جام جم سرا: عباس پاپیزادهبالنگان، سخنگوی کمیسیون کشاورزی درحالی وجود این 700هزارتن روغن را در محصولات غذای مبهم عنوان میکند که به گفته وی مسوولان تاکنون نتوانستهاند این موضوع را شفاف کنند.
کمیسیون کشاورزی مجلس دوهفتهای هست که حاشیههای روغن پالم را پیگیری میکند و سازمانهای مسوول را برای پاسخگویی به مجلس میکشاند. این بار قرار است موضوع گستردهتر، یعنی در سطح وزیر و در صحن علنی مجلس مطرح شود. وزیر بهداشت در یکی از روزهای یکشنبه، سهشنبه یا چهارشنبه در مجلس حاضر شده و در مورد شیر و لبنیاتی که با روغن پالم تهیه شده، توضیح خواهد داد. دلیل حضور وزیر هم قانعنشدن اعضای کمیسیون کشاورزی از توضیحات مسوولان سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد است که در یکی، دوهفته گذشته بهصورت گزارش به کمیسیون کشاورزی مجلس ارایه شد.
پاپیزادهبالنگان، اظهار کرد: طی هفتههای گذشته مسوولان سازمان غذا و دارو گزارشهایی به کمیسیون ارایه دادند که چندان قابل پذیرش نبود. این آقایان درحالی معتقدند نباید از روغن پالم در محصولات استفاده شود که این روغن با مجوز خود ایشان وارد کشور شده است.
نیمی از روغنهای خوراکی کشور پالم است
وی از موضوع دیگری نیز سخن گفت و آن اینکه سالانه یکمیلیونو500هزار تن روغن خوراکی به کشور وارد میشود که نیمی از آن روغن پالم است. طبق آخرین برآوردهای صورتگرفته نیز تنها 50هزارتن از این روغن آن هم با مجوز وزارت بهداشت در صنایع لبنی استفاده میشود حال سوال اینجاست که 700هزارتن روغن پالم باقیمانده در کدامیک از محصولات به کار برده میشود؟
تصمیمگیری برای 6درصد از پالم وارد شده
این در شرایطی است که رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت از اولتیماتوم این وزارتخانه به صنایع لبنی برای منع استفاده از چربی گیاهی در صنایع لبنی از اول مهر خبر میدهد ولی در عین حال درخصوص مصرف 700هزارتن روغن پالم که مشخص نیست در تهیه کدامیک از محصولات غذایی استفاده میشود؛ سخنی نمیگوید؛ یعنی تصمیمات حول محور ششدرصد از روغنهای پالم واردشده میچرخد و از 94درصد دیگر غافل هستند.
رسول دیناروند درخصوص روغن صنایع لبنی گفت: شرکتهای لبنی تا پایان شهریور فرصت دارند تا پروانه خود را اصلاح کنند. از اول مهر نیز هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآوردههای لبنی پرچرب کند.
وی افزود: مسلم آن است که چربی گیاهی از فرآوردههای پرچرب لبنیات حذف میشود. قاعدتا صنایع در تولید فرآوردههای پرچرب باید به استفاده از چربی طبیعی شیر برگردند.
او ادامه داد: بنابر اظهارات مطرحشده در روزنامهها و رسانهها مبنی بر جایگزینی چربی حیوانی بهجای روغن گیاهی پالم، منظور چربی شیر است؛ چرا که شیر خود دارای چربی است و از آن کره، خامه و... تهیه میشود.
روغنهای سرخکردنی مملو از پالم
رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: وقتی قرار است چربی گیاهی از لبنیات پرچرب حذف شود بهمعنای آن است که با چربی طبیعی شیر جایگزین میشود. این مساله به صنعت لبنیات ابلاغ شده و از اول مهر نیز اجرایی میشود.
اما بد نیست صحبتهای کارشناسان درخصوص سرنوشت باقی روغنهای پالم را نیز بدانیم. رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور، مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44درصد روغن پالم را تشکیل میدهد را موجب افزایش کلسترول خون و عامل بروز بیماریهای قلبی و عروقی اعلام کرد و گفت: بیشترین مصرف روغن پالم وارداتی در تولید روغنهای سرخکردنی است.
مجید حاجیفرجی با بیان اینکه بخش عمده انواع روغن پالم وارداتی به کشور در صنایع غذایی مصرف میشود، به فارس گفت: وجود اسیدهای چرب اشباع در این روغن سبب میشود که این روغن در دمای محیط، حالت نیمهجامد تا جامد داشته باشد.
وی بیشترین مصرف روغن پالم وارداتی را در تولید روغنهای سرخکردنی بیان کرد و گفت: چون روغن پالم میتواند در دمای محیط، حالت نیمهجامد تا جامد داشته باشد و به دلیل داشتن اسید چرب، مقاومت خوبی در طی فرآیند حرارتی از خود نشان دهد، در روغنهای سرخکردنی و در محصولاتی مثل شورتنینگها و چربیهای قنادی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور همچنین میزان روغن پالم تولیدشده در جهان را حدود 35 تا 40درصد بیان کرد و گفت: تولید روغن پالم در سال 2005 با پیشیگرفتن از تولید روغن سویا، رتبه اول در انواع روغنها را به خود اختصاص داد و در سالهای اخیر تولید جهانی پالم به حدود 50میلیونتن رسیده است که پس از آن سویا، کلزا و آفتابگردان قرار گرفتهاند. (شرق)