با دلگرم همراه باشید تا با خواص میوه ی گیلاس بیشتر آشنا شوید...
1-ویژگیهای آنتیاکسیدانی
آیا اغلب در محصولات لوازم آرایشی به دنبال یک آنتی اکسیدان معجزهگر هستید؟ پس بهتر اســت این بار تنها سری به میوه فروشی محل بزنید و مقداری گیلاس بخرید! همانطور که میدانیم، آنتیاکسیدان فرایند پیر شدن را بسیار کند میکند.
گیلاس حاوی ترکیبات پلی فنولیک فلونوئید اســت که با عنوان گلرنگ گلیکوزید خوانده میشود. این ترکیبات در بسیاری از میوهها و سبزیجات رنگی یافت میشود و ویژگیهای آنتیاکسیدانی بالایی دارند.
2- چرخه خواب بدن را تنظیم میکند
آیا در خوابیدن مشکل دارید؟ ملاتونین موجود در گیلاس، سیستم عصبی را آرام کرده و استرس و تحریکات عصبی را کاهش داده و به درمان وضعیتهای بیخوابی و سردرد کمک شایانی میکند.
3- ویژگیهای ضدالتهابی
علاوه بر منابع آنتیاکسیدان، گلرنگ موجود در گیلاس همانند یک عامل ضد التهابی عمل میکند. بنابراین، گیلاس به صورت بالقوه میتواند همانند یک سپر در مقابل بیماریهای دردناک مزمن همانند التهاب مفاصل و دیگر بیماریهای عضلانی عمل کند. همچنین میتواند برای آرام کردن جراحات ورزشی مورد مصرف قرار گیرد. یک لیوان آب گیلاس میتواند تنها چیزی باشد که بعد از یک جلسه ورزشی سخت به درد شما بخورد.
4- جایگزین موثر برای مسکنها
به دلایل ویژگیهای ضدالتهابی اشاره شده در موارد بالا، گیلاس میتواند به جای مسکنهایی از جمله آسپیرین، مورفین یا ادویل استفاده شود. بنابراین ایجاد یک راه طبیعی برای مقابله با درد شما را کاملاً از عوارض جانبی این داروها دور نگاه میدارد.
5-کم کالری
در عین حال که گیلاس بسیار مغذی اســت یک غذای کم کالری محسوب میشود بنابراین هیچ مشکلی ندارد که در برنامه رژیمی هر کسی قرار گیرد. گیلاس مخلوط خوبی از مواد معدنی لازم برای فعالیتهای مختلف در بدن اســت.
6-ویژگیهای ضد سرطانی
چه سبک زندگیمان را سرزنش کنیم و چه از بدشانسی شکایت کنیم، ولی حقیقت این اســت که سرطان در دنیا روز به روز به طور پیوسته در بین انواع گروه های سنی در حال افزایش اســت.
در عین حال در مورد شروع و گسترش آن چیزی نمیدانیم، ولی شواهد تجربی و علمی بیان میدارند، برخی از مواد شیمیایی موجود در گیلاس، همانند نجات دهنده های طبیعی در برابر این بیماری عمل میکنند. برخی از ترکیبات یافت شده در گیلاس نظیر کوئرسیتین، الاژیک اسید و پریلیل الکل ثابت شده اســت که بسیار در جلوگیری از روند شروع و گسترش سرطان نقش دارند.
7- سمزدایی
خاصیت دفع سموم برای همگی ما جالب اســت. چه کسی اســت که دوست نداشته باشد تا سموم را از بدنش خارج کرده و به یک حس سلامتی برسد؟ گیلاس علاوه بر ویژگیهای ذکر شده، به بدن کمک میکند تا مواد خارجی را از بدن دفع کرده و یک امنیت و زهرزدایی طبیعی برای بدن ایجاد کند.
هر ۱۰۰ گرم گیلاس (حدود ۱۴عدد گیلاس متوسط) دارای این ترکیبات اســت:
انرژی ۷۲/۰۶کیلو کالری
رطوبت ۸۰/۷۴گرم
کربوهیدرات ۱۶/۶۰گرم
پروتئین ۱/۲۱گرم
چربی ۰/۶۹ گرم
فیبر ۱/۸۷ گرم
کلسیم ۱۴/۷۱ میلی گرم
فسفر ۱۹/۱۲میلی گرم
آهن ۰/۳۸ میلی گرم
پتاسیم ۲۲۳/۵ میلی گرم
فلوئور ۲۵میلروگرم
منیزیوم ۱۱/۷۶میلی گرم
ویتامین آ ۲۱/۴۷ RE
ویتامین ث ۷/۰۶میلی گرم
اسید فولیک ۴/۱۲ میلروگرم
همچنین گیلاس داراى کوبالت ، مس ، منگنز، و روى مى باشد.
