مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

اینگونه «دل» کور می شود!!

[ad_1]

امام علی علیه السلام، زمانی که دل آماده موعظه و تذکر است را به بشریت نشان داده و فرمودند: «دل ها را روی کردن و پشت کردنی است؛ پس دل ها را آن گاه به کار وادارید که بخواهند؛ زیرا اگر دل را به اجبار به کاری واداری، کور می گردد».

فرآوری: حامد رفیعی - بخش نهج البلاغه تبیان

موعظه

تذکّر؛ روشنی بخش جان

یکی از شیوه های تربیت و هدایت، موعظه حسنه و تذکّر است که نیاز فطری انسان بوده و بدون آن، دل به غفلت و ضلالت دچار می شود. تذکر، روشی قرآنی است به این معنی که گفتار یا رفتار مربی به گونه ای باشد که متربی را نسبت به آنچه از یاد برده و یا از آن بی خبر است، آگاه سازد و احساسات او را در قبال آن برانگیزد. نتیجه این روش، هوشیار شدن و متذکرشدن متربی و ایجاد نوع بیداری برای طی مسیر هدایت در اوست. به فرموده امام علی علیه السلام: «الموعظةُ جلاءُ القلوبِ و صقالُ النفوس؛ موعظه، جلا دهنده قلب ها و روشنی بخش جان هاست».

با مردم به بهترین روش سخن بگو

روش نیکوی موعظه و تذکّر در قرآن کریم نیز بعد از حکمت مورد تأکید قرار گرفته است؛ چنان که خداوند خطاب به پیامبر خود در راه ابلاغ رسالت فرمود: «ادْعُ إِلِى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» (نحل/125) ؛ «ای پیامبر! مردم را به راه خدا با کلام حکمت بار و موعظه حسنه دعوت کن و با آنها به بهترین شیوه، سخن بگو».

عبرت چراغ راه آینده است؛ زیرا «و لو اعتبرتَ بما مَضی حفظت ما بَقی؛ اگر از آنچه گذشته است عبرت بگیری، آنچه را که باقی است، حفظ خواهی کرد»؛ تاریخ تکرار پذیر است.

یادآوری نعمت ها و تکالیف ابتدا در حق خود و آن گاه در حق دیگران، از آن رو لازم است که در طریق معرفت و رشد یا درمان باشد.

پیامبران عقل ها را بیرون می آورند

امیرمومنان علیه السلام ندای وعظ آمیز پیامبران را چنین می داند: «پس خدای تعالی پیامبران خود را برانگیخت و ایشان را پی در پی فرستاد تا عهد و پیمان خداوند را که فطری آنان بود، بطلبند و نعمت های فراموش شده را یادآوری و از راه تبلیغ با ایشان گفتگو کنند و عقل ها را از زیر غبار ضلالت و غفلت بیرون آورند و به کار اندازند».

دل را مجبور کنی، کور می گردد

امام علی علیه السلام، زمانی که دل آماده موعظه و تذکر است را به بشریت نشان داده و فرمودند:

«إن للقلوب شهوة و اقبالاً و ادباراً فأتوها من قبل شهوتها و اقبالها فانّ القلوب إذا أکره عمی؛ دل ها را روی کردن و پشت کردنی است؛ پس دل ها را آن گاه به کار وادارید که بخواهند؛ زیرا اگر دل را به اجبار به کاری واداری، کور می گردد».

یک روش ایده آل تربیتی

یکی از راه های موعظه و تذکّر، عبرت است. تأکید بر عبرت در مسیر موعظه و تذکّر به مثابه یک روش ایده آل تربیتی، به دلیل پیامد های مطلوب است که در تربیت دارد. این پیامد ها از دیدگاه امام علی علیه السلام در نهج البلاغه بدین قرارند:

یادآوری نعمتها و تکالیف ابتدا در حق خود و آن گاه در حق دیگران، از آن رو لازم است که در طریق معرفت و رشد یا درمان باشد

عبرت، کلید بصیرت است:

زیرا «مَنْ اعتبر أبصر و مَنْ أبصر فَهِمَ و مَنْ فَهِمَ عَلِمَ؛ کسی که عبرت آموزد آگاهی یابد و کسی که آگاهی یابد، می فهمد و آنکه بفهمد، دانش آموخته است».

