مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

ضعف حواس بدن در سنین سالمندی

[ad_1]

در سنین بالا حواس پنجگانه بدن دچار افت خواهد شد به خصوص بینایی و شنوایی آسیب های زیادی می بینند. این به خاطر کهولت سن است. با افزایش سن، تغییراتی از قبیل چین و چروک، لکه‌ها و … بر روی پوست ظاهر می‌شوند. روش‌هایی برای جوان سازی پوست وجود دارد که می‌توان به درمان‌های جراحی و امواج رادیویی اشاره نمود.

سالمندی، اگر چه دوران شکوفایی تجربه و خرد به شمار می‌‌رود و تکریم سالمند هم به اقتضائی آداب و سنت‌های ملی و هم براساس آموزه‌های دینی، بر همه ما واجب است. اما نیازهای یک سالمند با تکریم خلاصه نمی‌شود.

دوران سالمندی دورانی است که به سبب تغییرات فیزیکی و بیولوژیکی، فرد بیش از سایر سنین در معرض ابتلا به انواع بیماری‌ها و اختلالات جسمی است و گاهی از این آسیب‌ها و شیوه‌های پیشگیری از آنها می‌‌تواند به ارتقای سطح زندگی سالمندان و بازنشستگان یاری رساند.

 

مجموعه حاضر با هدف کمک به حفظ و ارتقای سلامت بازنشستگان محترم تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری تهیه شده و حاوی نکاتی است که می‌تواند در این زمینه به فرد سالمند و خانواده وی کمک کند.تعیین سن آغاز پیری کار دشواری است. عده‌ای از محققان نیز به طور کلی ممکن است در ۸۰ سالگی هم تحرک و جنب و جوش و فعالیت کافی داشته باشد

 

و سیمایش چنان باشد که آثار و علایم پیری بر آن غالب نباشد، در حالی‌که فرد دیگری ممکن است در سن 40 تا 50 سالگی هم احساس ضعف و سستی و پیری کند با این اوصاف، پیری زمانی آغاز می‌شود که توان عضلانی، دستگاه عصبی و سایر دستگاه‌های حیاتی به دلیلی غیر از بیماری کاهش چشمگیر پیدا کند.

 

تحولات مربوط به گذار از دوران جوانی و میانسالی به دوران سالمندی آن‌چنان تدریجی است که حتی ممکن است خود شخصی اصلا متوجه آن نشود.اما نکته مهم این است که سالمندی برخلاف آنچه اغلب تصور می‌شود همراه با آن‌گونه مشکلاتی نیست که بر سر زبان‌ها افتاده و سالمندان را افرادی خسته، بیمار، افسرده و کم حافظه به حساب می‌آورند.

 

 افراد سالمند اگرچه از نظر توان جسمی قدرت رقابت با جوانان را ندارند اما در بسیاری از فعالیت مانند پیاده‌روی، ورزش‌های سبک و سایر فعالیت‌های اجتماعی می‌‌توانند مشارکتی جدی داشته باشند آنان همچنین می‌‌توانند به فعالیت‌های ذهنی مثل مطالعه و شرکت در آموزش‌های مورد علاقه و سرگرمی‌های فکری ادامه دهند.

 

وضع سلامت جسمی سالخوردگان و میزان کارآمدی حواس پنجگانه آنان بسیار متفاوت از یکدیگر است.یک فرد 75 ساله ممکن است آرام‌ترین صحبت در گوشی شما را بشنود، در حالی که یک سالمند ۶۵ ساله ممکن است حتی صدای زنگ در را هم نشنود؛ در هر صورت رسیدن به دوران سالمندی همراه با تغییرات جسمی به‌خصوصی کاهش قدرت بینایی، شنوایی، چشایی، بویایی،

 

کاهش قدرت بدنی و هماهنگی حرکتی و سرعت واکنش در مقابل محرک‌هاست.یکی دیگر از تغییرات جسمی دوره سالمندی، افزایش حساسیت در مقابل سرما و گرماست و بدن فرد سالمند نمی‌تواند همچون گذشته، در مقابل سرما و گرما به سرعت خود را سازگار کند.کاهش حساسیت گیرنده‌های حساس در حواس چشایی، بویایی و لامسه نسبت به محرک‌های بیرونی در دوره سالمندی کاملا مشهود است.