قندى که گیلاس دارد از نوع ((لوولوز)) اســت .
برای این که ارزش این گیاه را بدانیم کافی اســت بگوییم تمام قسمت های این میوه یعنی: گوشت، دم، هسته، برگ و ساقه ی آن در طب و صنعت استعمال دارد.
همه ی ما از مصرف گیلاس تازه در یک روز گرم تابستانی لذت می بریم؛ این میوه دارای چربی کم و فیبر زیاد اســت.
گیلاس همچنین مسکن اعصاب بوده، ملین اســت، خون را پاک و معده را نیز تمیز می کند
چربی اشباع شده در گیلاس بسیار کم اســت. کلسترول ندارد (مانند سایر گیاهان)، سدیم ندارد، فیبر خوراکی بالایی دارد، از ویتامین C بالایی برخوردار اســت.
فواید گیلاس برای گواتر
گواتر مزمن با خوردن گیلاس تا حد زیادی کنترل می شود.
فواید گیلاس برای میگرن
برای کسانی که میگرن دارند. هنگامی که درد میگرن شروع میشود گیلاس را له کنید و روی پیشانی خود بگذارید.
فواید گیلاس برای کبد ، کلیه و مثانه
برای کلیهها مفید اســت و به دفع سموم از بدن کمک میکند.
رژیم گیلاس براى کسانى که سنگ کلیه و یا سنگ صفرا و یا مثانه دارند نیز بسیار مفید و موثر اســت .
مانند یک عامل تخلیه و زهکشی در مجاری ادرار و لوله های هاضمه کار می کند و سنگ ها را از بین می برد
جوشانده ی دم گیلاس برای دفع سنگ های مثانه و تمیز کردن مجاری ادرار در طب تجربی مصرف دائم دارد.
هر صد گرم گیلاس داراى دویست و پنجاه میلى گرم پوتاس اســت و چنانکه مى دانید پوتاس تاءثیر زیادى بر افزایش ادرار دارد.
برای کسانی که سنگ کلیه و مثانه دارند ۹ گرم مغز هسته گیلاس با ۱ گرم رازیانه در یک لیتر آب جوشانده هر ۴ ساعت یک لیوان میل کنند.با احتیاط استفاده شود چون سمی اســت.
مصرف گیلاس در بیماران قلبی _ عروقی
برای کارکرد منظم قلب بسیار مفید اســت.
احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد. گیلاس به دلیل این که سرشار از منیزیم و پتاسیم اســت برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید اســت.
مصرف گیلاس در مبتلایان به آرتریت و نقرس
گیلاس ضدآرتروز اســت.
درمان مناسبی برای آرتریت، رماتیسم، واریس و دردهای مفصلی اســت.
کسانى که ورم مفصل و یا رماتیسم یا نقرس دارند بالنتیجه براى معالجه خود باید غذایى بخورند که ادرار زیاد کند، با گیلاس رژیم مى گیرند.
تحقیقات نشان میدهد مصرف روزانه ۶ عدد گیلاس میتواند جایگزین خوبی به منظور کنترل و درد ناشی از تورم بیماران باشد.
بیماران مبتلا به نقرس و آرتریت که درد زیادی را تحمل میکنند میتوانند به جای اینکه مسکن مصرف کنند حداقل برای یک دوره ۳۰ روزه روزانه ۶ عدد گیلاس مصرف کنند.
بررسیها نشان داده مصرف گیلاس سطح اسید اوریک خون را تنظیم کرده و موجب کاهش درد و جلوگیری از عود در بیماران مبتلا به نقرس میشود.
گیلاس با جلوگیری از تورم و التهاب مفاصل درد بیماران مبتلا به آرتریت را نیز کاهش میدهد.
چندین شرکت داروسازی بزرگ نتایج تحقیقات فوق را تایید کردهاند و قرار اســت به زودی از گیلاس دارویی ساخته شود که طبیعی بوده و عوارض ناشی از داروهای مسکن شیمیایی را نداشته باشد.
بیماران باید توجه داشته باشند که بدون مشورت با پزشک داروهای خود را قطع نکنند اما یک دوره یک ماهه روزانه شش عدد گیلاس مصرف نمایند و نتیجه را با پزشک در میان بگذارند تا در مورد تغییر دوز داروهای مصرف آنها تصمیم بگیرد.
مصرف گیلاس در رژیم های لاغری
برای کاهش وزن مفید اســت.
کسانى که براى کم خوردن و لاغرى متوسل به قرصهاى شیمیایى مى شوند مى توانند از گیلاس که یک میوه طبیعى اســت و مصرف آن اندام را متناسب مى کند کمک بگیرند، زیرا قرصهاى شیمیایى براى کم کردن اشتها اشخاص را لاغر مى کنند و براى سیستم اعصاب و دستگاه عروق و شریانها مضر و خطرناک اســت و اعصاب را تحریک کرده و بى خوابى مى آورد.
