مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

کسی که برای ورثه مالی نمی گذارد چه حکمی دارد؟

[ad_1]

بامداد – آیا اشکال شرعی دارد شخصی در زمان حیات خود همه اموال خود را در راه خیر و ترویج دین مصرف کند و برای ورثه چیزی باقی نگذارد؟ اگر اشکال شرعی دارد و یا ندارد دلایل، آیات و روایات بر این عمل را لطفا بنویسید؟

8130942059207247737216233159225154123181

در وصیّت و بخشش های مالی دیگر، لازم است جوانب مختلف در نظر گرفته شود؛ مانند این که وصیّت به یک امر پسندیده و از روی خیرخواهی باشد، نه از روى کینه و انتقام و یا مهرورزى هاى بى جا و بى مورد.

در وصیّت و بخشش های مالی دیگر، لازم است جوانب مختلف در نظر گرفته شود؛ مانند این که وصیّت به یک امر پسندیده و از روی خیرخواهی باشد، نه از روى کینه و انتقام و یا مهرورزى هاى بى جا و بى مورد

پاسخ به پرسش مورد نظر، از نکات زیر روشن می شود:

۱٫ از اموری که در آموزه های دینی بسیار بر آن تأکید شده، انجام کارهای خیر و صرف اموال در جهت کارهای سودمند است.

۲٫ در قرآن کریم از اموالی که انسان پس از خود بجا می گذارد، تعبیر به «خیر» شده و سفارش شده است که این اموال با وصیّت تکلیفش روشن شود: «بر شما نوشته شده: هنگامى که یکى از شما را مرگ فرا رسد، اگر چیز خوبى [مالى ] از خود به جاى گذارده، براى پدر و مادر و نزدیکان، بطور شایسته وصیّت کند! این حقّى است بر پرهیزکاران!».بقره، ۱۸۰٫

این آی شریفه، به روشنی دلالت دارد که اگر انسان مالی از خود بجا گذاشت، با وصیّت به آن، رعایت حال والدین و یا نزدیکان را به طریق شایسته بنماید.

۳٫ گفتنی است وصیّت باید به یک امر پسندیده و از روی خیرخواهی باشد، نه از روى کینه و انتقام و یا مهرورزى هاى بى جا و بى رویّه؛ چون از ارث، تنها بعضى از بستگان بهره مند مى شوند آن هم به مقدار معیّن، لذا اسلام سفارش مى کند اگر در میان فامیل کسانى هستند که از ارث محرومند و یا سهم ارث آنان اندک است، با وصیّت، در مورد توسع سهمیّ آنان اقدام نمود، ولى اگر کسى در این وصیّت رعایت عدالت نکند و یا ظلمى را روا دارد، گناه کبیره انجام داده است. پیامبر اکرمصلی الله علیه  و آله می فرماید: «مرد یا زن شصت سال خدا را عبادت مى کنند و هنگام مرگ در وصیّت به حق رفتار نمى کنند و این کار آنان را جهنّمی می کند».۴٫ استحباب وصیّت در صورتی است که مال قابل توجّهی، از میّت باقی مانده باشد و بر کسانی که چنین مالی ندارند وصیّت مالی لازم نیست. شخص فقیری به حضور امام علی علیه السلام رسید و به حضرت عرض کرد آیا وصیّت نکنم؟ حضرت فرمود: وصیّت به تقوا کن امّا اموالت را برای ورثه ات باقی گذار! سپس به آیه ذکر شده استشهاد نمود و فرمود: تو خیری (مالی) باقی نگذاشتی تا وصیّت کنی. محدث نوری، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج ۱۴، ص ۹۴، مؤسسة آل البیت علیه السلام قم، چاپ اول، ۱۴۰۸ق.

۵٫ در وصیّت، کسانی که بستگان فقیر دارند، آنان را در اولویت قرار دهند، و در مواردی هم که شخص اموالی دارد، گر چه تا ثلث (یک سوم) اموال خود می تواند وصیّت کند، اما سیر پیشوایان دین به جهت رعایت حال بازماندگان وصیّت به خمس (یک پنجم) اموال را سفارش فرموده اند. همان طور که در روایات آمده:

یک. امام علی علیه السلام می فرماید: «مستحب است که وصیّت به خمس اموال شود، چنان که خداوند در واجبات مالی به پرداخت خمس اموال بندگان رضایت داده است» و در ادامه فرمود: «وصیّت به خُمس از مال، میانه روی و به رُبع (یک چهارم)، به زحمت انداختن ورثه و به ثلث، ستم به ورثه است».

