مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟

[ad_1]

بامداد – به طور کلی، دوغ در مقایسه با سایر فرآورده‌ های شیر، نسبت به گرمای محیط مقاومت بیشتری در برابر فساد دارد و در دمای محیط بهتر باقی می ‌ماند و نیاز به نگهدارنده‌ های مصنوعی دیگر ندارد….

دوغ یکی از فرآورد‌ه های مشتق از شیر است که از قدیم در فرهنگ ما جایگاه ویژه ‌ای داشته و دامنه نفوذ آن حتی به داستان‌ ها، متل‌ ها و ضرب ‌المثل‌ های ما نیز کشیده شده است. مصرف فراوان دوغ به‌ عنوان یک نوشیدنی همراه با غذا یا به صورت مجزا به ‌خصوص در ماه‌ های گرم سال سبب شده تا در سال‌ های اخیر، اغلب شرکت‌ های تولید کننده فرآورده‌ های لبنی توجه ویژه ‌ای به تولید این محصول داشته باشند و بخشی از تولیدات خود را به آن اختصاص دهند. اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، به این سوال پاسخ می ‌دهد.

خانم دکتر! ارزش غذایی دوغ تا چه میزانی است؟ آیا دوغ می ‌تواند جایگزین شیر شود؟

دوغ فرآورده ‌ای حاصل از شیر است که از اختلاط ماست و آب با نسبت‌ های مختلف و افزودن نمک تهیه می ‌شود. در صنعت برای طعم‌ دار کردن آن از اسانس ‌های مختلف مثل کاکوتی و نعناع یا گلبرگ‌ های خشک و خردشده گل محمدی استفاده می ‌کنند. شاید این طور بتوان گفت که دوغ نوشابه ماست است و حاوی کلسیم و سایر مواد معدنی، ویتامین ‌های موجود در ماست‌، پروتئین و چربی است. به همین دلیل ارزش غذایی آن از ماست کمی کمتر است. بنابراین جایگزین کردن آن به جای شیر چندان درست نیست اما برای افرادی که دارای مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند، می ‌تواند مناسب باشد.

چرا دوغ این قدر خواب ‌آور است؟

این فقط مربوط به دوغ نیست. ماست و دوغ به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئین‌ های سرم شیر (مثل تریپتوفان) دارای این ویژگی هستند.

dogh-sartan-za

دوغ ‌هایی که روی بطری ‌شان نوشته‌ شده: “گرمادیده”؛ چه فرقی با دوغ‌ های معمولی دارند؟

دوغ گرمادیده، دوغی است که بعد از آماده ‌شدن تحت فرآیند پاستوریزاسیون، دوباره پاستوریزه می ‌شود تا میکروارگانیسم‌ های مایه ماست موجود در آن کاهش یابد. کم شدن میزان میکروارگانیسم‌ های موجود در دوغ باعث می ‌شود که فرآیند ترش ‌شدن در آن آهسته‌ تر انجام شود؛ در حالی که دوغ معمولی این حرارت را نمی ‌بیند.

چگونه می ‌توانیم فساد دوغ را تشخیص دهیم؟

عمده ‌ترین عوامل فساد دوغ عبارتند از کپک‌ ها و مخمر‌ها. می ‌توان گفت که مخمرها بهتر می‌ توانند در دوغ رشد و در آن گاز ایجاد کنند و طعم آن را تغییر دهند. به هر حال، مخمرها تاثیر نامطلوبی بر مصرف ‌کننده نمی‌ گذارند اما برخلاف آن ها، کپک ‌ها به ندرت دوغ را آلوده می ‌کنند و رشد آن ها با تغییر طعم دوغ و سپس تغییر رنگ آن مشخص می ‌شود.

برای جلوگیری از فساد دوغ باید شرایط خاصی فراهم کرد؟

البته این مساله نباید دلیلی بر نگهداری دوغ در دمای محیط باشد. این فرآورده نیز مانند تمام مشتقات شیر و فرآورده‌ های لبنی بهتر است در دمای یخچال نگهداری شود.

چه نوع میکروارگانیسم ‌هایی در دوغ وجود دارند؟

از نظر میکروبیولوژیک می ‌توان گفت که دوغ حاوی همان میکروارگانیسم ‌هایی است که در ماست وجود دارد ولی باید به این نکته توجه داشت که میزان این میکرو‌ارگانیسم ها در دوغ کمتر از ماست است. دوغ علاوه بر مزایای تغذیه ‌ای، حاوی باکتری ‌های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارند. باکتری‌ های مفید نظیر استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس ولگاریس موجود در این فرآورده لبنی، در دستگاه گوارش جایگزین می ‌شوند و می ‌توانند آثار بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش بگذارند. این میکروارگانیسم‌ ها همچنین از رشد و تکثیر بسیاری از باکتری ‌های مضر در دستگاه گوارش جلوگیری می ‌کنند.

