مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

خدا و خداباوری در ادیان مختلف

[ad_1]

خدا در ادیان مختلف به صورت های متفاوتی شناخته می شود.خدا در ادیان ابراهیمی دارای صفات گوناگونی است. اعتقاد به خدا در آیین بودایی وجود ندارد

در میان دین ها و طرز فکرهای گوناگون آدمیان، باور به موجود یا موجوداتی برتر به نام خدا دیده می شود.

خدا در دین های یکتاپرست

در دین‌های یکتاپرست جهان، مفهوم خدا به یک موجود برتر که آفریننده جهان هستی دانسته می‌شود، اطلاق می‌گردد.
از جمله دین‌های یکتاپرست می‌توان به دین‌های ابراهیمی (مسیحیت، یهودیت و اسلام) اشاره نمود. در این دسته از ادیان صفات گوناگونی به موجودیت خدا نسبت داده می‌شود از جمله قدرت مطلق، علم، مهربانی، جباریت، خشم، جاودانگی، آمرزندگی، فرزانگی و غیره. این بینش مذهبی بر این باور است که خداوند جدای از این جهان وجود دارد و جهان و انسان را آفریده است.

خدا در دین های دوگانه پرست

در دین‌های دوگانه‌انگار همچون آیین زرتشت، دو موجود برتر و آفریننده در نظر گرفته می‌شود یکی سرچشمه خوبی‌ها و دیگری خاستگاه بدی‌ها، هرچند نام خدا برای موجودی که سرچشمه خوبی‌ها پنداشته می‌شود به کار می‌رود.

خدا کیست . متن خدا . خدا کجاست . خدا عکس .

خدا در سایر دین ها

در باور دسته دیگری از دین‌ها از جمله بوداگرایی و هندوگرایی خدایان زیادی وجود دارند. این خدایان یا ایزدان معمولاً نمادهای جنبه‌های گوناگون جهان برتر و ماوراءالطبیعه هستند. به این‌گونه دین‌ها، دین‌های چندخدا گفته می‌شود.

در باور صوفی‌گرایان، موجود برتر یعنی خدا، (که صوفیان آن را «حق» می‌نامند) موجودی است که به هیچ‌یک از صفاتی که در جهان ما یا در ذهن ما حضور دارند منسوب نیست.

گروه دیگری (از جمله عده‌ای از صوفیان) به همه‌خدایی باور دارند. همه‌خداباوران یا به عبارت دیگر، گرایندگان به مفهوم وحدت وجود، کل همین جهان را برابر با خدا می‌دانند.

گروه دیگری نیز به خدافراگیردانی (Panentheism) باور دارند. خدافراگیردانی شکلی از خداپرستی است که معتقد است خدا دربرگیرنده جهان است ولی برابر با جهان نیست؛ یعنی جهان ما بخشی از خداست.

به کسانی که به آفریننده و موجودی برتر باور ندارند نیز ناخداباور (آتئیست) گفته می‌شود.

شرحی بر واژه «خدا»

«خدا» نام اطلاق شده در فارسی به وجود آفریدگار جهان؛ اما متمایز از آن، در نظام‌های ایمانی است، خواه این خدا به صورت یکتا در یکتاپرستی مطرح باشد، یا به صورت الهه ای در کنار دیگر خدایان که در چندخدایی طرح می‌شود. همچنین چه ارتباطش را با جهان حفظ نموده باشد و چه در امورات آن دخالت نکند. خدا متداول‌ترین واژه‌ای است که به آفریدگار فراطبیعی ناظر جهان اطلاق شده‌ است. متکلمان ویژگی های گوناگونی را به مفاهیم متعدد خدا نسبت داده‌اند. از معمول ترین این ویژگی‌ها می‌توان به علم مطلق، قدرت مطلق، حضور در همه جا در آن واحد، خیر اعلی بودن، بسیط بودن و وجود داشتن ضروری اشاره نمود. همچنین خدا به عنوان وجودی مجرد و شخصی وار؛ مرجع تام تعهد اخلاقی و بزرگترین موجود قابل تصور، تلقی شده‌است.

خدا کیست . متن خدا . خدا کجاست . خدا عکس .

واژه خدا یا خدای از فارسی میانه به معنی «ارباب» و «پروردگار» و آن نیز مرتبط با واژه اوستایی به معنی «قائم‌به‌خود» یا «آفریده خود» است.

واژه خدا را در گذشته ادبیات به صورت «خداوند» نیز نوشته‌اند و به معنی مالک و صاحب و دارنده نیز به کار برده‌اند. اگر خداوند به صورت ترکیب لغوی به کار برده شود (ترکیب وصفی یا ترکیب اضافی یا غیره) به معنای مالک و صاحب و دارنده است؛ چنان‌که سعدی می‌گوید: «وگر چه به مکنت قوی‌حال بود / خداوند جاه و زر و مال بود». خداوند و خداوندگار از القاب پادشاهان و حاکمان نیز بوده است.

