مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

نبوت و امامت چه تفاوتی با هم دارند؟

[ad_1]

بامداد-تفاوت  نبوت و امامت
در نظر برخی مانند فخر رازی و شیخ محمد عبده مقام امامت همان مقام نبوت بوده و فرقی بین آن دو نیست. در مقابل عده کثیری معتقد به تفاوت میان آن دو بوده و بر اساس آیه ۱۲۴ سوره بقره: «انی جاعلک للناس اماما» به برتر بودن مقام امامت از مقام نبوت حکم کرده‏اند. از آن جمله: علامه طباطبایی، شیخ طوسی، طبرسی و دیگران. زیرا از نظر اینها به لحاظ تاریخی، مقام امامت آن وقت به حضرت ابراهیم اعطا گردید که ایشان در آن زمان مقام نبوت را داشتند.

re1093

این مطلب به ویژه با توجه به لحن آیه که امامت را مبتنی بر امتحانات و آزمایشات سخت در دوران نبوت حضرت ابراهیم مبتنی کرده است به خوبی فهمیده می‏شود. آیه در مقام اعطای نشان و درجه عالی‏تری است که با درجات پیشین تفاوت ماهوی و حقیقی را داراست. و اگر جز این باشد لغویت در حکم  تازه، لازم می‏آید. بنابراین مقام امامت مقامی است که در رتبه بالاتری از مقام نبوت قرار گرفته است.

حالا تفاوت میان این دو و اینکه آن رتبه بالاتر چیست؟ نظریات ذیل را در میان علماء می‏توان مشاهده کرد:

۱ـ بعضی گفته ‏اند: تنها فرق امام با نبی در این است که به نبی وحی می‏شود اما بر امام وحی صورت نمی‏گیرد. به نظر می‏رسد این فرق درست نباشد زیرا علی‏ القاعده بایستی درجه بالاتر، ویژگیهای درجه پایین‏تر را در خود حفظ کند نه اینکه تنزل بکند.

۲ـ در نظر برخی، از جمله علامه طباطبایی، نبی تنها دارای هدایت تشریعی و به اصطلاح ارائه کننده طریق است. اما امام افزون بر آن، دارای هدایت تکوینی هم هست. یعنی امام از نظر تأثیر باطنی و نفوذ روحانی که اثر وجودیش در قلب انسان می‏تابد او را هدایت می‏کند. و لذا مقام امامت یکنوع ولایت بر اعمال مردم است از نظر باطن، که توأم با هدایت می‏باشد. (ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱، ص ۳۷۲ تا ص ۳۸۲).

۳ـ برخی هم چون استاد مطهری(ره) گفته ‏اند: فرق نبوت و امامت در این است که نبوت راهنمایی، ابلاغ و اخبار است. ولی امامت، رهبری یعنی علاوه بر رهبری اجتماعی، رهبری معنوی به سوی خدا هم هست. (مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج ۳،ص ۳۱۸).

۴ـ برخی دیگر مانند استاد سبحانی معتقدند: نبی تنها مأمور به ابلاغ رسالت و دادن نویدها و بیم‏ها به مردم است ، اما امام علاوه بر آن پیشوایی است که شخصا دارای سمَت امر و نهی و تکلیف و دستورات است. و جامعه بشری را با مدیریت صحیح به حد کمال رساند.(سبحانی، جعفر، منشور جاوید، انتشارات توحید، ج ۵، ص ۲۵۲)
فرق بین رسول و نبی چیست؟ ما معمولاً برای معادل عربی رسول در زبان فارسی لفظ پیغمبر، پیامبر و پیمبر به کار می‏بریم، ولی لفظی که مترادف با نبی باشد نداریم و به ناچار لفظ پیامبر که هم معنی رسول است را به کار می‏بریم و حال آنکه قرآن دو تعبیر به کار می‏برد یکی رسول و دیگری نبی، این گونه استعمال موجب شده میان اندیشمندان مسلمان بحث شود که آیا رسول و نبی با هم تفاوت دارند یا نه و اگر تفاوت ندارند پس علت استعمال دو لفظ نبی و رسول در قرآن خصوصا در احادیث چیست؟ این استعمال می‏تواند سبب جعل دو اصطلاح متفاوت از هم باشد یانه؟

برای روشن شدن بحث نکاتی را متذکر می‏شویم:
نخست اینکه این دو از نظر مفهوم، تفاوت چندانی ندارند زیرا واژه نبی یا به معنای فرد دارای خبر مهم است و یا به معنای فرد دارای مقام بلند، و واژه رسول هم یا به معنای فرد دارای پیام است یا به معنای واسطه در انجام کار، پس از جهت مفهوم هیچکدام اعم یا اخص از دیگری نیستند.

