مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

کشف دارو برای مهار ​ابولا

به گزارش سی‌.ان‌.ان بنا به اظهارات منابع آگاه، دکتر کنت برانتلی یکی از این افراد است که بلافاصله پس از احساس ابتلا به ابولا مساله را با پزشک معالجش در میان گذاشت و داوطلبانه داروی زیمَپ (ZMapp) دریافت کرد. پزشکان می‌گویند که خوشبختانه و در کمال ناباوری​​ظرف مدت یک ساعت علایم این بیمار، یعنی دشواری تنفس و تظاهرات گسترده پوستی،‌ بهبود قابل توجهی یافت. نانسی رایتبل،‌ تبعه آمریکایی دیگری است که تقریبا داستان مشابهی دارد. او نیز پس از ابتلا به ابولا این دارو را دریافت کرده و بهبود قابل‌ملاحظه‌ای یافته است. از آن جا که ابولا نه واکسن و نه درمان تائیدشده‌ای دارد، تاثیرات مطلوب این داروی آزمایشی در دو مورد مذکور پرسش‌های فراوانی در افکار عمومی برانگیخته است. در ادامه به مهم‌ترین این پرسش‌ها پاسخ خواهیم داد.

زیمپ کجا تولید می‌شود؟

زیمپ در یکی از شرکت‌های داروسازی آمریکایی به نام مَپ بیوفارماسوتیکال (Mapp Biopharmaceutical Inc) تولید شده است. این شرکت مطابق وبگاه رسمی‌اش در زمینه تولید داروهای جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های عفونی فعالیت می‌کند، و تمرکزش بر نیازهای برآورده‌نشده در زمینه سلامت جهانی است. این شرکت با نهادهای رسمی آمریکا همکاری می‌کند و چند سالی است که به سفارش این نهادها به تحقیق و آزمایش در زمینه تهیه و تولید داروی بیماری ابولا مشغول است.

آیا داروی آزمایشی دیگری برای درمان ابولا وجود دارد؟

علاوه بر پروژه زیمپ،‌ در ماه مارس امسال، موسسه ملی سلامت آمریکا 28 میلیون دلار برای پژوهشی گسترده در زمینه ابولا، طی پنج​سال آینده، تخصیص داده است. این پژوهش اکنون با همکاری محققان 15 موسسه مستقل که پیش از این به‌طور مجزا در زمینه ابولا تحقیق می‌کرده‌اند در جریان است. آنچه ظرف چهارماه گذشته صورت پذیرفته، تهیه فهرستی کامل از همه پادتن‌هایی است که این پژوهشگران آن‌ها را داروهای بالقوه بیماری ابولا به شمار می‌آورند و اکنون مشتاقانه در پی یافتن ترکیباتی هستند که بیشترین تاثیر را بر این ویروس خواهد گذاشت و البته یکی از مهم‌ترین اهداف‌شان یافتنِ سازوکار تاثیر آن دارو بر دستگاه ایمنی بدن خواهد بود.

از سوی دیگر،‌ تکمیرا (Tekmira)، یکی از شرکت‌های داروسازی کانادا قراردادی 140​میلیون​دلاری با آمریکا برای تولید داروی ابولا دارد. این شرکت مرحله اول آزمایش داروی تولیدی خود را در ماه ژانویه گذشته آغاز کرده بود که اخیرا به دستور موسسه غذا و داروی آمریکا این آزمایش‌ها را متوقف ساخته و ملزم به انجام تحقیقات بیشتری روی داروی خود شده است. ​علاوه بر این داروهای آزمایشی،‌ واکسن‌هایی نیز در مرحله تحقیق و آزمایش قرار دارند. توماس گیسبرت، یکی از پژوهشگران برجسته دانشگاه تگزاس، اخیرا اعلام کرده است که دست‌کم یک واکسن بالقوه برای ابولا روی افراد سالم داوطلب آزمایش شده است. موسسه ملی سلامت آمریکا نیز اعلام کرده است واکسن دیگری برای بیماری ابولا بزودی و در ماه سپتامبر آزمایش خواهد شد.

زیمپ چیست و چه می‌کند؟

زیمپ نوعی پادتن است. پادتن‌ها به‌طور کلی پروتئین‌هایی هستند که بدن به‌طور طبیعی تولید می‌کند و دستگاه ایمنی هم این پروتئین‌ها را برای مقابله با سلول‌های خارجی یا خطرناک و نابودی آن‌ها به خدمت می‌گیرد. اما زیمپ از آن پادتن‌هایی نیست که بدن انسان تولید می‌کند، بلکه از آن پادتن‌هایی است که اصطلاحا به «پادتن‌های مونوکلونال» معروفند. بر اساس وبگاه مایو کلینیک (Mayo Clinic) پادتن مونوکلونال مولکولی است که در شرایط کاملا آزمایشگاهی و به روش‌های بسیار دقیق مهندسی ژنتیک تولید می‌شود تا به بخش‌های معینی از یک سلول خطرناک بچسبد و آن را نابود کند. این نوع پادتن وقتی وارد بدن انسان شود، در اصل نقش همان پادتن‌های طبیعی بدن را بازی می‌کند. پادتن‌های مونوکلونال برای درمان بسیاری از انواع گوناگون بیماری‌ها،‌ به ویژه انواع سرطان‌ها‌ به​کار می‌رود. به گزارش سی‌ان‌ان منابع آگاه می‌گویند که داروی زیمپ یک پادتن مونوکلونال است که از بدن موش استخراج شده؛‌ به این معنی که موش‌ها در معرض ویروس ضعیف‌شده ابولا قرار گرفتند و سپس پادتن‌های تولیدشده در خون آنها برای تولید این دارو استخراج شده است. اما این تنها راه تولید زیمپ نیست. ظاهرا این دارو را می‌توان از پروتئین‌های ساخته‌شده از گیاه تنباکو نیز به دست آورد.