رابطه خدا با دین

بین خدا و دین رابطه مستقیمی برقرار نیست و افراد بی‌دینی هستند که هم‌زمان با بی‌دینی به خدا معتقدند به این افراد «دئیست» گفته می‌شود. همچنین ادیانی وجود دارند که پیروانشان معتقد به وجود خدا نیستند، بودیسم و بسیاری از ادیان آسیای شرقی از این گونه هستند. البته بین اعتقاد به توحید یا وحدانیت خداوند (یکتاپرستی) و اعتقاد به وجود خداوند (خداپرستی) تفاوت وجود دارد.

خدا در آیین زرتشت

نگرش آیین زرتشت به جهان هستی، پیروی و پیوستن به قانون اشا است. از دیدگاه او خداوند جان و خرد، جهان را بر پایه هنجاری آفریده که بر تمام هستی حکم‌فرماست و او این هنجار و نظم حساب شده را اشا می‌نامد. استواری قانون اشا بر جهان هستی بازتاب اراده و خواست پروردگار است. انسان باید خود را با هنجار هستی، همگام و همراه سازد. راستی و درستی، مهر و فروتنی و فروزه‌های نیک انسانی را در خود پرورش دهد. تا با هنجار اشا همراه و همگام شود. قانون اشا، نیروی هماهنگ کننده جهان هستی است و هیچ پدیده‌ای از اتم تا کهکشان وجود ندارد که بر پایه این هنجار هماهنگ استوار و پایدار نباشد.

خدا کیست . متن خدا . خدا کجاست . خدا عکس .

خدا در اسلام

خداوند در بیان فلاسفه اسلامی تعریف پذیر نیست چون به حد و رسم شناخته نمی‌شود و ماهیت ندارد یعنی خدا را نمی‌توان دید و نمی‌توان آن را وصف کرد. در دین اسلام خدا یگانه است و معبودی جز او وجود ندارد او مالک تمام آسمان‌ها و زمین است اوست که انسان را آفریده و به او عقل داده است و اوست آفریننده تمام هستی و خلق او فرزندی ندارد و فرزند کسی نیست او بی‌نیاز است جز او خدایی وجود ندارد.

مسلمانان معتقدند خدا قابل تعریف نیست. از امام جعفر صادق (ع) حدیثی نقل شده است که: «کُلٌّ ما مَیَّزتُموها بِاَدَقِّ اَوهامکُم هُوَ مُوجودٌ مِثلُکُم مَردود اِلَیکُم» یعنی «هر آنچه شما با دقیق‌ترین افکارتان تصور کنید، آن موجودی مثل شماست (مخلوق ذهن شماست) و (به عنوان خدا) قابل قبول نیست.» لذا فکر کردن در چیستی خدا نتیجه مثبتی نخواهد داشت، ولی تفکر در صفات خدا (مانند بخشندگی، دانایی، عدالت و غیره) از کارهای پسندیده به شمار می‌رود.

گردآوری: مجله اینترنتی ستاره

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

خدا و دین در اندیشه هگل هگل فیلسوف غامض‌‌گو و پیچیده‌‌نویسی است که تفسیر دیدگاه‌‌هایش در میان متخصصان فن مفهوم خدا ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادمفهومخدامفهوم خدا یا تعریف خدا در ادیان، مذاهب و مکاتب مختلف، متفاوت است این مفاهیم می پرسمان دانشجویی ادیان و مذاهبپرسما ن دانشجویی، بانک پرسش و پاسخ دانشجویی،ادیان و مذاهب،‌ ،‌ وجود خدا ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادوجودخدابرهان امکان و وجوب از استوارترین برهان‌های اثبات وجود خدا است و در میان فلاسفهٔ در وصف حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها …خدیجه دختر خویلد از نیکوترین و عفیفترین زنان عرب قبل از اسلام و در دوره اسلامی نخستین آرشیو موضوعی بیانات آرشیو کلیدواژه‌ها و فیش های موضوعی بیانات اهل بیتعلیهم السلام پایه تقریب مذاهب پایگاه تخصصی نقد و بررسی عرفانهای کاذبشادی بی هدف دالای لاما گردآورندهمظاهری سیف سرور و شادمانی و رضایت مندی از گرایش خدا و دین در اندیشه هگل هگل فیلسوف غامض‌‌گو و پیچیده‌‌نویسی است که تفسیر دیدگاه‌‌هایش در میان متخصصان فن مفهوم خدا ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد مفهومخدا مفهوم خدا یا تعریف خدا در ادیان، مذاهب و مکاتب مختلف، متفاوت است این مفاهیم می‌توانند بسته وجود خدا ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد وجودخدا برهان امکان و وجوب از استوارترین برهان‌های اثبات وجود خدا است و در میان فلاسفهٔ اسلامی پرسمان دانشجویی ادیان و مذاهب پرسما ن دانشجویی، بانک پرسش و پاسخ دانشجویی،ادیان و مذاهب،‌ ،‌ در وصف حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها مؤسسه جهانى سبطین ع خدیجه دختر خویلد از نیکوترین و عفیفترین زنان عرب قبل از اسلام و در دوره اسلامی نخستین زنی که آرشیو موضوعی بیانات آرشیو کلیدواژه‌ها و فیش های موضوعی بیانات پیام رهبر انقلاب به بیست و پنجمین اجلاس نماز پایگاه تخصصی نقد و بررسی عرفانهای کاذب رد پای جنگ نرم در سیمای خرافات نویسنده مریم آخوندیماهنامه پرتو امروزه یکی از بحران‌ها و حضرت مهدی در ادیان مختلف ازدواج در ادیان مختلف منجی در ادیان مختلف نماز در ادیان مختلف عمل خودارضایی در ادیان مختلف حجاب در ادیان مختلف مهدویت در ادیان مختلف روزه در ادیان مختلف