چرا این محصول بعد از مدتی باقی ماندن در دمای محیط، گازدار می ‌شود؟

چون برخی میکروارگانیسم ‌ها در محیط وجود دارند که می ‌توانند طی فر‌آیند رشد و تکثیر خود در محیط به صورت طبیعی گاز تولید کنند. در صورتی که مواد اولیه مورد استفاده درتهیه دوغ یا ظروف مورد استفاده حاوی این میکروارگانیسم ‌ها و مخمرها باشند، به مرور زمان باعث تولید گاز و در نتیجه گازدار شدن دوغ می ‌شوند و این پدیده در شرایط عادی مشکلی برای انسان ایجاد نخواهد کرد.

دوغ ‌هایی که به شیوه مصنوعی گازدار می‌ شوند، چطور؟

این هم یکی دیگر از راه‌ های گازدار کردن دوغ است. افزودن گاز دی ‌اکسیدکربن در صورتی که این‌ کار تحت شرایط استاندارد بهداشتی و با رعایت اصول صحیح و مناسب تولید انجام شود، مانعی ندارد. گازدار کردن این محصول به ‌صورت مصنوعی، عملی است که مورد تایید کدکس الیمانتاریوس (یک نهاد جهانی تدوین‌ کننده استانداردهای غذا) هم قرار گرفته است. انجام این عمل بستگی به سلیقه و پذیرش مصرف‌ کننده دارد و بهتر است گاز اضافه شده، طبیعی باشد.

آیا مصرف بیش از حد آن می ‌تواند مشکل‌ ساز باشد؟

خب، هر ماده غذایی، حتی آب، اگر بیش از اندازه مصرف شود، می ‌تواند بر سلامت انسان اثر منفی و نامطلوب بگذارد. دوغ هم از این قاعده مستثنا نیست. متخصصان تغذیه نیز در این زمینه توصیه می ‌کنند که رژیم غذایی افراد باید به شکلی متنوع و در عین حال متعادل باشد تا تعادل بدن از وضعیت عادی خارج نشود.

رعایت بهداشت در تهیه دوغ چه نقشی در سلامت آن دارد؟

اگر این فرآورده لبنی تحت شرایط مطلوب بهداشتی و مطابق با اصول استاندارد تهیه مواد غذایی (مثل آب مناسب، اسانس‌ های مجاز و سالم، نمک با ویژگی تاییدشده برای مصرف در غذا) تولید شود، می ‌تواند به‌ عنوان یک نوشابه سالم و مغذی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار گیرد. باید به این نکته توجه داشت که افزودن هر نوع ماده نگهدارنده به دوغ در فرآیند تولید، غیرمجاز است و تخلف محسوب می ‌شود. رعایت اصول استاندارد تهیه این فرآورده نیز از مواردی است که باید توسط نهادهای ذیربط مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.

منبع:ناقلا

نوشته دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟ اولین بار در بامداد پدیدار شد.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

