مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

رحلت پیامبر اکرم (ص) به نقل از قرآن کریم

[ad_1]

فرآوری: زهرا اجلال- بخش قرآن تبیان

رحلت پیامبر در بیان قرآن

در اوایل سال 11 ق، بیماری و رحلت پیامبر (صلی الله و علیه وآله) پیش آمد. چون بیماری پیامبر (صلی الله و علیه وآله) سخت شد، به منبر رفت و مسلمانان را به مهربانی با یکدیگر سفارش فرمود و گفت اگر کسی را حقی بر گردن من است بستاند، یا حلال کند و اگر کسی را آزرده ام اینک برای تلافی آماده ام. وفات پیامبر (صلی الله و علیه وآله) در 28 صفر سال 11 ق، یا به روایتی در 12 ربیع الاول همان سال در 63 سالگی روی داد. در آن وقت از فرزندان او جز حضرت فاطمه (علیها السلام) کسی زنده نبود. دیگر فرزندانش، از جمله ابراهیم که یکی دو سال پیش از وفات پیامبر (صلی الله و علیه وآله) به دنیا آمد، همگی درگذشته بودند. پیکر مطهر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) را حضرت علی (علیه السلام) به یاری چند تن دیگر از خاندان او غسل داد و کفن کرد و در خانه اش که اینک داخل در مسجد مدینه است به خاک سپردند.
ارتباط تنگاتنگی بین پیامبر صلی الله و علیه وآله و قرآن کریم بود به طوری که در پنج سوره از سوره  های قرآن، سخن از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله به میان آمده است که از میان آنها سه سوره «انبیاء»، «زمر» و «طور» در مکه و دو سوره «آل عمران» و «نصر» در مدینه نازل شده اند.
مروری کوتاه بر این موارد خواهیم داشت...

الف. سه سوره مکی

مشرکان مکه برای جلوگیری از پیشرفت اسلام، اقدامات گوناگونی انجام می  دادند؛ حتّی گاهی نسبتهایی از قبیل ساحر و جادوگر، مجنون، کاهن و شاعر به پیامبر صلی الله علیه و آله می  دادند. وقتی نتوانستند با این نسبت های ناروا جلوی تبلیغ پیامبر صلی الله علیه و آله را بگیرند، ناچار شدند خودشان را این گونه تسلّی بدهند که منتظر مرگ او می شویم و با مرگش همه چیز تمام می شود؛ هم ما راحت می شویم، هم بتهایمان از طعنه  های او نجات می یابند. (ر.ک: اطیب البیان فی تفسیر القرآن، سید عبدالحسین طیّب، ج 9، ص172، و حجت التفاسیر، سید عبد الحجة بلاغی، ج 6، ص 50، و التفسیر الحدیث، محمد عزّه دروزه، ج 4، ص323 و 324)

همچنان که قرآن کریم در سوره طور به این موضوع اشاره کرده، می فرماید: «فَذَکِّرْ فَما أَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّکَ بِکاهِنٍ وَ لا مَجْنُونٍ * أَمْ یَقُولُونَ شاعِرٌ نَتَرَبَّصُ بِهِ رَیْبَ الْمَنُونِ * قُلْ تَرَبَّصُوا فَإِنِّی مَعَکُمْ مِنَ الْمُتَرَبِّصینَ»؛ (طور / 29 و 31) «پس تذکر ده، که به لطف پروردگارت تو کاهن و مجنون نیستی؛ بلکه آنها می گویند: او شاعری است که ما انتظار مرگش را می کشیم! بگو: انتظار بکشید که من هم با شما انتظار می کشم (شما انتظار مرگ مرا، و من انتظار نابودی شما را با عذاب الهی)!)

در سوره انبیاء نیز ضمن ردّ انتظار مشرکان، قانون کلی آفرینش را بیان فرموده است: «وَ ما جَعَلْنا لِبَشَرٍ مِنْ قَبْلِکَ الْخُلْدَ أَ فَإِنْ مِتَّ فَهُمُ الْخالِدُونَ * کُلُّ نَفْسٍ ذائِقَةُ الْمَوْتِ وَ نَبْلُوکُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیْرِ فِتْنَةً وَ إِلَیْنا تُرْجَعُونَ»؛ (انبیاء / 34 و 35) «پیش از تو [نیز] برای هیچ انسانی جاودانگی قرار ندادیم [وانگهی آنها که انتظار مرگ تو را می کشند] آیا اگر تو بمیری، آنان جاوید خواهند بود؟! هر انسانی طعم مرگ را می چشد و شما را با بدیها و خوبیها آزمایش می کنیم؛ و سرانجام به سوی ما بازگردانده می شوید.»

وفات پیامبر (صلی الله و علیه وآله) در 28 صفر سال 11 ق، یا به روایتی در 12 ربیع الاول همان سال در 63 سالگی روی داد. در آن وقت از فرزندان او جز حضرت فاطمه (علیها السلام) کسی زنده نبود. دیگر فرزندانش، از جمله ابراهیم که یکی دو سال پیش از وفات پیامبر (صلی الله و علیه وآله) به دنیا آمد، همگی درگذشته بودند. پیکر مطهر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) را حضرت علی (علیه السلام) به یاری چند تن دیگر از خاندان او غسل داد و کفن کرد و در خانه اش که اینک داخل در مسجد مدینه است به خاک سپردند.

ب. آل عمران و آیات مربوط به جنگ احد

وقتی در جنگ احد، پیامبر اسلام مجروح شد؛ و حتی پیشانی و دندان آن حضرت شکست، «مصعب بن عمیر» که شباهت زیادی به پیامبر صلی الله علیه و آله داشت به شهادت رسید، دشمنان خیال کردند که خود پیامبر کشته شده است و این خبر را با صدای بلند اعلام کردند.

انتشار این خبر، در میان مسلمانان تزلزل عجیبی ایجاد کرد، جمعی هراسان شده، از میدان جنگ خارج می شدند؛ حتّی بعضی در این فکر بودند که با کشته شدن پیامبر از آئین اسلام برگردند و از سران مشرکان امان بخواهند؛ اما در مقابل آنها اقلیتی فداکار و پایدار استقامت کردند.
به زودی روشن شد که پیامبر صلی الله علیه و آله زنده است و این خبر اشتباه یا دروغ بوده، در این مورد آیه زیر نازل شد و دسته اول را سخت نکوهش کرد: (ر.ک: مجمع البیان، امین الاسلام فضل بن حسن طبرسی، ج 2، ص 403 - 406؛ تفسیر نمونه، مکارم شیرازی و همکاران،ج 3، ص 136 و 137) «وَ ما مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَ فَإِنْ ماتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلى  أَعْقابِکُمْ وَ مَنْ یَنْقَلِبْ عَلى  عَقِبَیْهِ فَلَنْ یَضُرَّ اللَّهَ شَیْئاً وَ سَیَجْزِی اللَّهُ الشَّاکِرینَ»؛ (آل عمران / 144) «محمد صلی الله علیه و آله فقط فرستاده خداست و پیش از او فرستادگان دیگری نیز بودند. آیا اگر او بمیرد و یا کشته شود، شما به عقب برمی گردید [و اسلام را رها کرده به دوران جاهلیت و کفر بازگشت خواهید نمود]؟! و هر کس به عقب بازگردد، هرگز به خدا ضرر نمی زند، و خداوند به زودی شاکران [و استقامت کنندگان] را پاداش خواهد داد.»