ثانیا، از اختلاف موارد استعمال لفظ نبی و رسول در قرآن خصوصا با توجه به روایات شریفه راجع به انبیا و رسل می‏توان فهمید که نبی از نظر مصداق اعم از رسول است یعنی همه فرستادگان خدا نبی بوده‏اند ولی رسول نبوده‏اند همین اختلاف در کاربرد سبب شده است که علما نبی را غیر از رسول از نظر اصطلاح بدانند.

ثالثا در میان علما در بیان وجه تمایز میان دو اصطلاح نبی و رسول، تفاوت‏هایی دیده می‏شود که در ذیل به آنها اشاره می‏گردد:

۱ـ به نظر علامه طباطبایی نبی آن کسی است که خواب می‏بیند و در خواب به او وحی می‏شود و لی رسول آن کسی است که ملک وحی بر او نازل می‏شود و او ملک را می‏بیند و با او سخن می‏گوید.

علامه این نظر را اولاً از آیه ۹۵ سوره اسراء مستفاد می‏داند «قل لو کان فی الارض ملائکه یمشون مطمئنین لنزلنا علیهم من السماء ملکا رسولاً ؛ بگو اگر ملائکه در زمین مثل شما آرام آرام راه بروند ما از آسمان ملکی به عنوان رسول بر آنان نازل می‏کردیم».

و ثانیا از حدیث ذیل استفاده می‏کند:
در کافی از امام صادق(علیه السلام) نقل شده است که: خداوند عزوجل ابراهیم را بنده خود قرار داد قبل از آنکه او را پیغمبر کند و او را پیغمبر خود قرار داد پیش از آنکه رسول خود کند (دقت کنید) و او را رسول خود قرار داد پیش از آنکه خلیل خود قرار دهد…(نک: ترجمه المیزان، ج ۱، ص ۳۸۲ و ج ۱۴، ص ۵۸۲).

۲ـ به نظر برخی مانند استاد مصباح نبی به هر فرستاده و پیکی گفته می‏شود ولی رسول بر پیک مخصوص اطلاق می‏شود.

ایشان این تفاوت را از نگرش به موارد متفاوت استعمال نبی و رسول در قرآن و حدیثی که می گوید ۳۱۳ نفر از انبیا فقط دارای رسالت خاصی بوده‏اند، استفاده می‏نمایند. (محمد تقی مصباح، راهنماشناسی، ج ۲، ص۱۶ـ۱۳)

فرقهای ذیل هم میان نبی و رسول گفته شده که توسط علما به چالش و نقد کشیده شده‏اند.

الف ـ رسول کسی است که مبعوث به شرع جدیدی شده باشد و نبی اعم از او کسی است که شرع سابق را تبلیغ کند.

ب ـ رسول کسی است که دارای کتاب باشد و نبی آن کسی است که کتاب نداشته باشد.

ج ـ رسول کسی است که دارای کتاب باشد ولی فی ‏الجمله نسخ شده باشد و نبی کسی است که چنین نباشد.

د ـ رسول کسی است که به او وحی می‏شود و مأمور به ابلاغ هم باشد ولکن نبی کسی است که از طرف خدا به او وحی شده خواه مأمور رساندن محتوای وحی به مردم باشد یا نباشد.

