خونریزی بینی در بزرگسالان میتواند از عوارض مصرف برخی داروها باشد
تروما و یا ضربه به بینی، دستکاری و یا شکستگی از این موارد است. فرو بردن جسم به داخل بینی، التهاب سینوس و یا عفونتهای بینی و آلرژی نیز از دیگر علل موضعی هستند که میتوانند به خونریزی از بینی منجر شوند.
آبآبزاده با بیان اینکه علل سیستمیک از دیگر علل خونریزی بینی است،خاطرنشان کرد: به طور مثال ابتلا به سرطانهای خونی، پرفشاری خون و موارد مرتبط با سیستمهای داخلی بدن که سبب بروز خونریزی بینی میشوند در ردیف علتهای سیستمیک خونریزی بینی هستند.
اختلالات آناتومیک یا ساختمانی درون بینی و انحراف بینی نیز سبب اختلال در هواگیری و در نتیجه خشکی مخاط بینی و خونریزی میشود. تغییرات آب و هوایی مانند هوای گرم، سرد و خشک و یا آلودگیهای محیطی نیز میتوانند به خشکی مخاط بینی و بروز حساسیت مزمن در ناحیه بینی منجر شود و همگی از علل خونریزی بینی هستند.
استفاده مداوم از اسپری بینی به علت ابتلاء به آلرژی، خشکی مخاط بینی و خونریزی را سبب میشود از همینرو استفاده طولانی مدت به هیچ وجه توصیه نمیشود. استفاده از اسپری باید زیر نظر و به توصیه پزشک باشد.
خونریزی بینی میتواند از عوارض مصرف برخی داروها باشد، برخی داروها که برای بیماران قلبی تجویز میشوند، مانند آسپرین، با رقیق کردن خون به خونریزی از بینی منجر میشود البته این مساله بیشتر در سنین بالا مشاهده میشود. همچنین مصرف بیش از حد قرص بروفن نیز میتواند به عارضه خونریزی از بینی منتهی شود.
کمبود ویتامینهای K و C نیز از علل بروز خونریزی بینی است، افراد غالباً در سن کم در ناحیه عروق قدامی بینی و در سن بالا در ناحیه عروق خلفی بینی به خونریزی دچار میشوند. خونریزیهای ناشی از عروق قدامی (عروق جلوی بینی) راحتتر کنترل میشوند، اما درمان و کنترل خونریزیهای ناشی از عروق خلفی دشوارتر است.
افرادی که در سن بالا به علت پرفشاری خون به خونریزی بینی دچار میشوند، ممکن است با علائمی مانند خونریزی از دهان نیز مواجه شوند؛ این موضوع سبب بروز استرس در بیمار و در نتیجه افزایش خونریزی میشود. برای درمان این عارضه ابتدا باید آزمایش خون و تستهای انعقادی بر روی بیمار انجام شود تا پزشک درباره سلامت بیمار مطمئن شود. در کنترل خونریزی بینی آرامش بیمار بسیار مهم است، چون افزایش استرس فرد موجب تشدید خونریزی میشود.
برای کنترل خونریزی در ناحیه عروق قدامی فرد باید علاوه بر کنترل استرس خود، بدن و سر را به سمت جلو خم کند تا خون وارد حلق نشود و از بروز مشکلات تنفسی برای بیمار جلوگیری شود. پس از آن باید قسمت جلوی بینی (عروق قدامی) با دست گرفته شود و پس از گذشت ۵ تا ۲۰ دقیقه خونریزی متوقف میشود. در موارد بروز خونریزی خلفی بهویژه در سن بالا حتماً باید به پزشک مراجعه شود و در برخی موارد پانسمان داخلی لازم است.
کودکان بههنگام خونریزی بینی نباید بینی خود را دستکاری کنند برای کنترل خونریزی بینی کودکان معمولاً با استفاده از پمادهای موضعی، مخاط بینی نرم میشود و اگر خونریزی کنترل نشد ممکن است از روشهایی مانند سوزاندن عروق سطحی استفاده شود. در خونریزی بینی کودکان میتوان از پنبه برای کنترل خونریزی استفاده کرد، اما در سن بالا که معمولاً خونریزی به علت پرفشاری خون است، نباید از این روش استفاده شود.
در برخی موارد اختلالات عروق بینی میتواند زمینه ارثی داشته باشد. توصیه کارشناسان به افرادی که مکرراً به خونریزی دچار میشوند این است که در محیطهای گرم قرار نگیرند و در روزهای غبارآلود و آلوده تا حد امکان از منزل خارج نشوند. جلوگیری از وارد آمدن ضربه به بینی و چرب نگه داشتن مخاط بینی از دیگر مواردیست که این افراد باید رعایت کنند.
منبع:aftabnews.ir
نوشته خون دماغ شدن در بزرگسالی چه علتی دارد؟ اولین بار در بامداد پدیدار شد.