لینک منبع :خدا و خداباوری در ادیان مختلف

خدا و خداباوری در ادیان مختلف - وب سایت شخصی دکتر اکبر زواری رضایی www.drzavari.com/17556/خدا-و-خداباوری-در-ادیان-مختلف/‏ - ذخیره شده 29 ا کتبر 2016 ... از جمله دین‌های یکتاپرست می‌توان به دین‌های ابراهیمی (مسیحیت، یهودیت و اسلام) اشاره نمود. در این دسته از ادیان صفات گوناگونی به موجودیت خدا نسبت ... مفهوم خدا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/مفهوم_خدا‏ - ذخیره شده - مشابه مفهوم خدا یا تعریف خدا در ادیان، مذاهب و مکاتب مختلف، متفاوت است. ... او بی خدا یا خدانشناس می‌گویند و اگر کسی به وجود خدا معتقد باشد او را خداباور یا خداشناس می‌خوانند ... تصاویر برای خدا و خداباوری در ادیان مختلف مدخل برگزیده : خدا در ادیان / علیرضا ابراهیم www.cgie.org.ir/fa/article/128198/خدا-در-ادیان---علیرضا-ابراهیم‏ - ذخیره شده 29 مه 2016 ... صفات و افعال خدا: برخی ادیان که در محیطهایی غیرخداباور پدید آمده‌اند، ... اما ادیان مختلف، به‌ویژه سنتهای سامی، متمایل به آن بوده‌اند که وجود خدا را جمع اضداد ..... است، از میان رفتن انگیزۀ رهایی انسان از ظلم در نظامی خداباور، و تأکید برخی ... نام خدا در ادیان مختلف | موسسه گفتگوی ادیان iid.org.ir/?p=1130‏ - ذخیره شده - مشابه 10 مارس 2015 ... نام خداوند در ادیان مختلف به تعداد ادیان برای خداوند متعال نام وجود دارد. خداوند را به هر نام که بخوانیم رحمان است و رحیم و چه بلندند این نام ها و چه بی‌ ... خداوند چیست؟ | زندیق https://zandiq.com/2008/11/22/khodavand-chist/‏ - ذخیره شده 22 نوامبر 2008 ... تعریف کردن واژه خدا بسیار مشکل ساز است، زیرا هر یک از خداباوران حتی .... در این دوره اسلام دیگر نمیتوانست تنها با توحش و خشونت پیش برود، چون ... خدای مسیحیان www.kalameh.com/Pages/PrinterFriendlyArticleDetails.aspx?...‏ - ذخیره شده انسان‌ها در طول تاریخ از راه‌های مختلف خدا را جستجو کرده‌اند. ... اعتقاد به اینکه ذات خدا محبت است مسیحیت را در قیاس با دیگر ادیان خداباور منحصر به‌فرد می‌سازد. خداباوری در هندوئیسم | پرسمان دانشجویی - ادیان و مذاهب www.adyan.porsemani.ir/node/1887‏ - ذخیره شده - مشابه دین مبین اسلام از جهات مختلفى بر شریعت هاى پیامبران پیشین و آنچه امروزه به نام ادیان ... خصیصه دیگر خداباوری هندو نگرش رامانوجا است که کیهان را بدن خدا می داند. تحقیق در مورد خداباوری و اخلاق زیست محیطی – jnmrazavi.ir jnmrazavi.ir/55-تحقیق-در-مورد-خداباوری-و-اخلاق-زیست-مح/‏ - ذخیره شده به همین دلیل در مقاله‌ای که ذیلاً می‌خوانیم، نویسنده به این مهم عنایت دارد و می‌کوشد تا بر مبنای تصور ادیان مختلف از خداوند، به نوعی آنها را طبقه‌بندی کند و بر این اساس به ... خدا در ادیان مختلف mohammadhoseinrezai.blogfa.com/‏ - ذخیره شده سیک (به پنجابی: ਸਿੱਖੀ) به معنی شاگرد، دینی یکتاپرستی است که در سده پانزدهم میلادی بدست گورو نانک در منطقه پنجاب از شبه‌قارّهٔ هند بنیان نهاده شد و بدست ده ...