 

این مسئله باعث می‌‌شود تا فرد سالمند در درک مزه‌ها، بوها و پی بردن به خصوصیات اشیاء از طریق لمس آنها با مشکلاتی مواجه شود.شکی نیست که بی‌توجهی اطرافیان در خصوص مشکلات حسی افراد سالمند، می‌‌تواند نوع روابط فرد سالخورده و امنیت و سلامت جسمی و روانی وی را با مخاطراتی همراه سازد.

 

بنابراین می‌‌توان با شناخت این محدودیت‌ها، تدابیری را به کار گرفت تا شخصی سالمند بتواند از حواس خود به شکل صحیح‌تری استفاده کند.

 

حس چشایی

حساسیت گیرنده‌های چشایی نسبت به مزه‌ها، بعد از ۶۰ سالگی به‌طور محسوسی کاهش پیدا می‌‌کند.هر چند تعداد جوانه‌های چشایی در این دوره کاهش نمی‌یابد اما عواملی مانند کشیدن سیگار، استفاده از دندان مصنوعی، مصرف دارو و قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های محیطی، می‌‌توانند موجب ضعف توانایی فرد در تشخیص مزه‌های مختلف شوند

 

ناتوانی در تشخیص مزه‌ها موجب می‌شود تا فرد سالمند از خوردن غذا لذت چندانی نبرد که این خود سبب کم غذایی و سوء تغذیه در این افراد می‌‌شود.

 

برای تقویت حس چشایی در افراد سالمند، رعایت نکات ذیل لازم است

۱- افزودن چاشنی‌های مختلف (ادویه‌جات ملایم یا شکر) به مواد غذایی، آن را برای فرد سالمند لذت بخش‌تر و تشخیص غذاها را آسان‌تر می‌‌سازد.

 

۲- تشویق افراد سالمند به دوری از سیگار و دور ساختن آنها از آلاینده‌های محیطی می‌‌تواند در تقویت حس چشایی مؤثر باشد.

 

۳- مواد غیر خوراکی یا مواد پرخطری که دارای ظروف مشابه داروها یا مواد خوراکی هستند؛ حتی‌الامکان باید از دسترس افراد سالخورده دور نگاه داشته شوند.

 

حس بویایی

تعداد گیرنده‌های حسی بویایی، پس از سن 60 سالگی کاهش می‌‌یابد و این امر موجب ضعف بویایی فرد می‌‌شود. علاوه بر آن، ناتوانی در یادآوری و به خاطر سپردن اسامی بوها نیز در کاهش سطح عملکرد این حس موثر است.

 

 به گزارش پارس ناز شخص سالمندی که قادر به تشخیص بوی گاز یا بوی ناشی از سوختن مواد نیست، نمی‌تواند جهت گریز از موقعیت یا رفع عامل خطرساز، به موقع اقدام کند.

 

برای تقویت حس بویایی در افراد سالخورده، توجه به موارد ذیل ضرورت دارد

1- می‌‌توان اشیاء و مواد دارای بوهای مختلف را در اختیار فرد سالمند قرار داد و به وی کمک کرد تا با بو کردن آنها، بوی هر ماده را تشخیص دهد. تمرین بویایی باعث حفظ یا کاهش تدریجی قابلیت تشخیص بوها می‌‌شود.

 

2- در جایی که فرد سالمند ساکن است، حتی‌الامکان نباید از مواد دارای بوهای تند استفاده شود.همچنین ضروری است که آلاینده‌های محیطی را به حداقل رساند تا توانایی درک تفاوت میان بوها برای شخصی سالخورده مقدور شود.

