مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد (ع)

جام جم سرا:

شاید به خاطر زحمات طاقت‌فرسای مادر در پرورش دوران جنینی و شیردهی اولاد که منحصر به مادر است و در این فراز رساله حقوق، امام سجاد(ع) اولا با کلام خود دلایل توجیهی اهمیت حقوق مادر را ذکر می‌کنند، ثانیا سپاسگزاری و قدرشناسی از حق مادر را دستور می‌فرمایند؛ اما امام چه دلایلی را برای توجیه اهمیت حق مادر می‌فرمایند؟ حق مادر این است که بدانی:

1 ـ تو را حمل کرده در حالی که هیچ کس دیگری را حمل نمی‌کند.

2 ـ از میوه قلبش تو را اطعام کرده که هیچ کس چنین لطفی نمی‌کند.

3 ـ تو را با تمام اعضا و اندامش حفاظت و نگهبانی کرده است.

4 ـ‌ باکی نداشته که تو سیر باشی ولی خود گرسنه بماند.

5 ـ او تشنه باشد تو سیراب باشی.

6 ـ خود برهنه باشد تو پوشانده شوی.

7 ـ او در گرمای آفتاب باشد ولی برای تو سایه‌ای از محبت فراهم کند.

8 ـ به خاطر تو بیداری کشیده است.

9 ـ تو را از سرما و گرما نگه داشته است.

پس بدان که نمی‌توانی شکر او را بجاآوری مگر این که خداوند مساعدت و کمک کند.

امام(ع) با این توجیهات لطیف می‌فرمایند که حق مادر را نمی‌توان ادا کرد مگر به لطف الهی.

در آیات شریفه قرآن نیز گاه به مادر به تنهایی (با الفاظ ام یا والده) و گاه به والدین اشارت رفته است.

در این آیات به شیردهی اطفال توسط زنان تا حدودی که به مشقت نیفتند دستور فرموده است (آیه 233 بقره) و گاه به بارداری توأم با سختی و زایمان توام با آن مشقت تصریح فرموده‌اند (آیه 15 احقاف) و گاه به وحی به زنان صالحه (آیه 38 طه) توجه شده است.

و گاه به والدین و رابطه مؤمنین با والدین برای اساس قاعده احسان (آیه 215 بقره و آیه 14 لقمان) امر فرموده است، همچنین دعا برای والدین دستور داده شده است.

البته معلوم است که اطاعت والدین تا جایی است که به کفر یا شرک یا ارتکاب معصیت فرمان ندهند. کسانی که والدین خود را از دست داده‌اند نباید دلخور باشند که آنها نیز نزد پروردگار حیات دارند و برای آنها استغفار کنند، رد دین نمایند یا خیرات کنند. بدیهی است که فرزندان نیز در برابر والدین حقوقی دارند.

نکته اینجاست که والدین بر حسب غریزه و فطرت متوجه اولاد و نگهداری و رشد او هستند ولی توجه به والدین دچار سستی و نقصان است. در آیات شریفه به حق انفاق والدین، ارث بردن والدین در قید حیات از اولاد خود امر فرموده‌اند که تفصیل احکام آن در فقه و احکام فقهی آمده است و در قوانین نیز وجود دارد. مراد این است که در روزگار پیری و ناتوانی، پدر و مادری که نیازمند مراقبت، نگهداری و هزینه‌های ضروری هستند محتاج نباشند و عزت و حرمتشان شکسته نشود.

در قانون مدنی نیز درباره هزینه نزدیکان همین اصول حفظ شده است و لذا بر فرزند مستطیع، انفاق والدین نیازمند و ناتوان فرض است و نباید ترک شود ولی آنچه ضابطه است فراتر از احکام قانونی است و آن نیکی به والدین است.

حقوق همسران

در رساله حقوق امام سجاد(ع) روی حقوق زنان که بر ذمه و عهده شوهر است تاکید شده است. امام(ع) ابتدا به چند دلیل بر رعایت حقوق همسران تاکید می‌فرمایند. اولا بدانید:

1 ـ خداوند در زنان برای شما آرامش و موأنست (همنشینی توام با انس و علاقه) قرار داده است.