منبع: واحد پاسخ به سۆالات دفتر تبلیغات اسلامى
تبیان

نوشته نبوت و امامت چه تفاوتی با هم دارند؟ اولین بار در بامداد پدیدار شد.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

درزمان آشنایی برای ازدواج چه سوالاتی باید از هم … خانواده های هرکدام در مورد استقلال آنها چه نظری دارند وآیا این اجازه را به آنها می نزول دادن پول ربا در حکم پیکار با خدا و پیامبر است؟نزول دادن پول ربا در حکم پیکار با خدا و پیامبر است؟قرائت فراموش شده بازخوانی نظریۀ علمای ابرار، …امامت کانونی‌ترین اصل در تلقی شیعی از اسلام است سوال این است که آیا شیعیان درباره آموزش روابط صحیح زناشویی همه چیز در باره روابط …آموزش رابطه زناشویی برای زوج های جوان به نقل از آکاایران متداولترین روش ها و اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعیالف دیدگاه شریعتی درباره ولایت فقیه و انتظاردر دوره غیبت کبرا، یک نظام انتخاباتی خاص به وجود می آید و آن یک انتخابات دموکراتیک است وبلاگ دوستان سوالات درس به درس دینی سال سوم …سوالات متن درس نشانه ی بیداری و هوشیاری و ورود به وادی انسانیت چیست ؟ توضیح دهید پرسش و پاسخ لب المیزانامروز کار تجلیل از شهدا و حفظ یاد گرامى این عزیزان یک فریضه است رهبر معظم انقلاب حضرت علل و آثار دین گریزی جوانان چیست؟ گنجینه پاسخ‌ها …علت دین گریزی جوانان چیست؟ و چه پیامد هایی را به دنبال خواهد داشت؟چرا گاهی در توکل به خدا جواب نمی‌گیریم؟ لطفا بفرمائید توکل به چه معناست؟ و چگونه عمل کنیم تا مصداق توکل کنندگان در آیه من درزمان آشنایی برای ازدواج چه سوالاتی باید از هم بپرسیم؟ آکا آشناییازدواجسوالاتیآشنایی زمان ازدواج این پرسشنامه یکی از پرسشنامه های جامع در این نزول دادن پول ربا در حکم پیکار با خدا و پیامبر است؟ ضمن عرض خوش آمد گویی با توجه به کاربر محور بودن انجمن همه مطالب سایت مورد تائید نمی باشد و قرائت فراموش شده بازخوانی نظریۀ علمای ابرار، تلقی اولیۀ قرائت فراموش شده بازخوانی نظریۀ علمای ابرار، تلقی اولیۀ اسلام شیعی از اصل امامت مشک جزوه درس وصیت نامه امام خمینی ره دانشگاه آزاد اسلامی واحددزفول جزوه درس وصایای امام خمینی ره استاد مسلم میرزاوند تغذیه ورزشکاران و اصول تغذیه در ورزش ورزش ، بدنسازی به سایت ورزش و بدنسازی آکاایران خوش آمدید در این بخش با تغذیه ورزشکاران و سایر موارد تغذیه وبلاگ دوستان سوالات درس به درس دینی سال سوم دبیرستان سوالات متن درس نشانه ی بیداری و هوشیاری و ورود به وادی انسانیت چیست ؟ توضیح دهید علل و آثار دین گریزی جوانان چیست؟ گنجینه پاسخ‌ها اسلام علت دین گریزی جوانان چیست؟ و چه پیامد هایی را به دنبال خواهد داشت؟ پرسش و پاسخ لب المیزان امروز کار تجلیل از شهدا و حفظ یاد گرامى این عزیزان یک فریضه است رهبر معظم انقلاب حضرت امام صحت تاریخی محمد ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد صحتتاریخیمحمد این مقاله به بررسی صحت تاریخی محمد و منابع موجود جهت تاریخ‌نگاری زندگی او می‌پردازد چرا گاهی در توکل به خدا جواب نمی‌گیریم؟ لطفا بفرمائید توکل به چه معناست؟ و چگونه عمل کنیم تا مصداق توکل کنندگان در آیه «من یتوکل