دو. امام رضاعلیه السلام فرمود: «اگر به ربع (یک چهارم) از مال، وصیّت شود، خوشایندتر برای من از وصیّت به ثلث است».

سه. امام صادق علیه السلام به روایت از پیامبر اکرم صلی الله علیه  و آله می فرماید: «پنج خرما، یا پنج تکّه نان یا چند دینار (سکّه طلا) یا درهم (سکّه نقره) که آدمى به دست مى آورد و می خواهد آنها را ببخشد، افرادی که به ترتیب شایست انفاق هستند، عبارتند از: اول: پدر و مادر؛ دوم: خود و خانواده اش؛ سوم: نزدیکان فقیر؛ چهارم: همسایگان فقیر، و پنجم: در راه خدا که اجرش از همه کمتر است».کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر و آخوندی، محمد، ج ۵، ص ۶۶، دارالکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.

از آنچه بیان شد، روشن می شود که در وصیّت و بخشش های مالی دیگر، لازم است جوانب مختلف در نظر گرفته شود.

استفتاء

آیا پدر و مادر می توانند بر اساس نیاز فرزندان یا هر دلیل دیگر برای یک یا چند فرزند خود ارث بیشتری اختصاص دهند؟ اگر در وصیت خود بنویسد مثلا به فلان فرزند دو برابر داده شود اکتفا می کند؟ توصیه و سنت در اسلام در خصوص اختصاص ارث به طول کلی و به فرزندان از نظر رعایت مساوات بین پسران یا مساوات بین دختران چیست؟

اگر پدر یا مادری در زمان حیات خود اموال خود را بین فرزندان خود تقسیم کند تا تقسیم ارث به بعد از حیات او نیفتد، آیا چنین مالی مشمول احکام ارث است یا همچون درآمد عادی مشمول خمس خواهد بود؟ آیا چنین اقدامی توصیه شده است؟

آیا وقف تمام اموال یک توصیه اسلامی است؟ یا شایسته است بخشی برای امر خیر و بخشی برای فرزندان به ارث گذاشته شود؟

اساسا مهمترین توصیه های در وصیت درباره ارث چیست؟

پاسخ آیت الله العظمی سیستانی:

۱- می تواند در مقدار ثلث خود وصیت نماید و آن یا بخشی از آن را به بعضی از فرزندان وصیت کند.

۲- خمس دارد.

۳- بهتر است که اولاد را از ارث محروم نکند.

۱- می تواند در مقدار ثلث خود وصیت نماید و آن یا بخشی از آنرا به بعضی از فرزندان وصیت کند. ۲- خمس دارد. ۳- بهتر است که اولاد را از ارث محروم نکند

پاسخ آیت الله شبیری زنجانی:

پدر و مادر نمی توانند وصیت کنند ارث کسی کمتر یا بیشتر از مقداری که خدا تعیین کرده باشد ولی می توانند بگویند به بعضی از فرزندانشان بیشتر از سهمشان پرداخت شود یا به کسی کمتر پرداخت شود یا پرداخت نشود و در این صورت وصیت ایشان تا ثلث مالی که به ورثه ضرر وارد می کند نافذ است و در بیشتر از آن بدون رضایت ورثه ای که متضرر می شوند نافذ نیست.

هبه کردن اموال در زمان حیات ارث نیست و خمس آن در صورتی که تا یک سال بعد از در اختیار گرفتن صرف در مخارج زندگی نشود لازم است.

وقف از مستحبات است. ولی لحاظ ورثه هم مخصوصا در صورت فقرشان امری مطلوب است.

پاسخ آیت الله العظمی صافی گلپایگانی:

به طور کلی انسان می تواند تا ثلث مال خود را وصیت کند که تملیک کسی نمایند ولی وصیت به تقسیم ارث بطور مساوی بین ورثه باطل است و اعتباری ندارد و در زمان حیات انسان می تواند مال خود را هر طور که می خواهد تقسیم و تملیک نماید و یا وقف نماید خواه برای اولاد وقف کند و یا غیر آن و در وصیت نسبت به اقرباء و فامیل علاوه بر وراث سفارش شده است.