 

حس لامسه

تجربه دوران سالمندی، معمولاً با کاهش توانایی‌های لمسی به ویژه در دست‌ها و نوک انگشتان همراه است.دلیل آن نیز کاهش جریان خون در اندام‌های دور از قلب مانند دستها و پاها است که به ویژه پس از سن هفتاد سالگی بروز می‌کند.بنابراین سالمندانی که بیش از سایرین نیازمند بهره‌گیری از حس لامسه خود هستند (مانند سالمندان نابینا) طی این دوره با مشکلات جدی مواجه می‌شوند.

 

برای تقویت حس لامسه افراد سالمند می‌‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد

1- تمرین حس لامسه به فرد سالمند کمک می‌‌کند تا تفاوت‌های قابل لمس‌دار اشیاء (زبری، نرمی، سردی، گرمی، اندازه و سایر ویژگی‌ها) را تاحد زیادی درک کند.

 

لذا می‌‌توان مواد و اشیاء مختلف را در اختیار فرد قرار داد و از او خواست که تفاوت‌های آنها را توضیح دهد. تشویق افراد سالمند به حرکت دادن دست‌ها و پاها به‌ویژه نرمش انگشتان به افزایش جریان خون و حفظ ورزیدگی اندام‌های لمسی آنان کمک شایانی می‌‌کند.

 

 ۲- لمس دقیق اشیاء در صورتی برای افراد سالمند آسانتر خواهد بود که این اشیاء عاری از هر نوع آلودگی باشند. بنابراین رعایت نکات ایمنی مانند پاکیزگی وسایل مورد استفاده سالمندان و پرهیز از جابه جایی مکرر آنها، سالخوردگان را در لمس این وسایل با مشکلات کمتری مواجه می‌‌سازد.

 

از آنجا که بسیاری از سالمندان به دلیل کم بینایی، برای پیدا کردن اشیاء از حس لامسه خود استفاده می‌‌کنند، اشیای برنده یا حرارت‌زا بایستی از دسترس آنان دور باشند. ضمن آن که استفاده از نشانه‌های لمسی نیز می‌‌تواند محیط زندگی آنان را ایمن‌تر و تردد آنها را آسانتر سازد.

 

حس بینایی

 ضعف یافقدان کاملی حس بینایی، بیشترین محدودیت را بر فرد سالمند تحمیل می‌‌کند که عوامل بروز آن عبارتند از:

 

1- کدورت بیش از حد عدسی، موجب بروز بیماری آب مروارید می‌‌شود. این بیماری در صورت گسترش، می‌‌تواند موجب نابینایی می‌‌شود. تعداد مبتلایان به آب مروارید، از دوره میانسالی تا اواخر کهنسالی (مرحله پیری)، ۱۰ برابر افزایش می‌‌یابد. چنانچه بیمار را به‌موقع تحت درمان قرار دهیم، با عمل جراحی می‌‌توان مشکل را حل کرد.

 

2- تخریب سلول‌های حساس به نور در مرکز شبکیه چشم، یکی از مهمترین عواملی بروز نابینایی در سالمندان است که به سبب کهولت سن، ابتلا به دیابت، قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید یا پاره‌ای حوادث محیطی ایجاد می‌‌شود.

 

علاوه بر رعایت مسائل ایمنی به ویژه ایمن‌سازی محیط زندگی فرد سالمند، مراجعه به‌موقع به پزشک و استفاده از رژیم‌های غذایی مناسب، می‌‌تواند از بروز یا پیشرفت بسیاری از آسیب‌های بینایی دوران سالمندی جلوگیری کند.

 

توجه به برخی نکات هنگام مراقبت از فرد سالمند می‌‌تواند اثراث منفی ناشی از ضعف بینایی را در زندگی آنان به حداقل برساند

الف) تیزبینی و دقت بینایی در افراد سالخورده تا حد زیادی کاهش می‌‌یابد.آنان در زمینه تردد، انطباق با تاریکی (رفتن از محیط‌های روشن به فضاهای تاریک و تشخیص اشیاء در فضاهای فاقد نور) و انجام فعالیت‌های روزمره با دشواری‌هایی مواجه می‌شوند.توجه و مراقبت دائم و آگاه ساختن این افراد نسبت به موانع و شرایط محیطی، از بروز بسیاری از حوادث جلوگیری می‌‌کند.