چرا این دارو فقط به این دو نفر تبعه آمریکایی داده شده است؟

بسیاری می‌پرسند که چرا این داروی آزمایشی برای این دو آمریکایی تجویز شده است؛ درحالی‌که افراد بسیاری در غرب آفریقا، حدود 1600 نفر، با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند، اما از این دارو بی‌بهره‌اند.

سازمان بهداشت جهانی در پاسخ می‌گوید که دخالتی در تصمیم‌گیری برای درمان این دو آمریکایی نداشته است. از نظر این سازمان باید از هر دو بیمار، با علم به این که این دارو پیش از این بر هیچ انسان دیگری آزمایش نشده بوده،‌ اجازه می‌گرفتند تا به​چنین شیوه درمانی بپردازند. از موضعگیری سازمان بهداشت جهانی می‌توان دریافت که اکنون استفاده از این دارو منوط به اجازه خود بیمار است. به‌علاوه مشکلات اجرایی برای تجویز آن به این تعداد بیمار پیش روی پزشکان است که یکی از آنها مقدار بسیار کم داروی زیمپ است. اما به‌هرحال،‌ در سایه تاثیر مثبت زیمپ در درمان ابولا،‌ استفاده مجدد و عمومی از این دارو ممکن است مشمول مقررات «استفاده بشردوستانه» موسسه دارو و غذای آمریکا شود. این مقررات تحت شرایط خاصی اجازه می‌دهد داروهای در حال پژوهش، خارج از روال آزمایش‌های کلینیکی در دسترس افراد بیشتری قرار بگیرند.

آیا پزشکان می‌دانستند که زیمپ داروی موثری است؟

درست است که این دارو بر میمون‌های بیمار موثر بوده است،‌ اما در آن آزمایش‌ها هم فقط هشت میمون درمان شده بودند. نکته بسیار اساسی آن است که هیچ تضمینی وجود ندارد دستگاه ایمنی بدن انسان درست مانند آن هشت میمون عمل کند و چه بسا ممکن است واکنش‌هایی متفاوت از خود نشان دهد. به همین دلیل است که هر دارویی را نخست در شرایط کلینیکی بر انسان آزمایش می‌کنند و پس از اطمینان کامل از عملکردش به تائید مقامات رسمی می‌رسانند. اما اکنون روند یادشده کمی مخدوش شده است. دو بیمار آمریکایی داوطلب شده‌اند که پیش از اتمام روند تائید، این داروها برای درمان‌شان به کار گرفته شود. خوشبختانه نتیجه مثبت و مطلوب بوده، ولی به این معنی نیست که به همین سادگی بتوان آن را برای هر بیمار دیگری تجویز کرد. به همین دلیل اولا باید منتظر تائید نهایی این دارو باشیم، به‌علاوه باید روی این دو فرد داوطلب نیز در آینده آزمایش‌های بیشتری شود تا نحوه تاثیر این دارو بر عملکرد دستگاه ایمنی بدن‌شان مشخص شود. دکتر آنتونی فاوسی، ‌مدیر موسسه ملی بیماری‌های عفونی و حساسیت آمریکا، ‌تاکید می‌کند دانشمندان باید درباره این فرض که زیمپ به دلیل تاثیر مطلوب بر این دو بیمار بر دیگر بیماران نیز موثر خواهد بود، بسیار محتاط باشند.

آیا شرکت تولیدکننده زیمپ مقادیر بیشتری از این دارو در اختیار دارد؟

دکتر فاوسی می‌گوید که این شرکت مقادیر بسیار کمی از داروی آماده برای مصرف بیماران در اختیار دارد. آنها در واقع درصدد افزایش تولید این دارو هستند، اما چنین کاری دست‌کم به چند ماه زمان نیاز دارد.