منبع:

اسلام کوئیست
شیعه نیوز

نوشته کسی که برای ورثه مالی نمی گذارد چه حکمی دارد؟ اولین بار در بامداد پدیدار شد.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟اطلاعات عمومی حقوقی، اصطلاحات و واژه های حقوقی، …بائر زمینی است که دارای مالک ولی برای مدتی نامعلوم درآن کشت وزرع نمی شود باز پرسحکم مالی که پیدا می کنیم چیست؟لُقَطَه مال گمشده اى است که یافت مى شود و مالکش معلوم نیست، لُقَطَة مى گویندآیا می دانید بایگانی مشاوره حقوقی با وکیل …آیا می دانید مالکین مشاعی حق انتقال قسمت مشاعی مانند حیاط خلوتی که فقط مورد استفاده زن در حقوق خانواده ارث ـ طلاق ـ حضانتاسلام‌ آن‌چه‌ برای‌ زندگی‌ سعادتمند دنیوی‌ و اخروی‌ زن‌ لازم‌ است‌ به‌ او مشاوره حقوقی پارسینه؛ با فروش مال غیر چه باید کرد؟فروش مال غیر در طبقه بندی جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی دارای جنبه‌ی عمومی نیز می آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و …آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه کرد؟استفتائات طهارت س اگر قسمت پایین آب قلیلی که به‌طور سرازیر و بدون فشار به پایین می‏ریزد، با نجاست استفتائات احکام نماز س کسی که عمداً نماز را ترک کند یا سبک بشمارد، چه حکمی دارد؟ ج نمازهاى روزانه‏اى که اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟ اگر زنی خواهر و برادر خود را شیر دهد، چه حکمی ‌دارد؟ اطلاعات عمومی حقوقی، اصطلاحات و واژه های حقوقی، موسسه بین بائر زمینی است که دارای مالک ولی برای مدتی نامعلوم درآن کشت وزرع نمی شود باز پرس حکم مالی که پیدا می کنیم چیست؟ سۆال اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مال من است در چه صورتی می‌تواند مال را به او بدهد؟ آیا می دانید بایگانی مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری تهران آیا می دانید مالکین مشاعی حق انتقال قسمت مشاعی مانند حیاط خلوتی که فقط مورد استفاده آن برای زن در حقوق خانواده ارث ـ طلاق ـ حضانت اسلام‌ آن‌چه‌ برای‌ زندگی‌ سعادتمند دنیوی‌ و اخروی‌ زن‌ لازم‌ است‌ به‌ او ارائه مشاوره حقوقی پارسینه؛ با فروش مال غیر چه باید کرد؟ فروش مال غیر در طبقه بندی جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی دارای جنبه‌ی عمومی نیز می‌باشد آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه کرد؟ بهمن شوراهای حل اختلاف درقانون مدنی ایران درکتاب نکاح راجع بطرح واقامهُ دعوی الزام بتمکین ازطرف مردبطرفیت زوجه استفتائات احکام نماز س کسی که عمداً نماز را ترک کند یا سبک بشمارد، چه حکمی دارد؟ ج نمازهاى روزانه‏اى که در پنج