 

ب) با استفاده از رژیم های غذایی مناسب، تاثیر به‌سزایی در پیشگیری از بروز یا تشدید آسیب‌های بینایی خواهد داشت.مصرف مداوم سبزیجات و ویتامین‌ها می‌‌تواند از تخریب سلول‌های مرکزی شبکیه جلوگیری کند.همچنین صرف به موقع غذاها و پرهیز از مصرف مواد پرچرب و مواد قندی، در این رابطه دارای اهمیت بسیار است.

 

ج) بسیاری از سالمندان مبتلا به آسیب‌های بینایی، با اضطراب، افسردگی و ضعف اعتماد به نفس دست به گریبانند.برقراری ارتباط مناسب با این افراد و آگاه ساختن آنان از جنبه‌های مختلف این نقایص و مطمئن ساختن آنان درخصوص دریافت مراقبت‌های لازم، آنها را به زندگی امیدوارتر می‌‌سازد.

 

حس شنوایی

کاهش جریان خون در گوش، موجب مرگ سلول‌های شنوایی گوش داخلی و در نتیجه ضعف شنوایی فرد سالمند می‌‌شود. این ضعف درخصوص صداهای با فرکانس رای بالا (اصوات زیر یا نازک) شدیدتر است.سالخوردگان کم شنوا یا ناشنوا طبیعتاً از سطح ایمنی پایین‌تری در ارتباط‌های اجتماعی برخوردارند،

 

به ویژه آن‌که ناتوانی در درک گفتار اطرافیان، آنان را در برقراری ارتباط با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌سازد و در برخی اوقات، موجب طرد آنان حتی از سوی نزدیکان می‌‌شود.

 

در برخورد با سالمندان دچار ضعف شنوایی، توجه به نکاتی چند، حائز اهمیت است

 ۱- هنگام صحبت با فرد، به جای داد زدن باید به طور واضح و شمرده صحبت کرد و هنگام تکرار کلمات، صبر و حوصله بیشتری به خرج داد.

 

۲- زمان مشاهده علائمی از ضعف شنوایی، عفونت یا درد گوش در فرد سالمند باید بلافاصله وی را جهت انجام معاینات، نزد پزشک متخصص برد تا با اقدام‌های درمانی به‌موقع (مانند استفاده از سمعک) از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.

 

۳- هنگام گفتگو با فرد سالمند دچار مشکل شنوایی، باید حتی‌الامکان از سروصداهای زائد کاست تا وی بتواند کلام را به خوبی درک کند.سالمند کم شنوا برای درک بهتر صحبت‌های ما به صورت‌مان نگاه می‌‌کند تا از حالت چهره و اشاره‌های ما، منظورمان را بهتر درک کند، پس هنگام صحبت با فرد سالمند باید آرامش‌مان را حفظ کنیم، کلمات را شمرده ادا کنیم و اشاره‌های سر و دست را با گفتارمان همراه سازیم.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان


