به نقل از پایگاه اینترنتی هلث، محققان و دانشمندان حوزه سرطان بر این نکته تاکید میکنند که میتوان از بروز بسیاری از سرطانها پیشگیری کرد و عامل اصلی زمینه ساز بروز آن را از بین برد. علاوه بر این، اطلاع رسانی درباره عواملی که در طول زمان و طی سالیان متمادی به بروز سرطان منجر میشود، ضروری است.
به گفته این محققان، حدود یک سوم از شایعترین موارد سرطان را میتوان با رعایت یک رژیم غذایی سالم، فعالیت فیزیکی و حفظ یک وزن سالم پیشگیری کرد اما کارشناسان معتقدند که روشهای ساده بسیاری برای کاهش خطر ابتلا به سرطان وجود دارد.
به گزارش جام جم سرا، صندوق جهانی تحقیقات سرطان با ارائه یک دستورالعمل جدید اعلام کرده است که با ایجاد تغییراتی چند در کارهای روزمره میتوان بطرز چشمگیری از ابتلا به سرطان پیشگیری کرد. در این گزارش به هفت دستور العمل بهداشتی این صندوق برای پیشگیری از ابتلا به سرطان اشاره شده است.
۱-نظافت منزل
به گفته کارشناسان با انجام کارهای پیش پا افتادهای مانند نظافت منزل میتوان به پیشگیری از ابتلا به سرطان کمک کرد. تحقیقات نشان میدهند که فعال بودن و یک انجام تمرینات ورزشی نقش مستقیمی در پیشگیری از ابتلا به برخی سرطانها مانند سرطان روده و سینه دارد.
محققان هنوز در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه فعالیت فیزیکی میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد اما مطالعات نشان میدهند که فعالیت فیزیکی مرتب میتواند سطح هورمونها را در اندازه سالمی نگاه دارد.
۲- خوردن هویج
از دیگر روشها برای کاهش خطر ابتلا به سرطان مصرف هویج به جای تنقلات مختلف است. کارشناسان میگویند: مصرف تنقلات هیچ مشکلی ندارد اما فقط باید تنقلات درست را مصرف کرد. مصرف تنها ۱۰۰ کالری بیش از چیزی که انسان در روز به آن نیاز دارد به افزایش پنج کیلوگرم اضافه وزن در سال منجر میشود. افزایش وزن و چاقی با ابتلا به ۱۰ سرطان از جمله سرطان روده، سینه و کبد ارتباط دارد.
برای کاهش وزن نیازی نیست که مصرف تنقلات را از رژیم روزانه حذف کرد بلکه تنها باید تنقلات سالم و کم کالری انتخاب کرد. برای مثال میتوان چیپس را با مصرف سبزیجات ترد مانند هویج عوض کرد.
۳-جایگزین کردن نان سبوسدار با انواع نان سفید
تعویض نان سفید، پاستا و برنج با انواع سبوس دار آنها به افزایش مصرف فیبر کمک میکند. مصرف فیبر باعث میشود که انسان برای مدت طولانی تری احساس سیری کند و وزن سالم خود را حفظ کند؛ در نتیجه خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با افزایش وزن در انسان کاهش مییابد. فیبر همچنین به غذا کمک میکند تا سریعتر در دستگاه گوارش حرکت کند و خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهد.
۴-تعویض نمک با ادویهها
مصرف زیاد نمک باعث افزایش فشار خون و خطر ابتلا به سرطان معده میشود. دانشمندان معتقدند که این موضوع احتمالا به این دلیل است که نمک به لایه معده آسیب میزند. بنابراین بهتر است نمکی را که به غذا اضافه میکنید به تدریج کاهش داده و در نهایت قطع کرد و به جای آن از ادویه، ترشی، سیر و لیمو برای افزودن عطر و طعم به غذای خود استفاده کنید. فلفل سیاه، پودر شیلی، زنجبیل و گیاهانی مانند ریحان به آسانی و به سرعت به غذا عطر و طعم میدهد.
۵-یک روز در هفته گیاهخواری کنید
مدارک محکمی وجود دارد که نشان میدهد مصرف مقدار زیادی گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد. یک دلیل احتمالی این موضوع این است که مولفهای که رنگ گوشت قرمز را ناشی میشود به لایه روده آسیب میزند. همچنین مدارک محکمی وجود دارد مبنی بر اینکه گوشتهای پردازش شده عامل ابتلا به سرطان روده هستند.
دود اندود کردن، نمک سود کردن و یا افزودن مواد نگهدارنده برای نگاه داشتن گوشت موجب تشکیل عوامل سرطانزا میشود. این عوامل به سلولهای بدن صدمه میزنند و موجب ابتلا به سرطان میشوند. یک روش برای کاهش خطر مذکور این است که یک روز در هفته گوشت نخورید و به جای آن سبزیجات و یا ماهی مصرف کنید.
۶-هنگام صحبت با تلفن بایستید!
تنها ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی در روز میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند. این کار نه تنها به تناسب اندام کمک میکند بلکه خطر ابتلا به سرطانهای ناشی از افزایش وزن را نیز کاهش میدهد.
همچنین روزی ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی سیستم ایمنی بدن را قوی نگاه میدارد و به سالم نگاه داشتن دستگاه گوارش نیز کمک میکند. برای این منظور کافی است که تنها ۳۰ دقیقه در روز هر گونه فعالیت فیزیکی انجام داد؛ حتی راه رفتن در حین صحبت با تلفن، استفاده از پله به جای آسانسور و یا پارک خودرو اندکی دورتر از فروشگاه و یا محل کار میتواند کمک کننده باشد. خلاصه اینکه هر چه فعالیت فیزیکی بیشتری داشته باشید خطر ابتلا به سرطان بیشتر کاهش مییابد.
۷-به جای تماشای تلویزیون در شب، پیاده روی کنید
از دیگر راهکارها برای کاهش خطر ابتلا به سرطان این است که به جای تماشای برنامههای تلویزیونی در شب به پیاده روی بروید. زمانی که صرف تماشای برنامههای تلویزیونی، کتاب خواندن و یا کار کردن در پشت رایانه میشود همگی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. برای کاهش این خطر میتوان برخی از این فعالیتهای نشسته را با انواع فعالتر آن عوض کرد برای مثال به جای اینکه بعد از صرف شام تلویزیون روشن کنید و به تماشای برنامههای تلویزیونی بپردازید، به پیاده روی بپردازید. (ایرنا)