نکته مهمی که باید درباره خواص نوشیدن دوغ …نکتهمهمیکهدوغبدانیداما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟خواص دوغ چیست اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و ارزش غذایی دوغ تا چه ماست وجود دارد ولی فواید نوشیدن دوغ اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی ارزش غذایی دوغ تا چه چه نقشی در سلامت آن دارد چرا دوغ خواب‌ آور است،خواص دوغ، مضرات دوغ، دوغ، دوغ گازدار اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟خواص دوغ چیست اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟چرا دوغ خواب‌ آور است؟ اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی ارزش غذایی دوغ تا چه چه نقشی در سلامت آن دارد اولین شبکه ارتباط علمی و تجاری دامپزشکی و …دوغازنظردوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد دوغ یکی از فرآورد‌ه برای ثبت نظر به عنوان دوغ گرما دیده علوم دام و صنایع غذایی دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی غذایی دوغ تا چه چه نقشی در سلامت آن دارد وبسایت تخصصی صنایع غذایی و فرآوری خواص و ویژگی های دوغاما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟صنایع غذایی اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی و سلامت دندان ها دارد، از مهم علایم مزاجهای چهارگانه و انتخاب غذاحجامتزالو درمانی مزاج بهار فصل بهار از نظر گرمی ‌و سردی، تری و خشکی در اعتدال است و هیچ‌یک از وضعیت‌های فوق بارداری شیرین صفحه بارداری هفته به هفته هفته شمارش هفته های حاملگی از روز اول آخرین پریود شروع می شود اصول تغذیه در سفرهای تابستانی را جدی بگیرید آکا تغذیه در سفرهای تابستانی بنا به گزارش آکاایران تابستان به خصوص، برای خانواده هایی که مرجع صنایع غذایی ایران بانک اطلاعات تولیدکنندگان محصولات غذایی روند تولید گلوکوزان همواره از نظر کیفی وهم از نظرکمی رو به رشد بوده و با گسترش تنوع محصولات فست فودها دشمن سلامتی، مضرات فست فودها، عوارض فست فودها عوارض مصرف فست فود قبل از ورزش فست فودی ها بدانند،بیماریهای قلبی در کمین شان است مامایی پزشکان ایران تقریباً یک سوم بچه های متولد شده از مادران مبتلا به ایدز ، در طی دوران بارداری ، حین زایمان راه برای درمان افسردگی که می‌تواند جایگزین داروهای ضد ۱ تمرین تمرکز حواس کنید هنگامی که شما افسرده هستید افکار منفی مانند آبی که از سد شکسته‌ای سامانه مروارید سامانه آموزش دانشگاه فرهنگیان سامانه ورود به سایت سامانه مروارید سامانه مروارید سایت مروارید فرهنگیان نوشته های خواندنی روح‌اله شنبه ‏ ‏ اگر جمعیت چین به شکل یک صف از مقابل شما راه بروند، این صف به آریوبرزن پزشکی صرع تشنج از بیماری‌های مغز و اعصاب می باشد که معمولاً به صورت تشنج صرع بزرگ



لینک منبع :دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟

دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟ | بامداد به طور کلی، دوغ - قطره www.ghatreh.com/news/nn35032541/دوغ-نظر-غذایی-جایگاهی-دارد 12 دسامبر 2016 ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی ... درباره ارزش غذایی دوغ – بیانچه bayanche.ir/درباره-ارزش-غذایی-دوغ/‎Cached6 آوریل 2017 ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی ... شیمی مواد غذایی - دوغ foodchem.mihanblog.com/post/4 26 جولای 2011 ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی ... دوغ - Fooda.ir fooda.ir/خواص-و-ویژگی-های-دوغ/‎Cached20 فوریه 2015 ... دوغ فرآورده‌ای حاصل از شیر است که از اختلاط ماست و آب با نسبت‌های مختلف ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ خواص و ویژگی های دوغ | | روزنامه پزشکی ایران www.iran.pezeshk.us/archives/39957‎Cached Similarاما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، به ... دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟ | بامداد - خبر پو khabarpu.com/k.php?u=2K/...2KjYp9mF2K/Yp9iv دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد؟ - بامداد | خبرپو. ... کاشت ناخن مصنوعی چه حکمی دارد؟ ترکیه در حال تجزیه شدن است و به زودی مرزهایش تغییر خواهد کرد · جنجال جدید هویت ... چرا دوغ خواب‌ آور است؟ – فرآورده لبنی تریشکه trishkeh-dairy.ir/?p=22‎Cached3 ا کتبر 2016 ... دوغ یکی از فرآورد‌ه های مشتق از شیر است که از قدیم در فرهنگ ما جایگاه ویژه ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ خواص و ویژگی های دوغ .::. Zagoo www.zagoo.ir/article/213/خواص-و-ویژگی-های-دوغ-0 25 ژوئن 2014 ... دوغ به دلیل کلسیم بالا در تقویت استخوان ها موثر است در حالی که نوشابه ... اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ جایگاه لبنیات در رژیم غذایی- روز پنجم هفته سلامت > معاونت دانشجویی ... student.alzahra.ac.ir/tabid/331/articleType/ArticleView/.../-----.aspx‎Cached Similar24 آوریل 2015 ... جایگاه لبنیات در رژیم غذایی- روز پنجم هفته سلامت ... فرآورده های لبنی و شیر نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری ها وحفظ سلامت افراد دارد. .... ارزش غذایی دوغ تقریبا نصف ارزش غذایی شیر بوده و قسمتی از خواص ماست را نیز دارا ... از نظر تغذیه ای مصرف یک لیوان شیر معادل مصرف یک لیوان ماست یا دو لیوان دوغ است. دوغ(مقالات و گزارشات) - ایران سلامت forum.iransalamat.com/نوشیدنی-ها.../دوغ-مقالات-و-گزارشات-47496/‎Cached Similarاما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشکده دامپزشکی ...