شما باید به صدای قلبتان گوش کنید. افرادی که ضربان قلب خود را بهتر تشخیص میدهند، خیلی خوب میتوانند احساسات اطرافیان خود را درک کنند. به علاوه، تقویت این توانایی میتواند به افراد مبتلا به اوتیسم و شیزوفرنی کمک زیادی کند.
به ندای قلب خود گوش دهید و ذهن دیگران را بخوانید
به گزارش سلامتی به نقل از نیوساینتیست، آیا میتوانید ضربان قلب خود را در پس استخوانهای سینه متوجه شوید و یا اینکه میتوانید گرسنگی، تشنگی و یا درد را متوجه شوید؟ در این صورت شما میتوانید حالت درونی خودتان را متوجه شوید که این فرایند، حساسیت نسبت به انگیزشهای درونی نامیده میشود. گفته میشود برای ایجاد احساسات ابتدا باید شناختی از حالتهای درونی بدن خود به دست بیاورید.
مثلاً زمانی که یک سگ میبینیم، زمانی که افزایش ضربان قلب و یا دستهای عرق کرده خود را مشاهده میکنیم تنها احساس ترس میکنیم. بعضی از افراد با تواناییهای ضعیف در درک حالتهای درونی، همچنین از عدم درک و تفسیر احساسات و تنشهای خود نیز رنج میبرند.
محققان فکر میکنند دریافت و درک احساسات درونی برای درک تفکرات و ذهنیات دیگران و حتی حدس تفکرات دیگران درباره یک شخص سوم که با عنوان نظریه ذهن معروف است اهمیت زیادی دارد. ایده اصلی این نظریه این است که اگر ما در شناخت و تشخیص احساسات خود دچار مشکل شده باشیم، به احتمال زیاد در درک احساسات دیگران و حالتهای روانی مرتبط آن نیز مشکلاتی خواهیم داشت.
آزمایش همدلی
گروه تحقیقاتی دکتر «جف برد» در دانشگاه آکسفورد از ۷۲ داوطلب خواستند تا ضربان قلب خود را بدون گرفتن نبض بشمارند. پس از آن ویدئویی از ارتباطات اجتماعی مختلف برای شرکت کنندگان پخش شد. پس از هر کلیپ، سؤالات چند گزینهای که توانایی آنها را برای حدس حالتهای ذهنی شخصیت اصلی کلیپها محک میزدند، پرسیده شد.
برای مثال یکی از صحنهها مردی به نام تام را نشان میداد که سعی میکرد با دختری به نام جما ارتباط برقرار کند که کاملاً مشخص بود که به مرد دیگری به نام بری علاقه دارد. بعضی از سؤالات مانند «آیا جما احساس ناراحتی میکرد؟» شرکت کنندگان را مجبور به درک احساسات شخصیت اصلی میکرد.
داوطلبانی که در شمارش ضربان قلب خود عملکرد بهتری داشتند به این سؤالات بهتر پاسخ میدادند و به قول دکتر برد با دیگران همدلتر بودند.
اما هیچ ارتباطی بین تواناییهای شناخت درونی و درستی سؤالات نظریه ذهن که شامل هیچ گونه احساساتی نمیشدند وجود نداشت، سوالاتی نظیر «بری چه فکری درباره تصور جما در مورد قصد و نیت تام میکند؟» این مسئله نشان میدهد که توانایی افراد برای درک سیگنالهای بدن خودشان تنها به درک و شناخت افکاری از اطرافیان کمک میکند که احساسات فاکتور اصلی آنها است.
آموزش احساس ضربان قلب
دکتر «آنیل ست» از دانشگاه ساسکس معتقد است: «مطالعاتی نظیر این موارد به خوبی نشان میدهند که تواناییهای شناخت درونی برای هر کاری از روشهای متفاوتی وارد عمل میشوند. اما به نظر میرسد که این ارتباطات تا حد زیادی پیچیده هستند، بنابراین بررسی دیگر جنبههای احساسات درونی مانند نفس کشیدن نیز جالب توجه خواهد بود.»
برد معتقد است اشکالات موجود در درک احساسات درونی به احتمال زیاد در مجموعهای از نشانههای مشاهده شده در افراد مبتلا به اوتیسم و شیزوفرنی نقش دارند. برای مثال، برخی از افراد مبتلا به اوتیسم در معرض سرو صداهای بلند و نورهای روشن احساس ناراحتی میکنند. این موارد مرتبط با احساسات درونی افراد است که ضربان قلب را بالا میبرد و سطح برانگیختگی را افزایش میدهد.
برد میگوید: «این مسئله در حال حاضر صرفاً به صورت تئوریکی مطرح میشود، اما در صورتی که در تشخیص نشانههای درونیتان که در اثر سر و صدای زیاد و یا نورهای روشن ایجاد میشوند و ارتباطی با درد ندارند، دچار مشکل هستید، ممکن است این نشانههای به عنوان نشانههای دردناک تلقی شوند.»
همچنین اضافه میکند: «هنوز مشخص نیست آیا آموزش درک احساسات درونی میتواند همدلی شما را نسبت به دیگران افزایش دهد یا نه. اما این موردی است که قصد داریم مورد آزمایش قرار دهیم. یک روش برای این کار این است که افراد به یک صدایی گوش دهند که همزمان با ضربان قلب آنها ضربه میزند و به تدریج آرامتر میشود.
همچنین شواهد بسیار زیادی وجود دارد که نشان میدهد نگاه کردن به آینه میتواند احساسات درونی فرد را تا حد زیادی بهبود ببخشد.»هنوز نمیدانیم که این آموزشها چه تاثیری بر توانایی افراد برای تفاوت قائل شدن بین احساسات خود و دیگران خواهد داشت.