عبارات مرتبط با این موضوع

ضعف حواس بدن در سنین سالمندیضعفحواسبدنسنینسالمندیضعف حواس بدن در سنین سالمندی ،حواس پنجگانه سالمندان،حس بینایی بزرگسالان،ضعف شنوایی تغذیه در سالمندان تغذیهدرگروههایخاص حفظ سلامت در سنین سالمندی به عادات و ضعف در خوردن خوردن بدن و ضعف تغذیه سالمندان پزشکان ایراندوران سالمندی به سنین ضعف در خوردن کلسیم موجود در شیر و لبنیات به راحتی در بدن سالمندان مجله پزشکی اشاره به موج سالمندی در کشور در سنین جوانی و ضعف حواس کاهش در حس چشایی و سالمند،دوران سالمندی،سالمندان،سالمند و …تنظیم خواب در سنین پیری استرس در سالمندی و تکنیک هایی رفع ضعف سیستم شنوایی در رانندگی در سنین سالمندی کاهش توان رانندگی در ……بهداشت سالمندانرانندگی در سنین سالمندی با خطرات های بدن ، این ضعف رانندگی در پیری می سالمندان پزشکان ایران عضوی در بدن است اینکه در سنین سالمندی در توان فرد و حواس مقاله در مورد تغذیه سالمندانمقالهدرموردتغذیهسالمندان کاتابولیسم در بدن بالا می رود سالمندی به سنین بالای ۶۰ ضعف در خوردن تغذیه دوران سالمندی سایت پزشکان بدون مرز سلامت در سنین سالمندی به حفظ وزن بدن در یک احساس ضعف و ۴ علت تغذیه‌ای ضعف و بی‌حالی ممکن است در ایجاد حالت ضعف در سالمندی، از خاصه در خانم‌ها در سنین ضعف حواس بدن در سنین سالمندی ضعفحواسبدنسنین ضعف حواس بدن در سنین سالمندی ،حواس پنجگانه سالمندان،حس بینایی بزرگسالان،ضعف شنوایی تغذیه در سالمندان تغذیهدرگروههایخاص از سالمندی نمی‌توان پیشگیری کرد اما حفظ سلامت در سنین سالمندی به حواس به بدن و ضعف ضعف حافظه علت شایع بیشتر ندارد ضعفحافظه با اینکه گاهی سالمند، منکر وجود ضعف حافظه در در بدن کم در سنین سالمندی رانندگی در سنین سالمندی کاهش توان رانندگی در سالمندان … بهداشت سالمندان رانندگی در سنین سالمندی با خطرات های بدن ، این ضعف رانندگی در پیری می تغذیه دوران سالمندی سایت پزشکان بدون مرز سلامت در سنین سالمندی به عادات حفظ وزن بدن در یک میزان احساس ضعف و روان شناسی دوران سالمندی سایت پزشکان بدون مرز و گرماست و بدن فرد نمی تواند در مقابل ضعف شنوایی و و عاطفی در سنین سالمندی سالمند،دوران سالمندی،سالمندان،سالمند و سلامت،ورزش مقالات سلامت تنظیم خواب در سنین پیری استرس در سالمندی و تکنیک هایی برای رفع ضعف سیستم شنوایی در سالمندان پزشکان ایران عضوی در بدن است اینکه در سنین سالمندی به ضعف عضلانی، اختلال در صحبت سالمندان مجله پزشکی اشاره به موج سالمندی در کشور در سنین جوانی و ضعف حواس کاهش در حس چشایی و ۴ علت تغذیه‌ای ضعف و بی‌حالی ممکن است در ایجاد حالت ضعف در سالمندی، از خاصه در خانم‌ها در سنین زبان بدن در روانشناسی سوزش بدن در اثر چیست تاتو بدن در تهران علت خارش بدن در موقع خواب علت خارش بدن در شب پاکسازی بدن در طب سنتی انواع روغن بدن در امیزش اعضای بدن در کف پا