عبرت، عامل انتقال تجارب است:

«إنّما العاقل مَنْ وَعَظته التّجاربُ؛ همانا عاقل، کسی است که تجربه ها او را پند دهند».

همچنین امیرمومنان علیه السلام در وصیتی به فرزند خویش امام حسن مجتبی علیه السلام می فرمایند: ای پسرم! اگر چه من به اندازه همه کسانی که پیش از من می زیسته اند، عمر نکردم، اما در کردار آنها نظر افکندم و در اخبارشان اندیشیدم و در آثارشان سیر کردم؛ تا بدان جا که همانند یکی از آنها شدم؛ بلکه گویا در اثر آنچه از تاریخ آنان به من رسید، با همه آنها از اول تا آخر بوده ام. پس من قسمت زلال و مصفّای زندگی آنان را از بخش کدر و تاریک آن بازشناختم و سود و زیانش را دانستم. از میان تمام آنها، قسمت های مهم و برگزیده را برایت خلاصه کردم و از بین همه آنها زیبایش را برایت برگزیدم و ناشناخته های آن را از تو دور کردم».

عبرت، عامل بازداری از خطاست:

«الاعتبارُ یقودُ إلی الرُّشد؛ عبرت گرفتن، انسان را به سوی راه صواب و درست می کشاند».

ثمره این هدایتگری نیز دوری از خطاست: «الاعتبارُ یُثْمَرُ العصمة؛ میوه عبرت گرفتن، نگاهداری است».

عبرت چراغ راه آینده است؛ زیرا «و لو اعتبرتَ بما مَضی حفظت ما بَقی؛ اگر از آنچه گذشته است عبرت بگیری، آنچه را که باقی است، حفظ خواهی کرد»؛ تاریخ تکرار پذیر است.

حرف آخر

هر کس نقش مربی را در جامعه ایفا می کند، باید اصل را در تذکر و تذکار قرار دهد و حتی نسبت به کسانی که احتمال می دهد که تاثیری ندارد، تذکر را داشته باشد؛ چرا که انسان مامور به تکلیف و وظیفه است نه نتیجه و آن که نتیجه را پدید و ایجاد می کند خداوند است.


منابع:
- ترجمه نهج البلاغه، فیض الاسلام، ص33.
- ترجمه نهج البلاغه، محمد دشتی، ص205
- نهج البلاغه،خطبه 208، نامه49، نامه 31.
- غررالحکم و دررالکلم، شرح سید جمال الدین خوانساری، ج3، ص75، ح3863؛ ج1، ص291، ح1121.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