کسانى که مى خواهند از گیلاس براى لاغرى و تناسب اندام خود کمک بگیرند باید در ابتداى غذاى خود دویست و پنجاه تا سیصد و پنجاه گرم گیلاس بخورند و بعد منوى غذاى آنها نباید داراى مواد نشاسته اى مثل نان ماکارونى ، برنج ، حبوبات و نان شیرینى باشد.
فواید گیلاس برای پوست
از گیلاس میتوان به عنوان ماسک زیبایی استفاده کرد و چین و چروکهای پوست را کاهش داد.
برای زیبا شدن پوست گیلاس را له کنید روی پوست بگذارید بعد از ۲۰ دقیقه پوست را بشوئید خستگی پوست را از بین میبرد.
مکیدن صمغ درخت گیلاس رنگ چهره را باز میکند.
خوردن گیلاس از پیری زودرس جلوگیری میکند.
مصرف گیلاس در افراد دیابتی
مصرف آن در حد مناسب به مبتلایان به دیابت توصیه می شود زیرا میوه ای اســت که نشاسته ی کمی دارد و قندش برای افراد دیابت ی زیان بار نیست(البته باز هم تاکید می شود که اگر به میزان توصیه شده توسط متخصص تغذیه مصرف شود).
قندى که گیلاس دارد از نوع ((لوولوز)) اســت .
کسانی که دیابت دارند در هفته چند وعده غذای خود را اختصاص به گیلاس دهند.
مصرف گیلاس در بارداری
گفته میشود که مصرف گیلاس قبل و در اوایل بارداری موجب پسردار شدن میشود.
مصرف گیلاس در شیردهی
برخی میوه های فصل تابستان مانند گیلاس نفاخ هستند و موادی که تولید نفخ می کنند وارد شیر می شوند و باعث دل درد و نفخ شیرخوار خواهند شد.
افرادی که پس از مصرف میوه ها دچار نفخ می شوند، می توانند آب میوه را بگیرند و فیبر آن را نخورند.
همگنین برای رفع این مشکل می توان پس از مصرف میوه عرق نعناع خورد.
البته عرق نعناع باید زمانی خورده شود که ترکیباتی که تولید نفخ می کنند، هنوز وارد شیر نشده باشند.
نکات مهم در مصرف گیلاس
گیلاس را باید قبل از غذا خورد تا با آن جلوى زیادى اشتها را بگیرد.
گیلاس را همیشه یک ساعت قبل از غذا بخورید.
خوردن گیلاس بعد از غذا باعث ایجاد جرم معده میگردد و نفخ هم میآورد.
اگر بعد از خوردن گیلاس آب خورده شود باعث نفخ معده میشود.
هیچ گاه بالای نان و غذا گیلاس خورده نشود مخصوصاً نان و پنیر.
گیلاس اگر چه ملین خوبی اســت و یبوست را از بین میبرد اما به دلیل داشتن طبیعتی سرد مصرف زیاد آن باعث نفخ معده میشود.
آلبالو و گیلاس برای کودکان زیر ۳ سال ممنوع
مصرف میوههای ملین در کودکان میتواند باعث ایجاد مشکل در هضم دستگاه گوارش آنها شده و او را با مشکلات بعدی مواجه کند.
دکتر سیدعلی کشاورز، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: با توجه به حساس بودن دستگاه گوارش کودکان، مصرف میوههای ملین مانند گیلاس، آلبالو و گوجه سبز توسط کودکان زیر ۳ سال خطر مسمومیت و ایجاد اسهال میکند.
چیدن میوهها به صورت نارس و زودهنگام به خصوص در میوههایی چون گوجه سبز، چغاله بادام و سم پاشی زیاد آنها که باعث آلودگی بیشتر میوه میشود، امکان هضم آن را در دستگاه گوارش کودک مشکلتر میکند که با رشد بیشتر میوه و حرارت خورشید و شستشوی تدریجی سم با آب بارندگی و آبیاری، سطح تماس سم با میوه کمتر میشود که این امر در میوههایی که به صورت رسیده مصرف میشوند و ملین نیستند، به چشم میخورد.
به گفته این استاد تغذیه، در صورت بروز مسمومیت در اثر مصرف این نوع میوهها در کودک، بهتر اســت تا دو روز هیچ نوع میوهای به وی داده نشود و در صورت شدت مسمومیت از سرم های خوراکی و در نهایت سرم های تزریقی استفاده شود.
مصرف میوهها به ویژه میوههایی چون آلبالو و گیلاس که سرشار از ویتامینها بوده و پیش ساز ویتامین A میباشد برای بدن بسیار مفید بوده و برای جبران کمبود آن میتوان از آب چنین میوههایی برای کودکان استفاده کرد.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی