اگر شما هم طرفدار سریال چیزهای عجیب (Stranger Things) باشید، حتماً میدانید دیوار الفبا چیست. در این ساختنی به شما یاد میدهیم چطور یک دیوار الفبا شبیه چیزی که در سریال دیده اید، بسازید و آن را با رزبری پای کنترل کنید. برای ساخت این پروژه باید با رزبری پای و برنامه نویسی آن آشنا باشید.
چون قصد داریم دیوار الفبای سریال چیزهای عجیب را بسازیم، آن را به زبان انگلیسی درست میکنیم. اما شما میتوانید نمونه فارسی آن را بسازید که البته برای اینکار باید کدها را هم تغییر بدهید. این دیوار الفبا مستقیما کنترل میشود و پرتابل هم هست.
پرینت کردن این قطعات ضرورتی ندارد اما باعث میشود دیوار الفبا زیباتر بشود. این حبابها خیلی شبیه چراغهای کریسمس هستند و نتیجه کار را زیباتر میکنند. به ازای هر حرف به یک حباب پرینت شده نیاز دارید. اگر نمیخواهید حبابها را پرینت کنید، باید نمونههای مشابه را بخرید.
بعد از اینکه حبابها را پرینت کردید (و اگر لازم بود سطح آنها را سنباده کشیدید)، آنها را به چراغهای رشته REG LED وصل کنید. با چرخاندن حبابها میتوانید آنها را به لامپها محکم کنید. حبابها را یکی در میان به چراغها وصل کنید تا بتوانید حروف را به اندازه کافی بزرگ بنویسید.
اگر میخواهید کاغذ دیواری را روی تخته فومیبچسبانید، بهتر است تخته را در همین مرحله آماده کنید. تخته را در اندازه مناسب ببرید و رویش را با کاغذ دیواری بپوشانید.
رشته لامپ نئوپیکسلی که استفاده میکنید، باید به اندازه کافی بلند باشد تا بتوانید آن را ببرید. پس اگر لازم است خودتان با اضافه کردن سیم اضافی آن را بلند کنید. قبل از اینکه سر سیمها را ببرید، هر دو طرف رشته را چک کنید. باید یک کانکتور JST دو پین و دو سیم دیگر ببینید. یکی از این سیمها به داخل چراغها میرسد و یک فلش سفید دارد. این سیم، سیم ورودی است و طرفی است که باید به رزبری پای وصل بشود.
ابتدا تعداد حبابهایی که برای هر ردیف دیوار الفبا نیاز دارید را اندازه بگیرید و سپس سیمها را ببرید.
در این مرحله با آن سر سیمهای که به رزبری پای وصل میشوند، کاری نداریم. این کانکتورها را باید به قسمتی اضافه کنید که برای رشته لامپ را برای سه قسمت شدن از آنجا بریده اید.
دقت کنید که سیمها را به تمام قسمتهایی که بریده اید به یک شکل وصل کنید. برای سفت کردن اتصالات از هیت شرینک و چسب برق استفاده کنید. چند کانکتور JST را بردارید و آنها را بهم لحیم کنید و مطمئن شوید که سیمها در یک جهت وصل شوند.
برد مدار هر نئوپیکسل در یک طرف یک فلش سفید دارد و طرف دیگرش فلش ندارد. فلش سفید طرف ورود دادهها را نشان میدهد و طرفی که فلش ندارد، طرف خروج دادههاست. اگر رشتههای نئوپیکسل را در یک جهت وصل نکنید، هیچ کدام از چراغها کار نخواهند کرد. قبل از نصب ردیفهای نئوپیکسل مطمئن شوید آنها را در یک جهت وصل کرده اید.
قبل از اینکه سیم کشی را شروع کنید، مطمئن شوید طرف ورودی داده را انتخاب کرده اید (سیمهایی که به نئوپیکسلها وصل میشوند و یک فلش سفید رویشان دارند).
کانکتور JST برای داده است. اگر از همین نوع نئوپیکسل استفاده میکنید، سیم سفید برای دیتا و سیم آبی برای اتصال به زمین است. همانطور که در تصاویر میبینید ما از سیم زرد به عنوان سیم دیتا (متصل به JST ) و سیم مشکی برای اتصال به زمین استفاده کرده ایم. دو سیم دیگر هم برای برق هستند. سیم قرمز مثبت و سیم آبی منفی است. برای مشخص کردن سیمهای مثبت و منفی حتماً از ولت متر استفاده کنید تا مطمئن شوید و سپس آنها را به منبع تغذیه USB وصل کنید.