دل نوشته های ناب زیرخاکی از آنجا که پسرها شیطنت بیشتری دارند و کارهای خطرناک بیشتری هم نسبت به دخترها انجام می حقیقت بوف کور چیست؟ پایگاه رسمی محمدرضا …آقای سرشار سلام صدای گرمتون رو خیلی دوست دارم کتاب نق شما بر بوف کور را خواندم ولی تکناز دیدنی ها، خبری، پزشکی، اس ام اس، عکس، …کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به تکناز می باشد استفاده از مطالب سایت تکناز آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و …آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه کرد؟بانک اشعار مذهبی حرم شاه هر روز ، به روز می شودبانک اشعار مذهبی حرم شاه هر روز ، به روز می شود بانک جامع اشعار مذهبی روضه و مرثیه زیباترین شعرهای عاشقانهمانند غـریـقی کــه پر از وحـشت آب است ، می گردم و دستم پی یک تکه طناب است دلتنگی و سخنان آموزنده و پند آموزجادوی بخشش کسی که خشم و عصبانیت را ادامه می دهد ، بدون این که خودش بداند از درون به دل دریایی من جملات عاشقانهرمانجملات زیباجملات …جملاتمحبتآمیزبه همه ی دل دریایی های عزیز اعلام میکنیم که سایت دل دریایی من با بیش از مطلب زیبا و باورتان می شود این مرد شوهر افسانه بایگان ،با یک …جالب و خواندنیباورتان می شود این مرد شوهر افسانه بایگان ،با یک فرزند ۳۲ ساله‌ باشد عکس در جالب و افکار و عقاید ابن تیمیه پدر فکری مکتب جهادی های …افکار و عقاید ابن تیمیه پدر فکری مکتب سلفی جهادی پدر فکری طالبانیسم افکار و دل نوشته های ناب زیرخاکی از آنجا که پسرها شیطنت بیشتری دارند و کارهای خطرناک بیشتری هم نسبت به دخترها انجام می دهند حقیقت بوف کور چیست؟ پایگاه رسمی محمدرضا سرشاررضا رهگذر آقای سرشار سلام صدای گرمتون رو خیلی دوست دارم کتاب نق شما بر بوف کور را خواندم ولی انگار شما تکناز دیدنی ها، خبری، پزشکی، اس ام اس، عکس، مطالب جالب و کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به تکناز می باشد استفاده از مطالب سایت تکناز با ذکر زیباترین شعرهای عاشقانه مانند غـریـقی کــه پر از وحـشت آب است ، می گردم و دستم پی یک تکه طناب است دلتنگی و تنـهایی و آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه کرد؟ سخنان آموزنده و پند آموز جادوی بخشش کسی که خشم و عصبانیت را ادامه می دهد ، بدون این که خودش بداند از درون به خود آسیب دل دریایی من جملات عاشقانهرمانجملات زیباجملات غمگین جملاتمحبتآمیز به همه ی دل دریایی های عزیز اعلام میکنیم که سایت دل دریایی من با بیش از مطلب زیبا و دوست بانک اشعار مذهبی حرم شاه هر روز ، به روز می شود بانک اشعار مذهبی حرم شاه هر روز ، به روز می شود بانک جامع اشعار مذهبی روضه و مرثیه به لطف هملت ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد هملت داستان این نمایش نامه از آنجا آغاز می‌شود که هملت شاهزاده دانمارک از سفر آلمان به قصر خود دل کور اسماعیل فصیح



لینک منبع :اینگونه «دل» کور می شود!!

