات حیوانى بر قلب او تسلط دارد، جایى براى انگیزه هاى متعالى باقى نمی ماند. اگر انسان بخواهد درک کند که به آنچه می داند و آنچه عمل می کند، حقّ است و فایده مادی و معنوی دارد، باید موانعی را که ممکن است او را از ایمان و پذیرش قلبى باز دارد، از خود دور سازد، در این صورت آماده پذیرش و التزام نسبت به حقایقى می شود که حقّانیّت آنها را از راه علم و معرفت کسب کرده است.

بنابراین، اگر انسان مایل هست از علم و معرفت دینى استفاده کند می بایست اول قلب را از آلودگی ها و تعلّقات بیهوده پیراسته سازد. و تا زمانى که تمایلات حیوانى بر قلب او تسلط دارد، جایى براى انگیزه هاى متعالى باقى نمی ماند. اگر انسان بخواهد درک کند که به آنچه می داند و آنچه عمل می کند، حقّ است و فایده مادی و معنوی دارد، باید موانعی را که ممکن است او را از ایمان و پذیرش قلبى باز دارد، از خود دور سازد، در این صورت آماده پذیرش و التزام نسبت به حقایقى می شود که حقّانیّت آنها را از راه علم و معرفت کسب کرده است

چه گناهانی از طریق ذهن روی می دهد:

پرسش شما تا حدودی مبهم است و روشن نیست. گناهان ذهنی می تواند به پهنای ظرفیت ورودی هر ذهن، گسترده و وسیع باشد. گناهانی که در برگیرنده مسائل اعتقادی و اصول دین یا فروع دین و احکام عملی و دستوری دین باشد، نظیر گناهان زیر.
۱٫ انکار وجود خدا، نبوت و معاد یا پیدایش شک و تردید ذهنی و توقف بر آن در مورد خدا یا یکی از صفاتش مثلا شک در مورد عدالت یا حکمت خدا.
۲٫ انکار یا شک و تردید در مورد وحی، فرشتگان، پیامبران، امامان و یا شک و تردید در مورد عصمت عملی یا علمی و اعجاز آنان.
۳٫ انکار یا شک و تردید در مورد وعده ها و وعید ها ، بهشت و جهنم و بشارت ها و انذارهایی که خداوند به انسان داده است.
۴٫ انکار یا شک و تردید در مورد عبادات و احکام قطعی و ضروری دین مثلا چرا باید نماز بخوانیم؛ چرا باید روزه بگیریم؛ چرا دعاها مستجاب نمی شود و … .
دو تذکر:
۱٫ شک و تردید گاهی بدون اختیار در ذهن ورود پیدا می کند؛ ولی انسان به حقیقت اصول اعتقادی یا حقانیت احکام و دستورات دینی یقین دارد. چنین خطورات ذهنی گناه نیست. این گونه خطورات و شک و تردیدهای ابتدایی – که از آن به حدیث نفس تعبیر می شود – برای افراد غیر معصوم به خصوص در ایام نوجوانی و جوانی کم و بیش پیش می آید. و گناهی بر آن بار نیست. منظور ما آن دسته از شک و تردیدهایی است که در ذهن انسان نهادینه می شود. و شخص برای برطرف کردن آن اقدام نمی کند.
اما آن دسته از شک و تردید هایی که مقدمه ای برای تحرک و تکاپو و عامل و انگیزه ای برای تحقیق و پژوهش می شود. و پلی برای رسیدن به یقین قرار می گیرد، نه تنها گناه نیست ، بلکه مقدس و مطلوب است.
۲٫ اگر منظورتان از ذهن، قلب و دل انسان باشد – که جایگاه ایمان و کفر و نفاق است – گناهان بسیاری را شامل می شود؛ مانند: کفر و نفاق، دورویی، حسد، بخل، کبر و غرور، دوست داشتن دشمنان خدا، یا دشمنان پیامبران، امامان ، اولیاء و فقها و علما و دشمنان مومنان یا دوست داشتن کارها و عملکرد های خلاف دین و دستورات دینی آنان.
دشمنی قلبی با انبیاء و امامان حتی دشمنی با یکی از آنان، یا کینه دین داران و متدینان و مومنان را در دل داشتن.
اگر احساس می کنید به پرسش تان پاسخ داده نشده ، پرسشتان را روشن و واضح بیان کنید و مشخص کنید که منظورتان از گناه ذهنی چیست؟ تا پاسخ روشن دریافت نمایید.

