چشم انداز کمبود ویتامین ب 12 شامل طیف وسیعی از علائم است. با انجام یک آزمایش خون می توانید سطح این ویتامین را در بدن خود اندازه گیری کنید و در صورت فقر ویتامین ب 12 مکمل های خوراکی یا تزریقی آن را دریافت نمایید.
خستگی بیش از حد: یکی از اولین نشانه های فقر ویتامین ب 12 است. به این دلیل که سلولهای قرمز خون مسئول حمل اکسیژن به اندام هستند و اگر اکسیژن به اندازه کافی به اندام های حیاتی نرسد، هر چقدر هم که بخوابید باز هم احساس خستگی خواهید کرد.
خستگی عضلانی: کاهش گلبولهای قرمز در نتیجه فقر ویتامین ب 12 منجر به احساس خستگی عضلانی و عدم توانایی در بلند کردن اجسام دارای وزن می شود.
احساس سوزن سوزن شدن: برخی افراد مبتلا به فقر ویتامین ب 12 گزارش داده اند که احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی در برخی اندام ها را دارند. این احساس نتیجه آسیب های عصبی است و آنهم به خاطر سطوح پایین اکسیژن در سلول ها.
کاهش سطح حافظه: کمبود ویتامین ب 12 منجر به کاهش سطح توانایی های ذهنی روزمره می شود که البته انجام آزمایش خون و جبران سطوح این ویتامین در بدن، این اثرات مغزی را کاهش داده و محو می کند.
احساس سرگیجه، پوست رنگ پریده، تغییرات خلق و خوی، خونریزی لثه ها و بافت های دهان، از علائم دیگر ابتلا به فقر ویتامین ب 12 است.
کمبود ویتامین ب 12 و افسردگی: ویتامین های گروه ب از ریزمغذی هایی هستند که می توانند تاثیری مستقیم بر خلقیات و احساس نشاط داشته باشند. این ویتامین ها در مورد سوخت و ساز بدن نیز نقش موثری دارند. ویتامین ب۱۲ که نام دیگر آن کوبالامین است گاهی در اثر برخی عوامل از جمله رژیم های غذایی گیاهی، مصرف سیگار، بیماری های کبدی، بارداری و… در بدن کاهش می یابد. از آنجا که کمبود آن باعث بروز مشکل در انتقال و جابجایی اکسیژن می شود، می تواند منشا بروز مشکلات روانی مانند افسردگی باشد.
درمان: درمان کمبود ویتامین ب۱۲ با توجه به دلیل پدیدآورنده این کمبود صورت می گیرد. اگر مشکل در جذب ویتامین باشد، تجویز ویتامین لازم است. برای این منظور پزشک یا متخصص تغذیه به بیمار تزریق یا استفاده از قرص های ویتامین را توصیه می کند. در برخی افراد مصرف مکمل ویتامین ب 12 برای درمان توصیه می شود.
اگر در برنامه غذایی تان از محصولات غذایی حیوانی استفاده نمی کنید(گیاهخوار هستید) و به این دلیل دچار کمبود شده اید، باید از طریق مصرف مکمل ها آن را برطرف کنید. مصرف به اندازه و کافی گوشت، مرغ، غذاهای دریایی، شیر، پنیر و تخم مرغ از کمبود این ویتامین جلوگیری می کند.