آیا این دارو می‌تواند اپیدمی ابولا را متوقف سازد؟

بهتر است مساله را کمی کلان‌تر ببینیم. به‌طور کلی هر داروی موثر در درمان ابولا، حال زیمپ باشد یا هر داروی دیگری، می‌تواند به پزشکان کمک کند که به درمان این ویروس مرگبار بپردازند،‌ ویروسی‌ که می‌گویند حدود 60 درصد مبتلایانش را در غرب آفریقا به کام مرگ می‌کشد. ولی برای پیشگیری از اپیدمی ابولا واکسن ابزار بسیار موثرتری است. واکسن‌ها منتظر بروز بیماری نمی‌مانند. آنها را به افراد سالم تزریق می‌کنند تا در برابر ابتلا به بیماری مصون بمانند. اما با این همه ظاهرا عزم جدی در تولید واکسنی برای پیشگیری از ابولا وجود ندارد. متخصصان می‌گویند یکی از موانع مهم بر سر راه مبارزه با ابولا آن است که شرکت‌های داروسازی مطمئن نیستند با تولید واکسن ابولا پول بیشتری عایدشان شود. به همین دلیل شرکت‌های بسیار کمی به ساخت چنین واکسنی علاقه نشان می‌دهند. (ضمیمه سیب)

مترجم :مسعود ایثاری

منبع: سی ان ان



لینک منبع :کشف دارو برای مهار ​ابولا

کشف دارو برای مهار ​ابولا - روزنامه جام جم press.jamejamonline.ir/Newspreview/1646801171367884581‎Cached Similarبتازگی دو تبعه آمریکایی که به ویروس مرگبار ابولا آلوده شده بودند، دارویی آزمایشی دریافت کردند که ظاهرا آنها را از مرگ رهانیده است. Images for کشف دارو برای مهار ​ابولا کشف دارو برای مهار ​ابولا - جام جم آنلاین 77.104.65.15/sara/.../کشف-دارو-برای-مهار-​ابولا‎Cachedبتازگی دو تبعه آمریکایی که به ویروس مرگبار ابولا آلوده شده بودند، دارویی آزمایشی دریافت کردند که ظاهرا آنها را از مرگ رهانیده است. روزنامه ایران_وحشت از کشف جسدی در ساحل iran-newspaper.com/Newspaper/BlockPrint/27963 2 سپتامبر 2014 ... گروه شوک: کشف جسد مرد ناشناسی در ساحل «برایتون» انگلیس، ... خود را از دست داده‌اند و اکنون با کشف داروی مورد نظر، راه درمان و مهار ابولا هموار می‌شود. ابولا - ایسنا www.isna.ir/tag/ابولا‎Cachedنتایج مطالعات جدید آشکار ساخت که ۲۳ کشور جهان هنوز در معرض خطر شیوع ابولا هستند. ... گفت: تاکنون هیچ گونه درمان اختصاصی یا حتی واکسنی برای ابولا کشف نشده است. ... که داروهای کاهنده‌ کلسترول ممکن است در درمان عفونت حاد ویروس ابولا موثر باشند. ... که یک ابزار تشخیصی دو تراشه‌ای می‌تواند به مهار ابولا در آفریقا کمک کند. داروی ضد ویروس ابولا - کوی دانش kooy.ir/Tag/داروی-ضد-ویروس-ابولا‎Cachedتعداد 108 مطلب با کلمه کلیدی << داروی ضد ویروس ابولا >> یافت شد ... البته خوشبختانه دانشمندان به تازگی موفق به کشف یک داروی مؤثر در درمان موش های آلوده شده اند. .... درمان هدفمند بستگی به دارویی دارد که برای مهار رشد، تکثیر، و زنده بودن سلول های ... بیماری ویروسی ابولا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/بیماری_ویروسی_ابولا‎Cached Similarبیماری ویروسی ابولا (به انگلیسی: Ebola virus disease ) یا تب هموراژیک ابولا .... در حال بررسی، برای مقابله با ویروس ابولا از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا می‌باشد. آزمایش موفقیت‌آمیز واکسن ابولا بر میمون‌ | دانش و فناوری | DW | 08.09 ... www.dw.com/fa-ir/آزمایش-موفقیتآمیز...ابولا-بر.../a-17907909‎Cached8 سپتامبر 2014 ... یکی از بیماران مبتلا به ویروس ابولا در آمریکا، با داروی آزمایشی ضد این ویروس تحت ... بی‌اعتمادی مردم به دولت؛ مشکلی برای مهار ابولا ... جدید آن، بیش از شمار قربانیان این بیماری از ابتدای کشف ویروس در سال ۱۹۷۶ تا سال ۲۰۱۴ است. کشف داروی گیاهی چینی به عنوان درمان بیماری ابولا​ www.pahnak.com/Site/Articles/Detail.aspx?id=3780‎Cachedکشف داروی گیاهی چینی به عنوان درمان بیماری ابولا​ ... انسانی که اولین هدف ویروس ابولا در موجود زنده است را مهار کرده و همچنین تأثیرات درمانی در موش‌ها نشان داده‌ است. جنگ با ابولا به کمک داروی ایدز - سیناپرس-خبرگزاری علم و فرهنگ ... sinapress.ir/news/27564/جنگ-با-ابولا-به-کمک-داروی-ایدز--‎Cached Similar14 ژانویه 2016 ... اینترفرون بتا ، قوی ترین بازدارنده ابولا محسوب می شود که این تیم ... به کشف تاثیرات مثبت داروهای معمول برای درمان ایدز بر مهار بیماری ابولا شدند ...