منبع:
اسلام کوئیست
مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

نوشته شک به توحید در نماز چه حکمی دارد؟ اولین بار در بامداد پدیدار شد.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

شک های صحیح در نماز در نه صورت اگر در شماره رکعت های نماز چهار رکعتی شک کند باید فکر نماید، پس اگر یقین یا اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟شانس به چه معنا است؟ آیا اساساً چیزی به نام شانس وجود دارد شانس به چه معنا است؟ آیا اساساً چیزی به نام شانس وجود دارد؟پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان درباره احکام امر به …در امر به معروف و نهی از منکر فرقی بین افراد نیست ولی به‌ هرحال راه درست این است که مجموعه سوالات احکام شرعی در گزینش استخدامیجواب قانونگذاری صادره از خدای متعال برای سامان بخشیدن به زندگی مادی و معنوی انسانها اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعیبرای برآورده شدن حاجات چه دعایی بخوانیم و شیوه دعا …در کتاب هاى روایى ما، دعاهاى جالب و ذکرهاى پرمحتوایى آمده که خواندن آنها با توجّه به دین و زندگی فلسفه و منطققرآن و تعلیمات دینی درس سوم سوالات چهار گزینه ای موضوعات مرتبط تست دین و زندگی سوم حضرت آیت الله مکارم شیرازى مدظله العالى تبیان …حضرت آیت الله مکارم شیرازى مدظله العالى نماز مسافر مبطلات روزه احکام روزه قضا و کفّارهمشاوره حقوقی پارسینه؛ با فروش مال غیر چه باید کرد؟با سلام بنده در سال نود اقدام به پیش خرید ملک مسکونی نموده و پس از یک سال پس از موئد شک های صحیح در نماز در نه صورت اگر در شماره رکعت های نماز چهار رکعتی شک کند باید فکر نماید، پس اگر یقین یا گمان اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟ اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟ شانس به چه معنا است؟ آیا اساساً چیزی به نام شانس وجود دارد شانس به چه معنا است؟ آیا اساساً چیزی به نام شانس وجود دارد؟ پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان درباره احکام امر به معروف و نهی در امر به معروف و نهی از منکر فرقی بین افراد نیست ولی به‌ هرحال راه درست این است که نسبت به سؤالات مصاحبه های حضوری و گزینش استخدامی مجموعه سوالات کسی که کفاره روزه رمضان بر او واجب است باید چه کار کند؟ جواب باید یک بنده آزاد کند یا دو مجموعه سوالات احکام شرعی در گزینش استخدامی دستتون دردنکنه، ولی اینا چ ربطی به شغل من داره، ریشم و با تیغ می زنم شلوار جین می پوشم عروس اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعی حوزه علمیه عرفان آباد راهنمای سایت برای ارسال هر گونه پرسش، ابتدا عضو شوید برای عضویت بر روی لینک «عضویت در سایت دین و زندگی فلسفه و منطق قرآن و تعلیمات دینی درس سوم سوالات چهار گزینه ای موضوعات مرتبط تست دین و زندگی سوم دبیرستان برای برآورده شدن حاجات چه دعایی بخوانیم و شیوه دعا کردن چگونه در کتاب هاى روایى ما، دعاهاى جالب و ذکرهاى پرمحتوایى آمده که خواندن آنها با توجّه به معانى و اسامی مومن در نماز شب سوتی جنتی در نماز جمعه متن تشهد و سلام در نماز قنوت در نماز اهل سنت راههای حضور قلب در نماز حاجت روایی در نماز صبح زن مسلمان در نماز خانه فلسفه سجده در نماز