به سر منفی منبع تغذیه یک دیود ۲۰۰ اهمی۴/۱ وات اضافه کنید.
نرم افزارهای مورد نیاز برای کنترل رشته لامپ نئوپیکسل را روی رزبری پای نصب کنید تا بتوانید از آن برای کنترل از راه دور چراغهای دیوار الفبا استفاده کنید. برای اینکار میتوانید از این لینک استفاده کنید. فایلهای مورد نیاز برای نصب را هم در بخش Software پیدا کنید.
کابل IDE را به هدر Pi وصل کنید. سر دیگر کابل را هم به پورت IDE رزبری پای وصل کنید.
رزبری پای و رشته نئوپیکسل را به منبع تغذیه وصل کنید. وقتی رزبری پای کاملاً آماده شد، به قسمتی که کتابخانه rpi_ws281x را نصب کرده اید و سپس دایرکتوری Python and Examples بروید.
اگر strandtest.py را اصلاح نکرده اید، فایل sudo pico strandtest.py را اجرا کنید و مقدار LED_Count را به تعداد نئوپیکسلهایی که بهم وصل کرده اید، تغییر بدهید.
بعد از ذخیره این تغییرات، فایل sudo python strandtest.py را اجرا کنید. اگر همه قطعات را درست وصل کرده باشید، تمام چراغها روشن میشوند و رنگ شان عوض میشود.
اگر تست مرحله قبل را با موفقیت انجام داده باشید، باید نئوپیکسلها را روی تخته فومینصب کنید. اگر رشته لامپ را به سه ردیف تقسیم کرده باشید، قسمتی که برق و دیتا به آن وصل است باید در انتها قرار بگیرد. اگر میخواهید طراحی دیوار الفبا و چراغهایش را تغییر بدهید، باید تغییرات لازم روی کدها را هم اعمال کنید که در ادامه بیشتر درباره آن توضیح میدهیم.
میتوانید رشته لامپ را به سیم گلسازی وصل کنید و سیم را به تخته فومیوصل کنید. فقط حواستان باشد سیم را بیش از حد سفت نکنید.
هر بخش را با کانکتور JST وصل کنید. اگر کوتاه هستند میتوانید به آنها کابل گسترش JST وصل کنید و سپس کابلها را پشت تخته فومیمخفی کنید. وقتی بخشها را وصل کردید، یکبار دیگر رزبری پای را تست کنید. اگر تست موفقیت آمیز بود، زیر هر چراغ یک حرف بنویسید. برای نوشتن حروف هم از قلم مو و رنگ آکریلیک استفاده کنید.
جدا از مقادیر اولیه ای که برای تنظیم نئوپیکسلها وارد کرده اید، میتوانید از برخی دیگر از کارکردهای مفید StrandTest.py هم روی تمام هدرها استفاده کنید. میتوانید کارتان را با این کد آزمایشی شروع کنید و سپس کارکردها و هدرهای دیگر را اضافه کنید.
مهمترین پرامپت ‘Text to show:’ است که با آن میتوانید متنی که میخواهید را نمایش بدهید. با این فرمان کافی است متن را بنویسید و سپس اینتر را بزنید. تا زمانی که یم نئوپیکسل برای هر کاراکتر تعریف شده باشد، چراغها به ترتیب درست روشن خواهند شد.
میتوانید از کدهای زیر روی دیوار الفبا استفاده کنید. با این کدها علاوه بر نمایش کلمات دلخواه تان، میتوانید از حالت نمایش کلمات تصادفی و ساخت ترکیبهای دو کلمه این استفاده کنید.
با اتصال رزبری پای به شبکه اینترنت خانگی تان میتوانید یک ترمینال SSH بسازید و برنامه را روی کامپیوتر اجرا کنید. با اضافه کردن قابلیتها و ماژولهای بیشتر به رزبری پای میتوانید کارکردهای دیوار الفبا را بیشتر کنید. اگر پیشنهادی برای اینکار دارید، آن را با کاربران ساختنی به اشتراک بگذارید.
منبع
خلاصه مطلب
عنوان مطلب
دیوار الفبا بسازید و سریال چیزهای عجیب را به خانه تان بیاورید
توضیح کوتاه
این دیوار الفبا برمبنای ایده فیلم چیزهای عجیب ساخته شده است.
نویسنده
عاطفه اسدزاده