لینک منبع :ضعف حواس بدن در سنین سالمندی

ضعف حواس بدن در سنین سالمندی - پارس ناز www.parsnaz.com/ضعف-حواس-بدن-سنین-سالمندی.html‎Cachedضعف حواس بدن در سنین سالمندی ،حواس پنجگانه سالمندان،حس بینایی بزرگسالان، ضعف شنوایی سالمندان،بیماری های سالمندان،حس بویایی سالمندان،ضعف حواس ... حواس پنجگانه در دوران سالمندی - اسایشگاه سالمندان در کرج www.asayeshgah-kheradmand.ir/.../حواس-پنجگانه-در-دوران-سالمندی‎Cached20 ژانویه 2017 ... بروز این ضعف، امنیت فرد سالمند را به مخاطره می افکند. ... اندام های دور از بدن مانند دستها و پاها می باشد که به ویژه پس از سن هفتاد سالگی بروز می کند. ضعف حواس بدن در سنین سالمندی - پاندا رسا www.pandarasa.ir/Tags?search=ضعف+حواس+بدن+در+سنین+سالمندی سن و سالمندی نترسید...سالمندی و سلامت,سالمندی,روانشناسی سالمندی,دوران سالمندی, سالمندی,بهداشت روان سالمندی,بهداشت سالمندی,ت......lknd سالمندی, سالمندی و سلامت, ... راهکارهای تقویت حواس پنجگانه در سالمندان - برترین ها www.bartarinha.ir/fa/.../راهکارهای-تقویت-حواس-پنجگانه-در-سالمندان‎Cached12 نوامبر 2016 ... افراد سالمند اگرچه از نظر توان جسمی قدرت رقابت با جوانان را ندارند اما در ... مقابل سرما و گرماست و بدن فرد سالمند نمی تواند همچون گذشته، در مقابل سرما و گرما ... پس از سن 60 سالگی کاهش می یابد و این امر موجب ضعف بویایی فرد می شود. مقالات|فیزیوتراپی در سالمندان | کلینیک آوا clinic.avaerc.com/?p=376‎Cached2 ژوئن 2017 ... بدن سالمندان به داروها حساسیت بیشتری دارد وبا دوز کمتری نسبت به افراد جوان دچار آسیب و تغییرات هوشیاری و حواس میشوند. ✅ عوارض بسیاری از تماس ... در اثر ضعف در جذب غذا کمبود ویتامین ها و مواد معدنی ایجاد میشود. ✅ در اثر کم شدن ... انسانها معمولا به قله توانایی فردی و عملکردشان در سن ۳۰ سالگی میرسند. ظرفیت ... راهکارهای تقویت حواس پنجگانه در سالمندان payeshonline.com/.../راهکارهای-تقویت-حواس-پنجگانه-سالمندان‎Cached31 دسامبر 2016 ... حواس پنج گانه, سالمندان, حواس پرتی سالمندان, ... یکی دیگر از تغییرات جسمی دوره سالمندی، افزایش حساسیت در مقابل سرما و گرماست و بدن فرد سالمند نمی ... پس از سن 60 سالگی کاهش می یابد و این امر موجب ضعف بویایی فرد می شود. [DOC] مشکلات شایع دوران سالمندی - شبکه بهداشت و درمان تیران و کرون tiranhealth.mui.ac.ir/sites/tiranhealth.mui.ac.ir/.../salmandi.docx‎Cached Similarاین دیدگاه که آدمی، پیری و سالمندی را تنها از دید ضعف قوا و انحطاط بدن یا ضعف دید و گوش و دیگر حواس مورد توجه قرار دهد، اشتباهی بس ... در این سنین، تازه آدمی متوجه می شود که لذت ها چه زود فانی شدند و روزهای جوانی به چه سرعتی گذشتند و از دست رفتند. ۷ دلیل بی‌اشتهایی در سنین پیری - جام جم آنلاین jamejamonline.ir/sara/.../۷-دلیل-بی‌اشتهایی-در-سنین-پیری‎Cached24 دسامبر 2014 ... با افزایش سن میزان سوخت و ساز بدن در حالت استراحت کاهش پیدا می‌کند که علت آن کم شدن برخی هورمون‌ها از جمله هورمون رشد و کاهش ... ۱ - ضعف حواس: ۷ علت بی‌اشتهایی سالمندان - سالمندان - خانواده - سلامت نیوز www.salamatnews.com/news/132278/۷-علت-بی‌اشتهایی-سالمندان‎Cached Similar24 دسامبر 2014 ... با افزایش سن میزان سوخت و ساز بدن در حالت استراحت کاهش پیدا می کند ... ۱ - ضعف حواس: کاهش در حس چشایی و بویایی که با بالا رفتن سن رخ می دهد، ... آنچه سالمندان باید بخوانند - دانشگاه علوم پزشکی مشهد www.mums.ac.ir/ch_kalat/fa/salmandanknow‎Cached Similarبا افزایش سن ، توده عضلانی و سوخت و ساز بدن کاهش می یابد ، مصرف غذا کمتر شده و همچنین تغییراتی در ... کمبود آهن منجر به کم خونی ، احساس خستگی و ضعف میگردد .