لینک منبع :کسی که برای ورثه مالی نمی گذارد چه حکمی دارد؟

حکم کسی که برای ورثه مالی نمی گذارد؟! - تبیان article.tebyan.net/342731/حکم-کسی-که-برای-ورثه-مالی-نمی-گذارد-‎Cached4 دسامبر 2016 ... آیا اشکال شرعی دارد شخصی در زمان حیات خود همه اموال خود را در راه خیر و ترویج دین مصرف کند و برای ورثه چیزی باقی نگذارد؟ اگر اشکال شرعی دارد و یا ... استفتائات - شرکت‏ - khamenei.ir farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=155‎Cached Similarس 1692: با صاحب شرکتی در سرمایه آن شریک شدم به این صورت که او از طرف من در ... خود قرعه بیندازند و هر کس که قرعه به نام او در آمد آن چیز مال او باشد، این کار چه حکمی دارد؟ ... صنعتی یا تجاری یا بعضی از بانکها در معرض فروش می گذارند، چه حکمی دارد؟ .... س 1705: اگر یکی از ورثه، راضی به فروش سهم خود از باغ مشترک نشود، آیا جایز ... استفتائات - وصیت‏ - khamenei.ir farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=163‎Cached Similarج: در صورتی که مورد عمل به وصیّتها منتفی شود، ارثِ ورثه آنان می شود و احوط آن است که با ... س 1831: آیا جایز است کسی وصیت کند که بعد از فوتش نصف مالش را برای ... فقط وصیّت کرده که زمین برای خود او مصرف گردد، این وصیّت در حکم وقف زمین نیست، ... اگر ترکه ای دارد، واجب است ثلث آن در مورد وصیّت او مصرف شود و مجرّد نیاز ورثه و ... مسئولیت ورثه نسبت به تعهدات، دیون، محکومیتها و دعاوی علیه مورث ... hedayatmobin.com/مسئولیت-ورثه-نسبت-به-تعهدات،-دیون،-محک/‎Cached Similar5 آگوست 2014 ... با فوت محکوم علیه، اجرای محکومیتهای مدنی و مالی و جبران ضرر و زیان حاصل از ... اصولا هر کس مسئول ایفای تعهدات خود نسبت به دیگران است و شخصیت انسان که می ... به هر حال، با استفاده از ماده 240 قانون امور حسبی که مقرر می دارد:«ورثه متوفی .... قسم اول در حکم مال متوفی و در زمره ترکه به حساب می آید، مانند دیه و خسارات ... احکام و تأثیرات لقمه حرام - سایت موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان tebyan.org/index.aspx?pid=343848 13 دسامبر 2016 ... آیت الله العظمی مظاهری ضمن اشاره به این مطلب مهم می نویسد: کسی که ... لقمه حرام، اثرات سوء فراوانی دارد و آفات بی شماری به همراه خواهد داشت، که از ... خوردن از مال کسی که پول حرام دارد، چه حکمی دارد؟ ... حکم کسی که برای ورثه مالی نمی گذارد؟ احکام وصیت، احکام ارث - توضیح المسائل - پایگاه اطلاع رسانی دفتر ... https://www.sistani.org/persian/book/50/135/‎Cachedمسأله ۲۷۲۰ کسی که نشانه‌های مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، احتیاط واجب آن است که به آنان .... ولی این حکم در صورتی است که وصیّت کننده از وصیّت خود برنگردد، وگرنه حقّی به آن چیز ندارند. ..... شده از زمین فرض نمایند و قیمت گذارند، یا اینکه قیمت آنها را در حالی که بدون اجاره در ... یک سوم اموال میّتی که وصیت ندارد به چه کسی تعلق دارد؟ "فی سبیل الله" www.imam-khomeini.ir/.../یک_سوم_اموال_میّتی_که_وصیت_ندارد_به_چه_کسی_تعلق_دارد؟_فی_سبیل_الله_باید_هزینه_شود_یا_همه_مال_به...‎Cached Similar1 ژانویه 2014 ... ... مال می پردازند. واجب مالی مشوب به بدنی مثل حج واجب نیز ملحق به مالی محض است. ... یک سوم اموال میّتی که وصیت ندارد به چه کسی تعلق دارد؟ "فی سبیل الله" باید هزینه شود یا همه مال به ورثه می رسد و حق تصمیم با آن ها است؟ ارسال به دوستان .... خوردن دنبلان حیوانات حلال گوشت مثل گوسفند، گاو چه حکمی دارد؟ حلال است . متفرقه ارث-آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله) - پورتال انهار portal.anhar.ir/node/4548‎Cached Similarپاسخ: الف - اگر آن قرآن قیمت فوق العاده ای دارد همه ورثه در آن شریکند. ... پاسخ: باید از اصل مال کسی را به نیابت از طرف وی به حج میقاتی بفرستد. ... آیا ثروتی که از طریق ارث از این شخص به انسان می رسد مشکلی ندارد؟ ... بعضى هم تا خودشان زنده هستند با رضایت در اختیار برادران مى گذارند، بعد از فوت خواهران و برادران، اولاد خواهران از اولاد ... بررسی فقهی حقوقی ترکه پس از فوت متوفی - فقه و حقوق اسلامی law.tabrizu.ac.ir/article_1827.html‎Cachedچکیده سؤال مهم مطرح پس از وفات مورِّث این است که آیا مالکیت ورثه نسبت به ... بنا بر نظری دیگر، اگر دین مستوعب ماترک باشد، ترکه به ورثه منتقل نشده و در حکم مال میت است. ... آیا در این میان میزان دیون متوفی تأثیری در پاسخ مسئلۀ مزبور دارد یا خیر؟ ... به‌علاوه ممکن است کسی در زمان حیات علاوه بر اموال موجود، سبب تملک مالی را نیز ... قوانین و مقررات مرتبط با ودیعه - کمیسیون تخصصی مشاوران املاک ... www.amlakkeshvar.com/Law.aspx?id=3‎Cached Similarودیعه گذار مودع و ودیعه گیر را مستودع یا امین می گویند. ... ماده609- کسی میتواند مالی را به ودیعه گذارد که مالک یا قائم مقام مالک باشد و یا از طرف مالک صراحتا" یا ضمنا" مجاز باشد. ... ماده620- امین باید مال ودیعه را بهمان حال که موقع پس دادن موجود است مسترد دارد و ... یا البسه نزد آنها ایداع شده باشد و یا اینکه بر طبق عرف بلد در حکم ایداع باشد .