ج. سوره نصر و رحلت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله

در سوره «نصر» - به قرینه حدیث مربوط به آن - اشاره ای به رحلت پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله شده است؛ چون یکی از نامهای آن، سوره «تودیع» (خدا حافظی) است؛ چرا که در آن به طور ضمنی از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله خبر داده شده است.
طبرسی از مقاتل نقل کرده است: «هنگامی که این سوره نازل شد و پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله آن را بر یاران خود تلاوت کرد، همگی خوشحال و خوش دل شدند؛ ولی وقتی «عباس» عموی پیامبر آن را شنید، گریه کرد. پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمود: ای عمو! چرا گریه می کنی؟
عرض کرد: ای رسول خدا صلی الله علیه و آله! گمان می کنم خبر رحلت شما در این سوره داده شده است! حضرت فرمود: مطلب همان گونه است که تو می گویی. و پس از آن پیامبر دو سال زندگی کرد؛ ولی کسی او را خوشحال و خندان ندید. (مجمع البیان، ج 10، ص 467 و جوامع الجامع، طبرسی، ج 2، ص 898 و المیزان، ج 20، ص 532)
در اینکه از کجای این سوره چنین مطلبی استفاده می شود، در حدیث چیزی نیامده است و مفسران قرآن نیز نظریه های مختلفی داده اند.
در ظاهر آیات این سوره اشاره ای به رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله نشده است؛ اما اینکه عباس، این مفهوم را از کجای سوره فهمید که مورد تأیید پیامبر صلی الله علیه و آله هم قرار گرفت.، مرحوم طبرسی، دو احتمال نقل کرده است:
1. «از دیدگاه برخی، مفهوم آیه «فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ اسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ کانَ تَوَّاباً» این است که: ای پیامبر! اینک به ستایش پروردگارت نیایشگر باش و از او آمرزش بخواه؛ چرا که توبه زودی به دیدار حق خواهی شتافت و همان سان که همه پیامبران جهان را بدرود گفتند، تو نیز بدرود خواهی گفت.
افزون بر این، مثال مشهوری است که: «عِنْدَ الْکَمَالِ یَرْقَبُ الزَّوَالِ؛ با رسیدن به اوج کمال باید در انتظار زوال بود.» شاعر در این مورد گفته است: اِذَا تَمَّ اَمْرٌ بَدَانَقْصُهُ/ تَوَقَّعْ زَوَالاً اِذَا قیِلَ تَمَّ
«هنگامی که کاری به پایان رسید، کاستی آن آشکار می گردد، و آنگاه که گفته شد کار تمام است، در انتظار زوال آن باش.»
2. گروهی گفته اند: خدای سبحان، در این سوره، پیامبر را به تجدید عهد توحیدی با خدا و طلب آمرزش فرمان داده است و عمل به این فرمانها، آخرین تلاش یک بنده با اخلاص در آستانه کوچ از این سرای فانی به عالم باقی می باشد.» (مجمع البیان، ج 10، ص 467)

در تفسیر نمونه آمده است: «این مفهوم (پایان عمر پیامبر) ظاهراً از اینجا استفاده شده که سوره نصر دلیل بر آن است که رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله به پایان رسیده، و آیین او کاملاً تثبیت شده است. و معلوم است در چنین حالتی، انتظار رحلت از سرای فانی به جهانی باقی، کاملاً قابل پیش بینی است.» (تفسیر نمونه، ج 27، ص 395) البته این نظریه نیز با همان احتمال اول منقول از «مجمع البیان» و «المیزان» و سخن مراغی سازگار است.

علامه طباطبایی احتمال زوال را نقل کرده است. (المیزان، ج 20، ص 532) مراغی نیز می گوید: «پیامبر صلی الله علیه و آله از این سوره فهمید که کار تمام شده و وظیفه ای باقی نمانده جز اینکه بایدبه رفیق اعلی بپیوندد.» (تفسیر مراغی، احمد مصطفی مراغی،ج 18، ص 260)
در تفسیر نمونه آمده است: «این مفهوم (پایان عمر پیامبر) ظاهراً از اینجا استفاده شده که این سوره دلیل بر آن است که رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله به پایان رسیده، و آیین او کاملاً تثبیت شده است. و معلوم است در چنین حالتی، انتظار رحلت از سرای فانی به جهانی باقی، کاملاً قابل پیش بینی است.» (تفسیر نمونه، ج 27، ص 395) البته این نظریه نیز با همان احتمال اول منقول از «مجمع البیان» و «المیزان» و سخن مراغی سازگار است.
و امّا اینکه منظور از فتح و پیروزی بزرگی که در این سوره بشارت آن داده شده،  کدام است؟ باید گفت: «فتح مکه» است؛ گرچه در اسلام فتوحات زیادی رخ داد؛ ولی فتحی که با مشخصات فوق تطبیق کند، تنها فتح مکه می باشد که بنیان شرک را از «جزیرة العرب» ریشه کن کرد. (المیزان، ج 20، صص 530 تا 5531)