لینک منبع :شک به توحید در نماز چه حکمی دارد؟

شک به توحید در نماز چه حکمی دارد؟ | هنگام نماز دچار تردید - قطره www.ghatreh.com/news/nn34839487/توحید-نماز-حکمی-دارد‏ - ذخیره شده 30 نوامبر 2016 ... هنگام نماز دچار تردید می شوم که نکند خدایی وجود نداشته باشد و من مشغول عبادت بافته های ذهنی خودم هستم! چگونه Ù. استفتائات - نماز احتیاط - khamenei.ir farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=259‏ - ذخیره شده - مشابه اگر در حین خواندن سوره توحید متوجه شد که نماز احتیاط است و خواندن توحید لازم نیست ... است و اگر در اثناى سوره فهمیده همان جا سوره را رها کند و به رکوع رود و نمازش صحیح است. س: در نماز ظهر بین رکعت سوم و چهارم شک کردم و یک رکعت نماز احتیاط بر من واجب شد، اما ... ولی بعداً معلوم شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفّاره چه حکمی دارد؟ شکّیّات نماز - توضیح المسائل جامع - پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع ... www.sistani.org/persian/book/25103/4022/‏ - ذخیره شده - مشابه قبل از بیان احکام شک‌‌های نماز، تعریف شک و گمان به عنوان مقدّمه ذکر می‌‌شود: ... خواندن سوره، شک کند حمد را خوانده یا نه، در این حال به شکش اعتنا نمی‌‌کند و در مورد این حکم ... بین نماز شک در نیّت نماز کند چنانچه می‌داند فعلاً نیّت نماز دارد و شک او نسبت به اجزاء ... شکّیّات - توضیح المسائل - پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر ... www.sistani.org/persian/book/50/57/‏ - ذخیره شده - مشابه سوّم: آنکه در نماز چهار رکعتی شک کند که یک رکعت خوانده یا بیشتر. ... حال خواندن سوره شک کند حمد خوانده یا نه، نباید به شک خود اعتنا کند، و در غیر این صورت باید ..... که نماز را نشسته میخواند که حکم آن در مسأله پیش گفته شد، نماز احتیاط را بجا آورد. سجده سهو - کم و زیاد کردن اجزاء و شرائط نماز - توضیح المسائل - پایگاه ... www.sistani.org/persian/book/50/59/‏ - ذخیره شده - مشابه دوّم: آنکه در نماز چهار رکعتی بعد از داخل شدن در سجده دوّم شک کند که چهار رکعت خوانده یا ... در جایی که باید بایستد مثلاً در موقع خواندن حمد و سوره اشتباهاً بنشیند، و در موقعی که ... مسأله ۱۲۲۵ اگر چیزی را که سهواً غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند، برای ... مسأله ۱۲۳۳ اگر شک دارد مثلاً دو سجده سهو بر او واجب شده یا نه، لازم نیست بجا آورد. احکام نماز بخش سوم - قامت ::.قامت عشق::. - پرشین بلاگ ghamat.persianblog.ir/post/15‏ - ذخیره شده - مشابه آیا کسی که نماز و روزه ی قضا دارد می تواند برای میت نماز بخواند و روزه بگیرد ؟ ... اگر شما در نمازهای واجب یومیه سوره ی توحید را نخوانید ، نماز درست است ولی در اینجا دو تا مستحب داریم . ... شک من به این صورت است که شک می کنم که خواندن نمازم را فراموش کرده ام یا خیر و گاهی .... اگر در نماز یادمان رفت که قنوت بخوانیم ، حکم این نماز چیست ؟ پایگاه فرهنگی مذهبی صلات salat.ir/golpayegani.php‏ - ذخیره شده س: هنگام صبح اگر شک کنیم که آفتاب طلوع کرده یا نه، باید نماز را به نیت ادا بخوانیم یا قضا؟ ... س: اگر بعد از نماز شک کنیم وضو داشته ایم یا نه، نماز چه حکمی دارد؟ پ: نماز صحیح ... س: اگر اشتباهاً سوره را قبل از حمد بخوانیم، سجده سهو واجب می شود؟ پ: خیر، ... واجبات نماز - اندیشه قم؛ تنها مرکز حوزوی پاسخگویی تخصصی به ... www.andisheqom.com/public/application/index/view?c=1657‏ - ذخیره شده سؤال 6: اگرکسی بیش از حد معمولی پاها را خیلی گشاد بگذارد نماز او چه حکمی دارد؟ .... سؤال 15: کسی که در صحت قرائت حمد و سوره خود شک دارد آیا می‌تواند امام جماعت بشود؟ 39 . واجبات نماز - Dlia.ir dlia.ir/Kotob/Porseman/1272/1295/1298/index.html‏ - ذخیره شده 105- بلند خواندن اذکار نماز به جز حمد و سوره برای زنان چه حکمی دارد؟ 106- اگر در سجده ... 113- وظیفه کسی که شک دارد یک سجده انجام داده یا دو سجده چیست. 114- ایا گذاشتن ... پایگاه جامع دنیای نیاز به نماز - چند نکته در نماز که برای همه ی ما اتفاق می ... worldprayer.ir/.../چند-نکته-در-نماز-که-برای-همه-ی-ما-اتفاق-می-افتد-‏ - ذخیره شده - مشابه اگر وسط نماز شک دارید که کلمه ای را صحیح خوانده اید یا نه و یا عملی را درست بجا آورده اید یا ..... 112 – اگر کسی هنگام خواندن سوره ی حمد خمیازه بکشد نمازش چه حکمی دارد ؟