اینگونه «دل» کور می شود!! - تبیان article.tebyan.net/345823/اینگونه-دل-کور-می-شود-‏ - ذخیره شده 31 دسامبر 2016 ... یکی از شیوه های تربیت و هدایت، موعظه حسنه و تذکّر است که نیاز فطری انسان بوده و بدون آن، دل به غفلت و ضلالت دچار می شود. تذکر، روشی قرآنی است ... تصاویر برای اینگونه «دل» کور می شود!! اینگونه «دل» کور می شود!! - تی نیوز tnews.ir/news/ff3d77045248.html‏ 31 دسامبر 2016 ... اینگونه «دل» کور می شود!! امام علی علیه السلام، زمانی که دل آماده موعظه و تذکر است را به بشریت نشان داده و فرمودند: «دل ها را روی کردن و پشت کردنی ... گنجور » مولوی » مثنوی معنوی » دفتر اول » بخش ۱۱ - حکایت بقال و ... ganjoor.net/moulavi/masnavi/daftar1/sh11/‏ - ذخیره شده - مشابه ببخشید که این گونه می گویم ولی دلم میخواهد نظر شما را بدانم انسانهای عارف .... زیرا در حقیقت چشم های ظاهر کور نمی شود و لکن دل هایی که در میان سینه هاست کور می گردد. گنجور » مولوی » دیوان شمس » غزلیات » غزل شمارهٔ ۳ ganjoor.net/moulavi/shams/ghazalsh/sh3/‏ - ذخیره شده - مشابه ای دل چه اندیشیده‌ای در عذر آن تقصیرها ... تا کور گردد آن بصر کو نیست لایق دوست را ... عزل با این مطلب آعاز میشود/ای دل چه اندیشیده ای ..... روانشناسان اینگونه برداشت کردند که ما بیش از نیمی از اطلاعات دنیای پیرامون خود را .... دیده‌های عقل و دل، بر دوخته گنجور » مولوی » دیوان شمس » غزلیات » غزل شمارهٔ ۱۳۹۰ ganjoor.net/moulavi/shams/ghazalsh/sh1390/‏ - ذخیره شده - مشابه البته اطرافیان و پیروان اجازه نداند که مولانا به سرنوشت دیگر بزرگان دچار شود یا اینکه خود آن ... در بیانی حق می فرماید :کور شو تا جمالم بینی و کر شو تا از لحن وصوت ملیحم را شنوی وجاهل ... باید اینگونه باشد: ما را بچشم سر مبین ما را بچشم دل ببین. دل کور by اسماعیل فصیح — Reviews, Discussion, Bookclubs, Lists www.goodreads.com/book/show/253932._‏ - ذخیره شده - مشابه رتبه: ۳٫۵ - ۲۷۱ رأی اگرچه پیش از آن هم این "گونه" ادبیات در ایران، به شکل پاورقی رایج بوده؛ ("تهران مخوف " .... آن چه در دل کور و بسیاری رمان های ایرانی کمتر یافت میشود پیوستگی زندگی ... روزنگاشت تنهائی: - یافته‌های کتاب‌های Google https://books.google.com/books?isbn=6001759693 عماد افروغ - ‏2015 در ابتدا محل که روی هم انداخته ای را می توان جدا کرد و در جایی دیگر انداخت. ... به هر حال ایشان سفره دل خود را باز کرد و گفت: می دانید که همه چیز در کشور کور شده است. همکارش گفت: همه جا این گونه است. ... با اصرار هر چه تمام ایشان را به لفور دعوت کردم، انشاءالله که این دوست روحانی ترکش در سر و جانباز جنگ تحمیلی بیاید و دیداری تازه شود.مجموعه کتا بهای موحدین : عرض اخبار اصول بر قرآن و عقول - بت شکنه ... - یافته‌های کتاب‌های Google https://books.google.com/books?isbn=6039042907 ابو الفضل ابن الرضا برقعى قمى - ‏2015 - Religion صفاتی که در ابواب مختلف «کافی» برای ائمه می بینیم کمترین اثر و خبری نیست در ... علم طب مورد توجه قرار داشت معجزه آن حضرت احیاء اموات و شفای کور مادرزاد و برص و. ... پیامبر الهی است به جای بیرون آوردن ناقه از دل کوه، معجزه آن حضرت عقل پسندتر، ... و امثال اینها نیست و اینگونه معجزات با سیر تکاملی معجزات نیز سازگار نیست.فریدون مشیری Quotes (Author of سه دفتر) - Goodreads https://www.goodreads.com/author/quotes/41271._‏ - ذخیره شده - مشابه و همین درد مرا سخت می آزارد', and 'مشت می‌کوبم بر در پنجه می‌سایم بر پنجره‌ها من ... با شما هستم این درها را باز کنید من به دنبال فضایی می‌گردم لب بامی سر کوهی دل صحرایی که در آن‌جا نفسی تازه کنم می ... هفت رنگش میشود هفتاد رنگ” .... ﮐﻪ ﺗﺮا ﻣﯽ ﺑﺮد اﯾﻨﮕﻮﻧﻪ ﺑﻪ ژرﻓﺎی ﺧﯿﺎل ﭼﯿﺴﺖ در ﺧﻠﻮت ﺧﺎﻣﻮش ﮐﺒﻮﺗﺮھﺎ ﭼﯿﺴﺖ در ﮐﻮﺷﺶ ﺑﯽ ﺣﺎﺻﻞ ﻣﻮج ... در کویری سوت و کور