منابع:
سایت موعود؛ به نقل از مطلب محمداسماعیل نوری
سایت ایسنا

 

خبری تکان دهنده

خبری تکان دهنده

مقبولیت نماز با تلاوت سوره نصر

مقبولیت نماز با تلاوت سوره نصر

کتاب‏هاى آسمانى انبیاء، مویّد یکدیگرند

کتاب‏هاى آسمانى انبیاء، مویّد یکدیگرند

اسباط چه کسانى بودند؟

اسباط چه کسانى بودند؟


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

مرگ پیامبر اکرم؛ رحلت یا شهادت؟آیا پیامبر اسلام به مرگ طبیعی از دنیا رفت یا شهیدش کردند؟ اما اولا باید بدانیم پیامبر عایشه به هنگام ازدواج با پیامبر اکرمص چند سال …عایشه به هنگام ازدواج با پیامبر اکرمص چند سال داشتند؟ سن عایشه هنگام ازدواج سن خلاصه از زندگی نامه پیامبر اکرمخلاصه از زندگی نامه پیامبر اکرم صل الله علیه و آله مقدمه زندگی حضرت محمد ص از صدر اهمیت سلام از نظر پیامبر ص چیست؟ گنجینه …قرآن تفسیر علوم قرآنی چهارده معصوم پیامبر اکرم ص مناقب و ویژگی ها آخرین پیامبر زندگینامه سلمان فارسی یکی از اصحاب پیامبرصزندگینامه سلمان فارسی یکی از اصحاب پیامبرص سلمان کیست؟ حدود دویست و شانزده یا سیصد و عایشه در زمان ازدواج با پیامبر ص چند سال داشت؟ …پاسخ باسلام به چند نکته دقت نماید الف گرچه از قرآن کریم بر می‏آید که رسول خدا ص انتخاب اسم فرزند از روی قرآن کریم مؤسسه جهانى …هرچند که ممکن است این فعالیت صورت گرفته نقص هایی هم داشته باشد ولی در مجموع به عنوان موسیقی از دیدگاه قرآن کریمدر آیات قرآن از لفظ غنا استفاده نشده، و امر و نهى خاصّى صریحا بدان تعلّق نگرفته‏است ‌چگونه باید با قرآن کریم استخاره کرد؟ به عبارت …‌چگونه باید با قرآن کریم استخاره کرد؟ به عبارت دیگر، چگونه باید مفهوم آیات را در زمان سخن روز زندگینامه حضرت خدیجهامام حسین علیه سلام غافلگیر کردن بنده از جانب خداوند به این شکل است که به او نعمت مرگ پیامبر اکرم؛ رحلت یا شهادت؟ آیا پیامبر اسلام به مرگ طبیعی از دنیا رفت یا شهیدش کردند؟ اما اولا باید بدانیم پیامبر را عایشه به هنگام ازدواج با پیامبر اکرمص چند سال داشتند؟ عایشه به هنگام ازدواج با پیامبر اکرمص چند سال داشتند؟ سن عایشه هنگام ازدواج سن عایشه خلاصه از زندگی نامه پیامبر اکرم خلاصه از زندگی نامه پیامبر اکرم صل الله علیه و آله مقدمه زندگی حضرت محمد ص از صدر اسلام اهمیت سلام از نظر پیامبر ص چیست؟ گنجینه پاسخ‌ها اسلام قرآن تفسیر علوم قرآنی چهارده معصوم پیامبر اکرم ص مناقب و ویژگی ها آخرین پیامبر پیامبری زندگینامه سلمان فارسی یکی از اصحاب پیامبرص زندگینامه سلمان فارسی یکی از اصحاب پیامبرص سلمان کیست؟ حدود دویست و شانزده یا سیصد و عایشه در زمان ازدواج با پیامبر ص چند سال داشت؟ شهر سوال پاسخ باسلام به چند نکته دقت نماید الف گرچه از قرآن کریم بر می‏آید که رسول خدا ص از دیگر انتخاب اسم فرزند از روی قرآن کریم مؤسسه جهانى سبطین ع هرچند که ممکن است این فعالیت صورت گرفته نقص هایی هم داشته باشد ولی در مجموع به عنوان اقدامی موسیقی از دیدگاه قرآن کریم در آیات قرآن از لفظ «غنا» استفاده نشده، و امر و نهى خاصّى صریحا بدان تعلّق نگرفته‏است؛ بلکه ‌چگونه باید با قرآن کریم استخاره کرد؟ به عبارت دیگر، چگونه ‌چگونه باید با قرآن کریم استخاره کرد؟ به عبارت دیگر، چگونه باید مفهوم آیات را در زمان سخن روز زندگینامه حضرت خدیجه امام حسین علیه سلام غافلگیر کردن بنده از جانب خداوند به این شکل است که به او نعمت فروان دهد