2 ـ زنان نعمتی از خداوند متعال برای شما هستند.

در چند سطر دیگر دلیل دیگری را بر این می‌افزایند:

3 ـ زیرا که زنان در عقد و قید و بند زندگی خانوادگی هستند.

4 ـ حقوق مردان بر زنان واجب‌تر است، امام (ع) به دنبال این عبارات حقوق زنان را می‌فرمایند:

1ـ4ـ اکرام زنان

2ـ4ـ رفق و مدارای با زنان

3ـ4ـ رحمت و مهربانی با ایشان

4ـ4ـ انفاق زنان به اطعام و پوشش آنان

5ـ4ـ بخشیدن زنان در اشتباهاتی که مرتکب می‌شوند.

و البته زنان باید از خود بپرسند در زندگی خانوادگی نعمتند یا نقمت؟ موجب آرامش هستند یا موجب نگرانی و دلهره و اضطراب؟ زنان باید از خود بپرسند حقوق همسرانشان را انجام می‌دهند؟ و اگر چنین باشد که غالبا زنان ایرانی و مسلمان و عفیف این مرز و بوم چنین هستند، باید شوهران ایشان در رعایت حقوق آنان هیچ کوتاهی روا ندارند.

در حقوق مدنی ایران نیز زنان دارای حقوق متعددی ازجمله حٌسن معاشرت، نفقه، مهریه، امنیت و آرامش هستند. اگر شرایط موجود به نحوی است که مردان نمی‌توانند حقوق زنان را به نحو مطلوب و قانونی و شرعی تأمین کنند باید ادب و مهربانی را سبب جبران آن قرار دهند.

حقوق خانوادگی مادران و زنان این مرز و بوم در متون دینی و ادبی ما در جایگاهی والا، انسانی و نه ابزاری قرار دارد. مردان معاصر ما به نسبت گذشته در رعایت شأن و منزلت زنان از آگاهی بیشتری برخوردار هستند ولی گاه در محاصره مشکلات بهم تنیده اجتماعی، اقتصادی و هیجانات روحی این حقوق رعایت نمی‌شود و دلخوری‌هایی پیش می‌آید که آن گاه نوبت گذشت و عفو و فراموشی غفلت‌هاست.

برای زنان ​ اندیشیدن به مقام والای زهرای مرضیه واجب است. او که در عفاف، تقوا و دشمن‌ شناسی و شوهرداری و فرزندسازی همه تاریخ و آسمان و زمین را به تصرف خویش درآورده است.

باید از خود بپرسیم آیا آن بانوی بی‌نظیر از رعایت حیا و عفاف از عملکرد ما زنان مسلمان راضی هستند؟ از تربیت اولاد و فرهنگسازی ما قانع هستند؟ آیا در دشمن‌شناسی و دشمن‌ستیزی به معرفت فاطمی نزدیک شده‌ایم؟

اگر فرهنگ تقوا و حیا و شرم از تربیت مادران و تصمیم آنان بر توسعه نکاح و عقد ازدواج به یکایک فرزندان ما منتقل شود جوانان ما در برابر هر شبیخون فرهنگی بیمه خواهند بود.

اگر زنان مقاوم و صبور ما توطئه‌های اقتصادی دشمن را بشناسند و در برابر تهاجمات اقتصادی دشمنان ایستادگی کنند و فرهنگ مصرف‌گرایی، مدپرستی، اسراف و تبذیر و علاقه به تجملات را کنار بگذارند، ملت ما در برابر جنگ تحمیلی اقتصادی،سربلند خواهد بود.(دکتر فاطمه بداغی - حقوقدان/ضمیمه چاردیواری/جام جم)



لینک منبع :حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد (ع)

حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد(ع) - روزنامه جام جم press.jamejamonline.ir/newspreview/1514307116447153803‎Cachedامام سجاد(ع)، در رساله حقوق خود، حق مادر را مقدم بر حق پدر دانسته است. شاید به خاطر زحمات طاقت‌فرسای مادر در پرورش دوران جنینی و شیردهی اولاد که منحصر به مادر است و در ... حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد (ع) - تبیان article.tebyan.net/287004/حقوق-مادران-و-همسران-از-نگاه-امام-سجاد-ع-‎Cachedحقوق زنان. در رساله حقوق امام سجاد (ع)، روی حقوق زنان که بر ذمه و عهده شوهر است، تاکید شده است. امام (ع) ابتدا به چند دلیل بر رعایت حقوق همسران تاکید می‌فرمایند. نظر امام سجاد (ع) در خصوص حق مادر و پدر - امیرالمومنین امام علی (ع) amiremomenin.persianblog.ir/post/401/‎Cached Similar9 نوامبر 2012 ... در رساله ی حقوق امام سجاد (ع) در خصوص حق مادر و پدر چنین آمده است که : .... نفقه ی لازم همسر را بپردازد و اگر چیزی اضافه شده نفقه ی پدر و مادر و فرزندان ... پورتال-دانشکده پیراپزشکی-مطالب مفید فرهنگی/حقوق مادران و همسران از ... spm.qums.ac.ir/portal/home/?news/.../حقوق-مادران-و-همسران-از-نگاه-امام-سجاد... حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد (ع). در رساله حقوق امام سجاد (ع)، روی حقوق زنان که بر ذمه و عهده شوهر است، تاکید شده است. امام (ع) ابتدا به چند دلیل بر رعایت حقوق ... رساله حقوق امام سجاد علیه السلام – حق فرزند بر پدر و مادر | ام الکتاب ... sajjad.ommolketab.ir/رساله-حقوق-امام-سجاد-علیه-السلام-حق-ف/‎Cached Similarرساله حقوق امام سجاد علیه السلام – حق فرزند بر پدر و مادر ... رساله حقوق امام سجاد (ع) – حق غیر مسلمانانی که در حال جنگ با مسلمانان نباشند · رساله حقوق امام سجاد علیه ... حق همسر در کلام امام سجاد علیه‌السلام | ام الکتاب، پایگاه تخصصی زین ... sajjad.ommolketab.ir/حق-همسر-در-کلام-امام-سجاد-علیه‌السلام/‎Cachedدر این بخش به کلام امام سجاد علیه‌السلام در مورد حق همسر و وظیفه‌ی هر کدام نسبت به ... / پاورقی – قاسم نصیر زاده، سیری در رساله‌ی حقوق امام سجاد علیه‌السلام، ج ۲، ص ۱۴۸٫/. حقوق همسران و دیدگاه امام سجاد (ع) - بام ایران خبر bameirankhabar.ir/.../حقوق%20همسران%20و%20دیدگاه%20امام%20سجاد%20(ع) حقوق همسران و دیدگاه امام سجاد (ع). تاریخ انتشار : 1393/07/10 22:33:56 نمایش : 732. اگر فرهنگ تقوا و حیا و شرم از تربیت مادران و تصمیم آنان بر توسعه نکاح و عقد ... حقوق خانواده از منظر امام سجاد علیه السلام | گروه اینترنتی رهروان ولایت www.welayatnet.com/fa/news/44910‎Cached Similarامام سجاد علیه السلام احترام به زن در محیط خانواده را یکى از حقوق زن بیان مى فرماید که رعایت آن مى تواند نقش مهمى در تحکیم روابط بین همسران داشته باشد.آن حضرت مى ... رسالة الحقوق - ویکی شیعه fa.wikishia.net/view/رسالة_الحقوق‎Cached Similarوظایف فرزند در برابر پدر، مادر، وظایف همسران نسبت به یکدیگر و فرزندان و ... قدیمی‌ترین منابع حدیثى که رساله حقوق امام سجاد(ع) را به طور کامل ثبت کرده‌اند عبارتند از: .... و بدان جا که نباید سرکشى نگاه شهوت خیز و پیروى خارج از حد خوددارى داشته باشى ... حقوق مادران و همسران از نگاه امام سجاد(ع) | در رساله حقوق - قطره www.ghatreh.com/news/nn20035510/حقوق-مادران-همسران-نگاه-امام-سجاد 5 ژوئن 2014 ... در رساله حقوق امام سجاد(ع) روی حقوق زنان که بر ذمه و عهده شوهر است تاکید شده است. امام( ع) ابتدا به چند دلÛ.