لینک منبع :نبوت و امامت چه تفاوتی با هم دارند؟

تفاوت نبوت و امامت در چیست؟ - بیتوته www.beytoote.com/religious/tenet/prophecy2-imamate.html‎Cached Similarتفاوت نبوت و امامت,نبوت چیست,امامت چیست,تفاوت امامان با پیامبران ... مسلمان بحث شود که آیا رسول و نبی با هم تفاوت دارند یا نه و اگر تفاوت ندارند پس علت استعمال ... امامت و نبوت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ - افکار نیوز www.afkarnews.ir/.../607757-امامت-نبوت-چه-تفاوتی-با-یکدیگر-دارند‎Cached5 آوریل 2017 ... باید بگوئیم که منظور هدایت بامر ملکوتی است یعنی امام کسی است که دارنده مقام ولایت باطنی و قدرت تصرف در تکوین باشد تا بتواند هدایت بمعنای ... نبوت و امامت چه تفاوتی با هم دارند؟ | تفاوت نبوت و امامت - قطره www.ghatreh.com/news/nn34713372/ 21 نوامبر 2016 ... تفاوت نبوت و امامت در نظر برخی مانند فخر رازی و شیخ محمد عبده مقام امامت همان مقام نبوت بوده و فرقی بین آن دو نÛ. امامت و نبوت چه تفاوتی با هم دارند؟ | بامداد از جمله ملزماتی - قطره www.ghatreh.com/news/nn36831493/امامت-نبوت-تفاوتی-دارند 5 آوریل 2017 ... بامداد از جمله ملزماتی که هر فرد مسلمان با گرایش دین اسلام آن را باید بداند اصول دین و فروع دین است. اصول دین اØ. تفاوت امام و پیامبر در چیست؟ - گنجینه پاسخ‌ها - اسلام کوئست - مرجعی ... www.islamquest.net/fa/archive/question/fa3360‎Cached Similarحضرت علی هم تمامی آنها را کتبی و شفاهی در اختیار امام بعد از خودش قرار داد. ... فرق دوم: پیغمبر رسما با عالم غیب تماس می گیرد و فرشته وحی را مشاهده می نماید و ملکوت جهان ... طبقه بندی موضوعی دانش، مقام و توانایی های معصومان|رابطه نبوت و امامت ... There are differences between the imams and the Holy Prophet that are mentioned in ... فرق امام و پیامبر چیست؟ - تبیان article.tebyan.net/243665/فرق-امام-و-پیامبر-چیست-‎Cachedگرچه در روایات فراوان الهام و ارتباط با جهان غیب براى امامان اثبات شده لیکن در خود همان ... حضرت على هم تمامى آنها را کتبى و شفاهى در اختیار امام بعد از خودش قرار داد. ... لذا مى فرمودند: ما گنجینه علوم نبوت هستیم، ما وارث علوم پیغمبر هستیم، علوم پیغمبر ... دارد لیکن این وحى و الهام با وحى انبیا فرق دارد، پیغمبر رسما با عالم غیب تماس مى ... تفاوت امامت و نبوت | پرسمان دینی masjedaliasghar.ir/?tag=تفاوت-امامت-و-نبوت‎Cachedبایگانی/آرشیو برچسب ها : تفاوت امامت و نبوت ... توانن چون از آغاز تولد مثل ما نبودن و حتی تولدشان نیز با ما فرق می کرد چه باید بکنیم یا مثلاً در مورد یه جریان در زمان پیامبر و ... اوّلین امام، حضرت آدم(ع) بود؛ که هم نبی بود هم امام. ... و چرا دوازده امام وجود دارد ؟ تفاوت شان نبوت و امامت | پرسمان دینی masjedaliasghar.ir/?tag=تفاوت-شان-نبوت-و-امامت‎Cached1 ژوئن 2016 ... پاسخ: امامت و نبوّت مقام نیستند بلکه تکالیفی هستند بر عهده ی ولیّ خدا. ... 38 views | under عقیده شناسی · امامت و خلافت چه تفاوتی با هم دارند ؟ نبوت - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/نبوت‎Cached Similarمحمد · اهل بیت · خلفای راشدین · امامان شیعه · صحابهٔ محمد ... اصل نَبُوّت، یعنی باور به اینکه خدا برای رساندن سخن خود به انسان، پیامبرانی را از میان خود آنان برگزیده‌است. ... و اخلاقی یکسانند، ولی در چهره و زمان حاکمیت دین ویژه، فرقهایی با هم دارند. ... نخستین شریعت ربانی که در صحف نوح منعکس است با شریعت ابراهیم تفاوتی چندان ندارد و ... تفاوت رسالت نبوت - امامت در چیست؟ - مشخصات پرسش و پاسخ pasokhgo.valiasr-aj.net/porseman/showquestion.php?code=46134‎Cached3- برخی هم چون استاد مطهری(ره) گفته اند: فرق نبوت و امامت در این است که نبوت ... مسلمان بحث شود که آیا رسول و نبی با هم تفاوت دارند یا نه و اگر تفاوت ندارند پس علت ...