لینک منبع :رحلت پیامبر اکرم (ص) به نقل از قرآن کریم

رحلت پیامبر اکرم (ص) به نقل از قرآن کریم - تبیان article.tebyan.net/.../رحلت-پیامبر-اکرم-ص-به-نقل-از-قرآن-کریم‎Cached28 نوامبر 2016 ... ارتباط تنگاتنگی بین پیامبر صلی الله و علیه وآله و قرآن کریم بود به طوری که در پنج سوره از سوره های قرآن، سخن از رحلت پیامبر صلی الله علیه و ... رحلت پیامبر اکرم؛ وفات یا شهادت؟ - حوزه نت www.hawzah.net/fa/Article/View/93867‎Cached Similarپیامبر اکرم(ص) به من خبر داده که امامت در اختیار دوازده امام از اهل بیت اوست که برگزیده اند. ... می دانیم که به موجب آیات قرآن، دین اسلام، دین جهانی و پیامبر خاتم (ص) ، آخرین سفیر .... کفایة الاثر: هشام بن محمّد از پدر خود نقل کرد که حضرت امام حسن (ع) پس از شهادت ... در قرآن کریم نیز آمده است که: «ان السموات والارض کانتا رتقا ففتقناهما؛ (آیا ... رحلت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله - موعود https://www.mouood.org/.../25830-رحلت-پیامبر-اسلام-صلی-الله-علیه-و-آله.html‎Cached20 دسامبر 2014 ... موقعیت شما: اخبار»اخبار فرهنگی و مهدوی»رحلت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله ... ( 1) همچنان‌که قرآن کریم در سوره طور به این موضوع اشاره کرده، می‌فرماید: «فَذَکِّرْ فَما أَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّکَ بِکاهِنٍ وَ لا ..... المیزان، ج 4، ص 37، به نقل از سیره ابن هشام. قرآن کریم در چه زمانی و توسط چه کسی جمع آوری شده است ؟ www.valiasr-aj.com/persian/shownews.php?idnews=5171‎Cached Similar29 مه 2008 ... قرآن در زمان رسول خدا به صورت جمع آوری شده و تالیف شده مانند الان بوده است ؛. ... اجماع و روایات وجود دارد که ترتیب آیات قرآن توقیفی است ( تعیین آن باید ازسوی پیامبر اکرم .... بعد از رحلت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله وسلم قرآن را جمع آوری نموده اند . ... سیوطی این مطلب را از وی در الإتقان : ج 1 ص 60 نقل نموده است . [PDF] رﺣﻠﺖ ﭘﯿﺎﻣﺒﺮ اﮐﺮم؛ وﻓﺎت ﯾﺎ ﺷﻬﺎدت؟ ﻧﮕﺎﻫﯽ ﺑﻪ ﺑﺮﺧﯽ روﺣﯿﺎ www.masjed.ir/Content/media/image/2016/11/50102_orig.pdf ﭘﯿﺎﻣﺒﺮ اﮐﺮم(ص) ﺑﻪ ﻣﻦ ﺧﺒﺮ داده ﮐﻪ اﻣﺎﻣﺖ در اﺧﺘﯿﺎر دوازده اﻣﺎم از اﻫﻞ ﺑﯿﺖ اوﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﮔﺰﯾﺪه اﻧﺪ. ﻫﯿﭻ ﮐﺪام از ﻣﺎ ﻧﯿﺴﺖ ﻣﮕﺮ ... ﻣﯽ داﻧﯿﻢ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻣﻮﺟﺐ آﯾﺎت ﻗﺮآن، دﯾﻦ اﺳﻼم، دﯾﻦ ﺟﻬﺎﻧﯽ و ﭘﯿﺎﻣﺒﺮ ﺧﺎﺗﻢ (ص)، آﺧﺮﯾﻦ ﺳﻔﯿﺮ اﻟﻬﯽ ﺑﻪ ﺟﺎﻧﺐ ﻣﺮدم اﺳﺖ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﻣﺎﻣﻮرﯾﺖ، ﺣﻀ .... اﻣﺎم ﺻﺎدق(ع) ﻧﻘﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ ﻓﺮﻣﻮد: ﻫﯿﭻ ﭘﯿﺎﻣﺒﺮ و وﺻﯽ ﭘﯿﺎﻣﺒﺮی ﻧﯿﺴﺖ اﻟّﺎ اﯾﻨﮑﻪ ﺑﻪ ﺷﻬﺎدت ﻣﯽ رﺳﺪ. ﯾﻌﻨﯽ در راه ﺧﺪا ﮐﺸﺘﻪ ... و اﺗﺤﺎد اﺳﺖ. در ﻗﺮآن ﮐﺮﯾﻢ ﻧﯿﺰ آﻣﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ : «. رحلت پیامبر اکرم؛ وفات یا شهادت؟ | آستان مقدس حضرت عبدالعظیم ... abdulazim.com/fa/صفحه/رحلت-پیامبر-اکرم؛-وفات-یا-شهادت؟‎Cached26 نوامبر 2016 ... آیا پیامبر اسلام (ص) به مرگ طبیعی از دنیا رفتند یا شهید شدند؟ ... امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود: هیچ پیامبر و وصی پیامبری نیست الّا اینکه به ... رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام مجتبی (ع) | سایت رسمی دفتر ... wahidkhorasani.com/.../416_رحلت-پیامبر-اکرم-ص-و-شهادت-امام-مجتبی-ع‎Cached Similarرحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام مجتبی (ع) بسم الله الرحمن الرحیم صلی الله ... پیامبری که خداوند حکیم بارها در قرآن کریم او را ستوده است. سخن در فضایل و مناقب آن ... نکاتی در باره رحلت پیامبر اکرم (ص) - پایگاه خبری یافته yaftenews.ir/notes/religious/6928-939mrehlat.html‎Cached Similar19 دسامبر 2014 ... آیا پیامبر اکرم (ص) به شهادت رسیده است؟ ... 2-سلیم بن قیس هلالی از عبدالله بن جعفر نقل می‌کند که رسول خدا (ص) خطبه ای خواندند و فرمودند: «ای مردم! .... شهدای دیگر است؛ زیرا خداوند در قرآن کریم، اولاً: جایگاه پیامبران را بالاتر از شهداء ... آیا پیامبر گرامی اسلام (ص) به شهادت رسیدند؟ - گنجینه پاسخ‌ها - اسلام ... www.islamquest.net/fa/archive/question/fa4348‎Cached Similarکد سایت fa4348 کد بایگانی 4073 نمایه شهادت یا رحلت پیامبر اسلام (ص) ... توجه داشت که اگر شهادت را همانند آنچه قرآن کریم بیان فرموده؛ به معنای کشته شدن در راه خدا .... بدین ترتیب، از مجموع روایات نقل شده در کتب شیعه و اهل سنت، می توان نظریه شهادت ... IHIC - فصل سوم: آیه، سوره و تاریخ جمع آوری قرآن www.ihic.org.au/...Quran/...القران/فصل-سوم-ایه،-سوره-و-تاریخ-جمع-اوری-قران‎Cached Similarآیه و جمع آن آیات در قرآن کریم به سه معنای رایج استعمال شده است: ..... روایات زیادی از شیعه و سنی نقل شده است که حضرت علی (ع) پس از رحلت پیامبر (ص) اقدام به جمع آوری قرآن نمود و آن را بر اساس ... ادله قائلین به جمع آوری قرآن در زمان پیامبر اکرم (ص).